Χαρδούβελης: Διευκολύνει η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο

Η τροπολογία καθιστά ελκυστικότερες τις τράπεζες και μειώνει την πιθανότητα χρήσης του μαξιλαριού του ΤΧΣ, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή.

Χαρδούβελης: Διευκολύνει η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο

Υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας της τροπολογίας για τον αναβαλλόμενο φόρο ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας σήμερα στη Βουλή.

Όπως υποστήριξε ο Γκίκας Χαρδούβελης, «βοηθάει στη διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

• Πρώτον, καθιστά τις ελληνικές τράπεζες πιο ελκυστικούς επενδυτικούς στόχους, προσαυξάνοντας δυνητικά και το ενδεχόμενο τίμημα πώλησης για τα ποσοστά που διατηρεί το ελληνικό Δημόσιο, που αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο μέτοχο και στις 4 συστημικές τράπεζες.

• Δεύτερον και κυριότερο, μειώνει την πιθανότητα ενεργοποίησης των περίπου 11,4 δισ. ευρώ αποθεματικών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μέσω της αναγνώρισης του αναβαλλόμενου φόρου, περιορίζονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών μετά τις ασκήσεις προσομοίωσης της ΕΚΤ. Και σε περίπτωση που χρειαστούν, τα αναγκαία κεφάλαια θα είναι λιγότερα, και επομένως θα μπορούν πιο εύκολα να αναζητηθούν από τον ιδιωτικό τομέα.

Αν, όμως, δεν αναγνωριστεί ο αναβαλλόμενος φόρος, αυτό μπορεί να συνεπάγεται ενδεχομένως μερική χρήση του αποθέματος του ΤΧΣ. Και είναι κάτι που ασφαλώς δεν επιθυμούμε.

Συνοψίζοντας, η προτεινόμενη ρύθμιση εξασφαλίζει πλήρως το δημόσιο συμφέρον και τα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων, ενεργοποιώντας ένα εργαλείο που έχει στο θεσμικό της οπλοστάσιο η χώρα και έχει ήδη αξιοποιηθεί αντίστοιχα από κράτη που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις.

Με την υπερψήφιση της παρούσας τροπολογίας θα έχουμε περισσότερες δυνατότητες επίλυσης του προβλήματος των κόκκινων δανείων και παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v