Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόστιμο €100.000 για «φακέλωμα» 5 εκατ. πολιτών

Στο αρχείο της εταιρίας ΡΑΝΕΡΡ βρέθηκαν μεταξύ άλλων στοιχεία εισοδήματος 5 εκατομμυρίων φορολογουμένων, πάνω από 100.000 στοιχεία γεννήσεων σε τρία μαιευτήρια, 200.000 πιστωτικές κάρτες αλλά και εκλογικοί κατάλογοι τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ.

Πρόστιμο €100.000 για «φακέλωμα» 5 εκατ. πολιτών
Πρόστιμο 100.000 ευρώ στην εταιρεία PANEPP και 15.000 στην εταιρεία ΑDD ONE επέβαλε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αναφορικά με την δημιουργία αρχείων που πωλούντο σε πελάτες αναφορικά με προωθητικές ενέργειες.

Ειδικότερα στο αρχείο, σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής περιλαμβάνονταν στοιχεία εισοδήματος 5 εκατομμυρίων φορολογουμένων, πάνω από 100.000 στοιχεία γεννήσεων που έγιναν σε τρία μαιευτήρια, περίπου 200.000 πιστωτικές κάρτες αλλά και εκλογικοί κατάλογοι τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ.

Η Αρχή επέβαλε στην PANEPP πρόστιμο 100.000 ευρώ και διέταξε την καταστροφή των αρχείων, ενώ αντίστοιχα πρόστιμο 15.000 ευρώ που επιβλήθηκε στην δεύτερη εταιρεία αναφορικά με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (spam).

Η όλη υπόθεση πάντως θα διαβιβαστεί στην εισαγγελία προκειμένου να ερευνηθεί πώς αποκτήθηκαν όλα αυτά τα δεδομένα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση της Αρχής, στα αρχεία εντοπίστηκαν δηλώσεις φόρου εισοδήματος που αφορούν πάνω από πέντε εκατομμύρια φορολογούμενους τα οποία μπορούν να προέρχονται μόνο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, στοιχεία για πάνω από 110.000 γεννήσεις από τη δεκαετία του 1990 σε τρία μαιευτήρια ,δεδομένα 200.000 προσώπων που κατέχουν πιστωτικές κάρτες ,τα στοιχεία και οι αριθμοί τηλεφώνων 4.300.000 συνδρομητών του ΟΤΕ, συνδυασμένα με στοιχεία εισοδήματος και τμήμα αριθμού πιστωτικής κάρτας, ονόματα και ταχυδρομικές διευθύνσεις πελατών πιτσαρίας, αντίγραφα εκλογικών καταλόγων των δήμων Κηφισιάς, Ν. Ερυθραίας και Εκάλης, -λίστα μελών της Τ.Ο Βούλας του ΠΑΣΟΚ.

Κατά τον έλεγχο, εντοπίστηκε και τιμολόγιο πώλησης σε τραπεζική θυγατρική έναντι 14.760 ευρώ, καταλόγου 5 εκατομμυρίων συνδρομητών τηλεφωνίας.

Από την πλευρά της πάντως η εταιρεία αρνείται οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα και υποστηρίζει ότι τα αρχεία ανήκαν σε πελάτες της που τα είχαν δώσει για επεξεργασία, ενώ για τα οικονομικά δεδομένα υποστήριξαν ότι ανήκουν στην τράπεζα HSBC.

Για τους εκλογικούς καταλόγους είπαν ότι ο διαχειριστής της εταιρείας είναι πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ και τους χρησιμοποίησε ενώ ήταν υποψήφιος. Για το αρχείο του ΟΤΕ υποστήριξαν ότι προέρχεται από τους έντυπους καταλόγους. Εκτός από την εταιρία ΡΑΝΝΕΡ, τιμωρήθηκε με πρόστιμο και η HSBC.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v