Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρυξέλλες: Δεν αλλάζουν οι στόχοι για την Ελλάδα

Κύκλοι της Κομισιόν σημείωναν πως υπάρχει τεράστιος όγκος δουλειάς στην αξιολόγηση. Τάσσονται αντίθετοι στη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ξεκαθαρίζουν ότι θα χρειαστεί χρόνος. Αγκάθια προαπαιτούμενα, ασφαλιστικό, εργασιακά.

Βρυξέλλες: Δεν αλλάζουν οι στόχοι για την Ελλάδα

Εν όψει της επικείμενης επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη, κύκλοι των Βρυξελλών σχολίαζαν ότι η αποστολή των επικεφαλής που θα κατέβουν στην Αθήνα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υπαναχωρήσει από τους συμφωνημένους στόχους για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίοι είναι αυτονόητοι για να υπάρξει ολοκλήρωση του ελέγχου και εκταμίευση της δόσης.

Κύκλοι των Βρυξελλών έλεγαν πως στο πρώτο κομμάτι του ελέγχου που θα ξεκινήσει την Τρίτη και θα διακοπεί την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου, καθώς ο Γκίκας Χαρδούβελης πρέπει να πάει στην Ουάσιγκτον, θα συζητηθούν θέματα που άπτονται της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και των μεγάλων μεταρρυθμίσεων-«πυρήνα», ενώ σε δεύτερη φάση θα συζητηθεί ο μεγάλος όγκος των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Η κλίμακα των διαπραγματεύσεων είναι γιγάντια, σχολιάζουν οι Βρυξέλλες. Μπορεί να υπάρξουν και παραπάνω από δύο επισκέψεις αναφέρουν, επισημαίνοντας ότι αυτός ο έλεγχος δεν είναι σαν τους άλλους. Η αποστολή που θα κατέβει στην Αθήνα γνωρίζει ότι οι ελληνικές αρχές δεν επιθυμούν τρίτο πρόγραμμα και ότι το χρηματοδοτικό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος τελειώνει τον Δεκέμβριο του 2014.

Γνωρίζουν επίσης ότι η κυβέρνηση έχει τη φιλοδοξία να επιστρέψει στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό, όμως αυτό θα εξαρτηθεί από την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών. Η τρόικα υποστηρίζει πως υπάρχει κενό 12 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση του προγράμματος, το οποίο είναι γνωστό από τον περασμένο Απρίλιο, όμως αφενός ο προϋπολογισμός έχει βελτιωθεί, αφετέρου η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

Ωστόσο, η τρόικα θα πρέπει να δει αν όντως ο προϋπολογισμός του 2014 είναι εντός προγράμματος, αν οι προβλέψεις έχουν επιβεβαιωθεί και να πιάσει σειρά-σειρά τους κωδικούς, να ελέγξει αν έχουν την αναμενόμενη απόδοση και να εντοπίσει τους λόγους των αποκλίσεων. Στη συνέχεια το ίδιο πρέπει να γίνει και για το 2015.

Η τρόικα εκτιμά πως δεν επιτρέπεται απόκλιση από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% το 2015 γιατί οι αγορές θα τιμωρήσουν την Ελλάδα.

Σε σχέση με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις η τρόικα γνωρίζει ότι ο όγκος είναι γιγάντιος και απορρίπτει τους ελληνικούς ισχυρισμούς για υψηλό ποσοστό επίδοσης, επιθυμώντας να επικεντρωθεί στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα των αλλαγών. Η τρόικα επιδιώκει να δει το ζήτημα των κόκκινων δανείων να κλείνει, τα χρέη των επιχειρήσεων να ρυθμίζονται, την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων να ολοκληρώνεται, την κοινωνική ασφάλιση να εξορθολογίζεται και τις εργασιακές σχέσεις (περιλαμβανομένων και των ομαδικών απολύσεων) να απελευθερώνονται. Όλα αυτά θα γίνουν σε συνέχεια των συναντήσεων στο Παρίσι με τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με το ΤΑΙΠΕΔ και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το πιο δύσκολο από τα θέματα θεωρείται το κομμάτι του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού για το οποίο θα υπάρχει καθαρότερη εικόνα τον Οκτώβριο, αφότου ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης παρουσιάσει έκθεση βιωσιμότητας που θα βασιστεί στην εικόνα των ταμείων σχετικά με τη γήρανση του πληθυσμού.

Κεντρικό και θεσμικό ζήτημα «πυρήνα» θα είναι επίσης το μέλλον του ελληνικού προγράμματος. Δηλαδή ποια μορφή θα λάβει η επιτήρηση από το 2015 και μετά και αν και πόσο θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση. Η τρόικα κατανοεί τον στόχο της κυβέρνησης να μη λάβει άλλα χρήματα ούτε και από το ΔΝΤ, όμως οι Βρυξέλλες εκτιμούν πως για να το πετύχει αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να δανειστεί με αξιοπρεπή επιτόκια, κάτι το οποίο δεν θεωρείται δεδομένο.

Για να μπορέσει να επιβιώσει των επιτοκίων η ελληνική πλευρά πρέπει να συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις σύμφωνα με τις αγορές:

- Να υπάρχει μία ισχυρή δέσμευση μεταρρυθμίσεων με ταυτόχρονη ολοκλήρωση του προγράμματος για εκταμίευση της τελευταίας δόσης.
- Να διασφαλιστεί η αυστηρή επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον.
- Να υπάρχει μία γραμμή πιστώσεων ασφαλείας.

Κύκλοι των Βρυξελλών αναφέρουν πως η αλλαγή των στόχων δεν είναι καλό μήνυμα. Σε σχέση τέλος με τις φοροελαφρύνσεις οι Βρυξέλλες εκτιμούν πως αυτές είναι δυνατόν να συμβούν μόνο όμως αν εξασφαλίζεται ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και ληφθούν υπόψη ζητήματα που άπτονται της λαθρεμπορίας καυσίμων και του εντοπισμού των πραγματικών αιτιών της υποαπόδοσης συγκεκριμένων φορολογικών μέτρων.

Πηγή: Real.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v