Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α.Ανδρεάδης: Στο 20% του ΑΕΠ η συμμετοχή του τουρισμού το 2014

Την άμεση θωράκιση του τουρισμού ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων μέχρι το 2021 ζητά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. «Καμπανάκι» από το Ξενοδοχειακό επιμελητήριο της Ελλάδας (ΞΕΕ). Ρευστότητα και συντονισμό ενεργειών ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Α.Ανδρεάδης: Στο 20% του ΑΕΠ η συμμετοχή του τουρισμού το 2014

Στην υπεραπόδοση του ελληνικού τουρισμού την τελευταία διετία και τη βεβαιότητα επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί για το 2021 αναφέρθηκε σε δηλώσεις του με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα τουρισμού ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης, χαρακτηρίζοντας ως επιτακτική την ανάγκη θωράκισής του.

Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ χαρακτηρίζει ως κυρίαρχα ζητούμενα τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Επεσήμανε, ταυτόχρονα, πως θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθούν ζητήματα όπως η συστηματικότερη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους για την πάταξη της παραβατικότητας, η προώθηση φορολογικών ελαφρύνσεων, η αποκατάσταση της ρευστότητας - ιδιαίτερα για τις χιλιάδες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις - η μείωση του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων, η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση και ροή του νέου ΕΣΠΑ.

Ο Α.Ανδρεάδης τόνισε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ η συμμετοχή του ελληνικού τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας για το 2014 θα αυξηθεί σημαντικά, φθάνοντας στα επίπεδα του 20%.

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της τελευταίας διετίας ο Α.Ανδρεάδης σημείωσε την αύξηση πάνω από 15% των αφίξεων,
για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αλλά και την αύξηση των μεριδίων αγοράς έναντι των ανταγωνιστριών χωρών.

Ο ίδιος εκτίμησε πως, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία «φαίνεται πως και η μέση κατά κεφαλή δαπάνη ανά διανυκτέρευση θα κινηθεί και φέτος σε αυξητικά επίπεδα».

Αναφέρθηκε, ταυτόχρονα, στη σημαντική τάση συνολικής αναβάθμισης του τομέα η οποία αποτυπώθηκε στην αύξηση των αφίξεων στις περιοχές εκτός Αθήνας στα 3,6 εκατ. επισκέπτες στο επτάμηνο του 2014 έναντι 2,8 εκατ. στην αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Την ίδια στιγμή, σημείωσε, ο βαθμός ικανοποίησης των τουριστών στο οκτάμηνο φέτος έφθασε το 84,1% (81% ο μέσος όρος των ανταγωνιστών).

Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ υποστήριξε πως ο τουρισμός υποκατέστησε σημαντικά τις απώλειες θέσεων εργασίας σε άλλους τομείς της οικονομίας, συμβάλλοντας στη διατήρηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το σύστημα «Εργάνη» ο τουρισμός πρόσφερε φέτος 80-100.000 επιπλέον θέσεις απασχόλησης.

«Καμπανάκι» από Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο

«Καμπανάκι» κρούει την ίδια στιγμή με μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού το Ξενοδοχειακό επιμελητήριο της Ελλάδας παρά τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού.

«Οι εξαιρετικές τουριστικές χρονιές του 2013 και του 2014 είναι σηματωρός και δικαίωση, τόσο για εμάς τους επαγγελματίες και τους απασχολούμενους στον κλάδο, όσο και για την κυβέρνηση που στήριξε εξ αρχής τον τουρισμό» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνει, ωστόσο, πως «η άνοδος των οικονομικών μεγεθών του κλάδου δεν πρέπει να είναι αφορμή εφησυχασμού και πανηγυρισμών. Η επιτυχία της τελευταίας διετίας αποτελεί ευθύνη προκειμένου να σχεδιάσουμε τα επόμενα μέτρα για την άνοδο της ανταγωνιστικότητας και του εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος της χώρας και την ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά του τουρισμού, ούτως ώστε η χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία να έχει ένα καλύτερο αύριο».

Ρευστότητα και συντονισμό ζητά η ΠΟΞ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, από την πλευρά της σημειώνει σε μήνυμά της πως «για τον ξενοδοχειακό κλάδο, η φετινή περίοδος δείχνει ότι κλείνει ένας κύκλος ύφεσης, κρίσης και μεγάλων απωλειών. Χωρίς, όμως, ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η αποτελεσματική αντιμετώπιση των δυσκολιών και των προβλημάτων που απασχολούν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ούτε η αποτροπή νέων κινδύνων, όπως ο αφελληνισμός της ξενοδοχειακής επιχειρηματικότητας

Επισημαίνοντας το ρόλο των χιλιάδων ελληνικών ξενοδοχείων, μικρομεσαία στη συντριπτική τους πλειοψηφία, η ΠΟΞ αναφέρεται πως για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους θα πρέπει να αντιμετωπιστούν «άμεσα και καταλυτικά» ζητήματα όπως «η συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας, ο εξορθολογισμός της φορολόγησης, η ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η αναβίωση του εσωτερικού τουρισμού».

Επισημαίνονται, ταυτόχρονα, οι κίνδυνοι από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τις προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης των ισχυρών οικονομιών, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες αλλά και την αναβίωση τρομοκρατικών απειλών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v