Σαμαράς: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει ποτέ κυβέρνηση

Μήνυμα ενότητας της παράταξης και ανοίγματα από τον πρωθυπουργό. Ευθεία επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, οι μεγάλες επιτυχίες δεν ήλθαν ακόμα». Ποτέ δεν είπαμε «λεφτά υπάρχουν». Κάλεσμα για εθνική συμφιλίωση. Αντίδραση από ΠΑΣΟΚ.

Σαμαράς: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει ποτέ κυβέρνηση

Σε μια ιδιαίτερα συναισθηματική ομιλία, με αναφορές σε όλους τους προηγούμενους προέδρους αλλά και ιστορικά στελέχη του κόμματος, ο Αντώνης Σαμαράς από τη Χαλκιδική έστειλε μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης προς τα στελέχη αλλά και τους οπαδούς της παράταξης.

Χρησιμοποιώντας ισχυρές ενέσεις αισιοδοξίας, επεχείρησε να δώσει «κουράγιο» στους «περήφανους Νεοδημοκράτες» υποσχόμενος ότι τα «καλύτερα είναι μπροστά». Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση και δη στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως είπε, «δεν θα γίνει ποτέ κυβέρνηση», ενώ σαφείς ήταν οι αιχμές του ενώπιον του κομματικού του ακροατηρίου προς το ΠΑΣΟΚ.

Παρουσία και του πρώην πρωθυπουργού και προκατόχου του στην ηγεσία της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, στον οποίο επεφύλασσε θερμά λόγια, ο κ. Σαμαράς απηύθυνε κάλεσμα συστράτευσης σε όλους όσοι «έχουν την ίδια αγωνία με μας», όσους ανήκαν στη ΝΔ και απομακρύνθηκαν, αλλά και σε άλλους που μέχρι τώρα «δεν ήταν μαζί μας».

Ο πρωθυπουργός έκανε σύντομη ιστορική αναφορά σε σημαντικές πρωτοβουλίες της ΝΔ κατά τα προηγούμενα χρόνια, ενώ μιλώντας και σε πρώτο πρόσωπο, εξήγησε τη στάση του ως αρχηγός της αντιπολίτευσης αρχικά και ως πρόεδρος της κυβέρνησης στη συνέχεια, όταν «εξουδετέρωσα την χειροβομβίδα και δεν την άφησα να σκάσει».

Εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, επανέλαβε ότι η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και από την ύφεση, ενώ τόνισε πως η χώρα μας θα τα καταφέρει χωρίς τα υπόλοιπα χρήματα του παρόντος μνημονίου. Ανανέωσε δε το ραντεβού με τα στελέχη της παράταξής του για την εκδήλωση της επόμενης εβδομάδας στην οποία όπως είπε θα περιγράψει τους σχεδιασμούς για την οριστική έξοδο από την κρίση.

Συμφιλίωση αλλά όχι επιστροφή στα ελλείμματα

«’Περηφάνια’ και ‘χρέος’», είναι αυτά για τα οποία θα μιλήσω, είπε ο πρωθυπουργός και στάθηκε στην μεγάλη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πορεία της Ελλάδας, στην αποκατάσταση της δημοκρατίας και την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Η αγάπη για την κοινή πατρίδα απαιτεί την συμφιλίωση», είπε, αλλά τόνισε ότι εθνική ενότητα δεν σημαίνει να επιστρέψουμε στα ίδια λάθη. 

Δεν είπαμε ποτέ «λεφτά υπάρχουν»

«Η παράταση πολεμήθηκε από πολλούς, παρότι είχε και θύματα», σημείωσε ο Σαμαράς υπενθυμίζοντας ότι χθες συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από το θάνατο του Παύλου Μπακογιάννη.

H Ν.Δ. συγκρούστηκε με το λαϊκισμό και είχε προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί να προχωρά η χώρα με δανεικά, είπε και χαρακτήρισε επικίνδυνο και ολέθριο να θέτεις σε κίνδυνο την θέση της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφήνοντας σαφείς αιχμές για το ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι η παράταξη σε ιστορικές στιγμές, όπως την περίοδο με το δημοψήφισμα Αναν, έκανε το χρέος της χωρίς να βλάψει τις σχέσεις με τους εταίρους της.

«Μπορεί να κάναμε λάθη, αλλά ‘λεφτά υπάρχουν’ εμείς δεν είπαμε ποτέ».

Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ

Το 2010 που η Ν.Δ. ήταν αντιπολίτευση ψήφισε υπέρ της περιστολής δαπανών και σπατάλης είπε, λέγοντας ότι σήμερα η αντιπολίτευση δεν ψηφίζει τίποτα και θέλει να γυρίσει τη χώρα πίσω. «Δεν θα γίνει ποτέ κυβέρνηση γιατί δεν κατάφερε καν να γίνει αντιπολίτευση».

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει ψηφοφόρους και τώρα που έρχονται καλά νέα θα χάσουν ακόμα περισσότερους. «Τρομάζουν τα μισόλογα που κρύβουν πίσω τους φορολογικές επιδρομές, τρομάζουν οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα», είπεο και συμπλήρωσε ότι «παίζουν με πράγματα που είναι πάνω από το μπόι τους».

Είχαμε μιλήσει για το λάθος του πρώτου μνημονίου, είπε ο πρωθυπουργός και δικαιωθήκαμε. Την κρίσιμη στιγμή προτίμησαν να αλλάξω την πορεία της χώρας μας αντί να δοξαστώ για την καταστροφή της. «Μου είπαν ότι μου δίνουν μια χειροβομβίδα που μπορεί να σκάσει στα χέρια σου, αλλά εγώ την πήρα και την εξουδετέρωσα».

Στάθηκε στις επιτυχίες: τα πρωτογενή πλεονάσματα, την έξοδο στις αγορές αλλά και την επιστροφή στην ανάπτυξη από το τρίμηνο που τρέχει. «Δεν θα χρειαστούμε νέο μνημόνιο» επανέλαβε και ξεκαθάρισε ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει την επόμενη χρονιά χωρίς τα χρήματα του τωρινού μνημονίου.

Οπως είπε τα «καλά» είναι μπροστά: πριν λίγο καιρό η συζήτηση ήταν για τα νέα μέτρα λιτότητας και τώρα για τις φοροελαφρύνσεις. Μιλάγαμε για το πόσο θα αυξηθεί η ανεργία αλλά τώρα μειώνεται. «Σας υπόσχομαι ότι τις μεγάλες επιτυχίες δεν τις έχουμε δει ακόμα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Μπορούμε να συνεργαστούμε με όλους αλλά η πραγματική ευρωπαϊκή παράταξη είμαστε εμείς στην πράξη και όχι στα λόγια», υποστήριξε και κάλεσε όσους ασπάζονται τις ίδιες ιδέες, ακόμα και αυτούς που απομακρύνθηκαν από την παράταξη σε συμπόρευση.

Αιχμές στο ΠΑΣΟΚ

Σε δύο σημεία της ομιλίας του, ήταν εμφανείς οι αιχμές του κατά του κυβερνητικοού εταίρου. Η μία για την κυβέρνηση Παπανδρέου όταν είπε πως «λεφτά υπάρχουν, εμείς δεν είπαμε ποτέ» και η δεύτερη για το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, τονίζοντας ότι «δημοκρατική παράταξη είμαστε εμείς, είμαστε η παράταξη του εκσυγχρονισμού».

Η συγκεκριμένη αποστροφή προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δ. Καρύδη. «Η δημοκρατική παράταξη ήταν και είναι ιστορικά και ιδεολογικά η "άλλη" παράταξη σε σχέση με τη ΝΔ», σχολίασε προσθέτοντας ότι «η περίοδος 2004-2009 της κυβέρνησης Καραμανλή δεν μπορεί να ξεχαστεί. Τα “ισοδύναμα μέτρα” των Ζαππείων ελπίζουμε να έχουν γίνει μάθημα για την “αντιμνημονιακή” φάση της ΝΔ, όταν το ΠΑΣΟΚ σήκωνε μόνο το τεράστιο βάρος των δύσκολων αποφάσεων».

 

* Δείτε την ομιλία Σαμαρά στη στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v