Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΑΔ: 22 προσφορές για το ξεκαθάρισμα κρατικών ακινήτων

Κοινοπραξίες νομικών εταιρειών και γραφείων μελετών κατέθεσαν χθες 22 προσφορές στο διαγωνισμό, ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ. Αφορά τον έλεγχο 1.000 κρατικών ακινήτων ώστε στη συνέχεια να παραχωρηθούν προς αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ.

ΕΤΑΔ: 22 προσφορές για το ξεκαθάρισμα κρατικών ακινήτων

Συνωστισμός επικράτησε στον χθεσινό διαγωνισμό της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για το νομικό και τεχνικό ξεκαθάρισμα 1.000 ακινήτων του δημοσίου με στόχο τη μελλοντική αξιοποίησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες στον διαγωνισμό, συνολικού ύψους 6 εκατ. ευρώ, κατατέθηκαν 22 προσφορές από ισάριθμες κοινοπραξίες νομικών γραφείων και γραφείων μελετών.

Αντικείμενο του έργου είναι η παροχή υπηρεσιών διενέργειας τεχνικών και νομικών ελέγχων σε 3.000 ακίνητα του Δημοσίου, που αφορούν τον εντοπισμό των απαιτούμενων ενεργειών ωρίμανσης προς αξιοποίηση, καθώς και η υλοποίηση των ενεργειών αυτών σε 1.000 ακίνητα από αυτά. Το έργο θεωρείται απαραίτητο για να προχωρήσει η αξιοποίηση χιλιάδων κρατικών ακινήτων που παραμένουν στα αζήτητα ή βρίσκονται στο έλεος καταπατητών και αετονύχηδων.

Κάθε κοινοπραξία μπορεί να διεκδικήσει και τα τρία υποέργα, αλλά αν επικρατήσει σε ένα εξ αυτών δεν μπορεί να αναλάβει τα άλλα δύο. Προβλέπεται πως θα συναφθούν τρεις ισόποσες συμβάσεις με τρεις αναδόχους, που αφορούν τρεις διαφορετικές γεωγραφικές ενότητες. Γεωγραφική Ενότητα Α’: Περιφέρειες Αττικής, Στερ. Ελλάδας, Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου. Γεωγραφική Ενότητα Β’: Περιφέρειες Κεντρ. Μακεδονίας, Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης, Δυτ. Μακεδονίας. Γεωγραφική Ενότητα Γ’: Περιφέρειες Θεσσαλίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, νήσων Β. Αιγαίου, νήσων Ν. Αιγαίου και Κρήτης.

Η διάρκεια του έργου για κάθε σύμβαση είναι δώδεκα μήνες από την υπογραφή της, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις από γραφεία που θεωρούν πως καλούνται να κάνουν σε έναν χρόνο όσα το ελληνικό δημόσιο δεν έπραξε επί δεκαετίες. Στην πραγματικότητα η σημερινή διοίκηση της ΕΤΑΔ καλείται να αντιμετωπίσει την αδράνεια ετών εξαιτίας της οποίας είναι δύσκολο να βρεθούν καθαρά κρατικά ακίνητα, δηλαδή χωρίς διεκδικήσεις, καταπατήσεις και άλλα νομικά ή χωροταξικά - πολεοδομικά προβλήματα.

Τα συγκεκριμένα προβλήματα, σε συνδυασμό με τη δυσκολία του εγχειρήματος, οδήγησαν και σε αναβολή του σχεδίου για τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από κρατικά ακίνητα που προωθούσε το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΤΑΔ, περισσότερο από το 65% του χαρτοφυλακίου των 72.000 κρατικών ακινήτων που ελέγχει «βρίσκεται υπό προβληματικό νομικό καθεστώς». Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 28.234 κρατικά ακίνητα που είναι καταπατημένα, 16.431 αγνώστου νομικού καθεστώτος (δε γνωρίζουμε ποιος και πώς τα χρησιμοποιεί!) και 1.697 αμφίβολου νομικού καθεστώτος. Άλλα 10.626 ακίνητα είναι ελεύθερα και 1.435 είναι μερικώς ελεύθερα, δηλαδή δεν αξιοποιούνται, ενώ 7.386 είναι παραχωρημένα κατά κυριότητα και 1.322 παραχωρημένα κατά χρήση. Στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνονται και 3.486 ακίνητα ειδικής φύσεως καθώς και 161 ακίνητα που εμφανίζονται διεκδικούμενα από ιδιώτες στα δικαστήρια.

Εκτός από το χάος των ακινήτων που είναι αναξιοποίητα (καταπατημένα κ.λπ.), η ΕΤΑΔ επιχειρεί να ξεκαθαρίσει και τις χιλιάδες συμβάσεις με τις οποίες έχουν παραχωρηθεί ακίνητα σε ιδιώτες. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, στη σημερινή βάση δεδομένων (με παλαιά στοιχεία που προέρχονται κυρίως από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου - ΚΕΔ) καταγράφονται περίπου 400 μη ενεργές συμβάσεις, ενώ επικαιροποίηση απαιτείται και στις περίπου 8.700 συμβάσεις παραχώρησης που έχει υπογράψει το Δημόσιο.

Η πλειονότητα των πληροφοριακών στοιχείων της ακίνητης περιουσίας, όπως κληρονομήθηκε από την ΕΤΑΔ που συγχωνεύθηκε με την ΚΕΔ, έχει επικαιροποιηθεί πριν από τουλάχιστον 8 χρόνια. «Λιγότερο από το 4% των πληροφοριακών στοιχείων έχει επικαιροποιηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια» με αποτέλεσμα να καθίσταται αμφίβολη η αξιοπιστία τους, αφού η κατάσταση των ακινήτων μπορεί να έχει αλλάξει σημαντικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v