Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Debate» τραπεζιτών για ανάπτυξη και εξαγωγές

Η άνοδος του τουρισμού και η μείωση του κόστους εργασίας δεν αρκούν για να έρθει η ανάπτυξη. Oι προτάσεις τεσσάρων τραπεζιτών. Πώς αναλύουν τη φετινή μέτρια πορεία των ελληνικών εξαγωγών.

«Debate» τραπεζιτών για ανάπτυξη και εξαγωγές

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ανοιχτή συζήτηση που οργάνωσε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών με θέμα «Ανταγωνιστικότητα για την ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής».

Το σύνολο των ομιλητών εστίασε στην ανάγκη εκκίνησης ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης που να αφορά την αύξηση των εξαγωγών και την υποκατάσταση των εισαγωγών, μέσα από μια ανταγωνιστικότερη οικονομία.

Ο κ. Δημήτριος Μαρούλης (διευθυντής οικονομικών αναλύσεων της Alpha Bank) σημείωσε -μεταξύ άλλων- πως η Ελλάδα ακολούθησε στο παρελθόν μοντέλο ανάπτυξης που εστίαζε στη συνεχή τόνωση της εγχώριας ζήτησης σαν να επρόκειτο περί μεγάλης οικονομίας, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ανταγωνιστικότητά της και να εκτιναχθεί το χρέος της.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία χρόνια, η ανταγωνιστικότητά της έχει αυξηθεί σημαντικά με όποιον δείκτη και αν μετρηθεί και για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε ένα μοντέλο διατηρήσιμης ανάπτυξης, το οποίο θα επικεντρώνεται στην τόνωση των διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών.

«Το κακό είναι πως η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας έγινε με τόσο γρήγορο τρόπο ώστε το κόστος προσαρμογής να είναι τεράστιο και μη προβλέψιμο από πολλούς οικονομολόγους».

Με τη σειρά του ο καθηγητής Χρήστος Παπάζογλου (Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών στην ΤτΕ) τόνισε πως οι εξαγωγές παίζουν κεντρικό ρόλο στο νέο πρότυπο ανάπτυξης και πως η ελληνική οικονομία αναπλήρωσε τα τελευταία χρόνια το σύνολο των απωλειών της προηγούμενης δεκαετίας.

Ωστόσο ο κ. Παπάζογλου στάθηκε σε κάποια αδύναμα στοιχεία των ελληνικών εξαγωγών: α) Η τόνωση των εξαγωγών σημειώθηκε στη ΝΑ. Ευρώπη και όχι στην ανεπτυγμένη Ευρώπη, όπου συνεχίσαμε να χάνουμε αγορές, β) Οι εξαγωγές κατακλύζονται από προϊόντα χαμηλής και μεσαίας τεχνολογίας, υστερώντας στα υπόλοιπα. Για την αντιμετώπιση μάλιστα του ζητήματος, πρέπει να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις κάθετης μορφής σε διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά, σε αντίθεση με το παρελθόν όπου οι ξένες επενδύσεις κατευθύνονταν στις υπηρεσίες.

Ο κ. Μιχάλης Μητσόπουλος (ΣΕΒ) αναφέρθηκε σε λάθη του παρελθόντος, όπως π.χ. η πολιτική του κράτους από τη μια να φορτώνει με κόστος τις επιχειρήσεις και από την άλλη να ακολουθεί πολιτικές προστασίας τους από τον ανταγωνισμό. Τόνισε επίσης πως ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι εξαγωγές πετρελαιοειδών είναι χρήσιμοι τομείς για την οικονομία μας, ωστόσο δεν είναι αρκετοί για να οδηγήσουν σε βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. «Ζητούμενο είναι να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» κατέληξε ο κ. Μητσόπουλος.

«Debate» για τις εξαγωγές

Το σύνολο των ομιλητών συμφώνησε πως πέρα από τη μείωση του κόστους που προχώρησε σε μεγάλο βαθμό η τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας περνάει και μέσα από τις μεταρρυθμίσεις.

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του κ. Θωμόπουλου, ο οποίος ανέφερε: «Πετύχαμε πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια και ενώ τώρα βρισκόμαστε στη φάση της στροφής δείχνουμε να εμφανίζουμε σημάδια κόπωσης. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, γιατί διαφορετικά κινδυνεύουμε π.χ. σε δύο χρόνια να ξαναπέσει η οικονομία σε ύφεση. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες και στις εξαγωγές, καθώς την περίοδο 2008-2014 αυτές παρέμειναν στάσιμες αν εξαιρεθούν ο τουρισμός, η ναυτιλία και τα πετρελαιοειδή, παρά τη μεγάλη υποχώρηση του κόστους εργασίας».

Ελαφρά διαφοροποιημένες πάντως ήταν οι θέσεις των κ. Μαρούλη και Μητσόπουλου.

Ο κ. Μαρούλης σημείωσε πως οι εξαγωγές είχαν πολύ καλή πορεία καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης και πως η όποια φετινή εικόνα αποδίδεται σε έκτακτους παράγοντες όπως οι μειωμένες πωλήσεις προς την Κύπρο και οι λιγότερες εξαγωγές λαδιού (κακή χρονιά, -310 εκατ. ευρώ). «Οι εξαγωγές πότε θα ανεβαίνουν και πότε θα πέφτουν. Ας μην το κάνουμε κάθε φορά μεγάλο θέμα».

Ο κ. Μητσόπουλος εστίασε στις... τρικλοποδιές που δέχτηκαν συγκεκριμένοι κλάδοι και υποστήριξε πως σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε πως η αυξημένη φορολογία στα καύσιμα επηρέασε περίπου κατά 1 δισ. ευρώ τις εξαγωγές των χαλυβουργιών και των κλωστοϋφαντουργιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v