Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φυσικό αέριο: Τρία θαλάσσια μπλοκ διεκδικεί η Energean στο Μαυροβούνιο

Aπέναντι σε κολοσούς από τις ΗΠΑ Ιταλία και Ρωσία βρίσκεται η ελληνική Energean στο Μαυροβούνιο. Πέρασε στη δεύτερη φάση του διεθνούς διαγωνισμού, διεκδικώντας τρία θαλάσσια μπλοκ, με ισχυρές πιθανότητες ανακάλυψης φυσικού αερίου.

Φυσικό αέριο: Τρία θαλάσσια μπλοκ διεκδικεί η Energean στο Μαυροβούνιο

Αντιμέτωπη με διεθνείς πετρελαϊκούς κολοσσούς βρίσκεται στο Μαυροβούνιο η Energean (Πρίνος), όπου διεκδικεί την άδεια για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε θαλάσσια μπλοκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τοπικά Μέσα, την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν οι εταιρείες που θα περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την πραγματοποίηση ερευνών για υδρογονάνθρακες, τον οποίο προκήρυξε η κυβέρνηση της βαλκανικής χώρας. Στη φάση αυτή, η Energean ως επικεφαλής της κοινοπραξίας με την βρετανική Mediterranean Oil and Gas, κλήθηκε να παρουσιάσει στις 14 Οκτωβρίου το ερευνητικό της πρόγραμμα στην αρμόδια επιτροπή που θα αξιολογήσει τις προσφορές των υποψήφιων επενδυτών.

Οι άλλες δύο κοινοπραξίες που θα διαγωνιστούν, είναι η ιταλική super major ENI με τη ρωσική Nοvatec η οποία θα παρουσιάσει τις προτάσεις της στις 15 Οκτωβρίου και η αυστριακή OMV με την αμερικανική Marathon στις 16 Οκτωβρίου.

Να σημειωθεί εδώ ότι η ελληνική πετρελαϊκή εταιρεία διεκδικεί τρία από τα 13 θαλάσσια μπλοκ που το Μαυροβούνιο παραχωρεί για την πραγματοποίηση ερευνών. Σύμφωνα δε με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το ενδιαφέρον των τριών κοινοπραξιών συμπίπτει σε ορισμένα μπλοκ, ενώ για άλλα δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον.

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτή για την ελληνική εταιρεία θεωρείται σημαντική. Η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή είναι από τις πλέον ελπιδοφόρες της Αδριατικής, με υψηλές πιθανότητες ανακάλυψης κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ενώ από την άλλη εδραιώνεται η παρουσία της Energean στην ευρύτερη περιοχή.

Η εταιρεία, η οποία εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Θρακικού πελάγους με αποθέματα 30 εκατομμυρίων βαρελιών, έχει σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα 220 εκατομμυρίων δολαρίων για την αύξηση της παραγωγής στον Πρίνο, Βόρειο Πρίνο και κοίτασμα «Ε». Πρόσφατα εξαγόρασε πλωτό γεωτρύπανο με το οποίο θα πραγματοποιήσει περίπου 20 επιβεβαιωτικές και παραγωγικές γεωτρήσεις στα κοιτάσματα αυτά, ενώ ήδη ως επικεφαλής κοινοπραξιών, θα υλοποιήσει συμβάσεις παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα και το Κατάκολο Πελοποννήσου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v