Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύσκολοι οι συμβιβασμοί για τα εργασιακά στη Γενεύη

Η στρατηγική του υπ. Εργασίας στη Γενεύη, η εισήγηση του ILO και ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Γιατί η μόνη... βαθιά κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης είναι η δέσμευση ότι δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις.

Δύσκολοι οι συμβιβασμοί για τα εργασιακά στη Γενεύη

Δύσκολη εβδομάδα περιμένει τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος σήμερα στη Γενεύη θα προσπαθήσει να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εσωτερικά μέτωπα στο εργασιακό, προκειμένου στα δύο ραντεβού που θα έχει με την τρόικα, την Πέμπτη και την Παρασκευή, να πείσει τους δανειστές ότι χρειάζεται πίστωση χρόνου για να κλείσει τα μέτωπα και με αυτούς.

Σήμερα, στη Γενεύη, ο υπουργός Εργασίας θα επιδιώξει έναν δύσκολο συμβιβασμό μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την προώθηση αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν πως το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη συνδικαλιστική δράση στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξει, επιμένουν στην αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στη λήψη αποφάσεων για απεργία (ζητούν 50%+1 αυτών), τάσσονται υπέρ της επαναφοράς του δικαιώματος ανταπεργίας από τους εργοδότες (lock out), απαιτούν περικοπές στις συνδικαλιστικές άδειες και ζητούν αλλαγές στη χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Από την ελληνική πλευρά, θα παρουσιαστεί η έκθεση του δικηγορικού γραφείου του κ. Παπαδημητρίου, που έχει παρουσιάσει το Euro2day.gr για το τι ισχύει σε σχέση με τη λήψη των αποφάσεων για απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καθώς και για το εάν υπάρχουν χώρες που εφαρμόζουν το lock out.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός θα επιδιώξει έναν δύσκολο συμβιβασμό μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, κυρίως δε από την πλευρά της ΓΣΕΕ, που θεωρεί πως ο νόμος 1264 του 1982 είναι από τους πλέον δημοκρατικούς. Στην ίδια γραμμή, άλλωστε, κινείται και η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ που επιμένει πως δεν χρειάζεται καμία αλλαγή στον νόμο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η ΓΣΕΕ επέμεινε στη διάρκεια της συνεδρίασης στη θέση της ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.

Στον αντίποδα, η πλειοψηφία των εργοδοτικών οργανώσεων εκτιμά πως πρόκειται για έναν σκουριασμένο νόμο που χρήζει άμεσων αλλαγών. Αφήνει δε ανοικτό το ενδεχόμενο, εφόσον η ΓΣΕΕ το επιθυμεί, να πάρει πρωτοβουλία για να κάνει προτάσεις, επί των οποίων οι εκπρόσωποι των εργοδοτών θα τοποθετηθούν.

Στην εναρκτήρια εισήγησή του ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να χαιρετίσει τη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου, θα χαρακτηρίσει χρήσιμο εργαλείο τον συνδικαλιστικό νόμο και θα επισημάνει πως πρέπει να βελτιωθεί.

Κατά την πολύωρη συνεδρίαση της Γενεύης στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένας κοινός τόπος μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, ακόμη κι αν αυτός παραπέμπει σε διάλογο που θα διεξαχθεί σε ελληνικό έδαφος, στο άμεσο μέλλον.

Οι ομαδικές απολύσεις

Από την Ελβετία πάντως, ο Γ. Βρούτσης δεν θα φύγει με άδεια χέρια. Στη βαλίτσα του θα κουβαλάει την εισήγηση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για τις ομαδικές απολύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συμπεράσματα της αξιολόγησης είναι θετικά για τις αλλαγές που προωθήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση την περασμένη άνοιξη. Αν μάλιστα η τρόικα επιμείνει οι αλλαγές αυτές να κατοχυρωθούν και νομοθετικά, από το ελληνικό κοινοβούλιο, από το υπουργείο Εργασίας θα ζητηθεί πίστωση χρόνου, προκειμένου αυτές να αξιολογηθούν και ως προς τη διάρκειά τους, σε βάθος 6μήνου.

Οι... δυσκολίες θα συνεχιστούν και στην Αθήνα, καθώς αντί για ένα, τελικά θα γίνουν δύο ραντεβού της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας. Συγκεκριμένα, στο προγραμματισμένο για την Πέμπτη 5ωρο ραντεβού, προστέθηκε ένα ακόμη, την Παρασκευή, ενδεικτικό του ότι τα ανοικτά θέματα του υπουργείου είναι πολλά και δύσκολα.

Καυτό μέτωπο και το ασφαλιστικό

Εκτός από το εργασιακό, πολύωρες αναμένονται οι συσκέψεις και για το ασφαλιστικό, εν αναμονή της έκθεσης του ΚΕΠΕ και της παρουσίασης των αναλογιστικών μελετών για τα ταμεία κύριας ασφάλισης. Στο τραπέζι θα τεθούν η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η ανταποδοτικότερη σχέση εισφορών - παροχών, η κατάργηση του ΕΚΑΣ και η αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων με εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που θα οδηγήσει σε σημαντικές περικοπές.

Παρά τις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί από κυβερνητικά στελέχη το τελευταίο διάστημα, σε μια σειρά εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα, με βάση ασφαλείς πληροφορίες, η μόνη, βαθιά κόκκινη γραμμή φαίνεται πως αφορά το ασφαλιστικό και κυρίως τη δέσμευση ότι δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις.

Ο νόμος 3863 άλλωστε, που ψηφίστηκε το 2010 και θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2015, με τη θεσμοθέτηση της βασικής και αναλογικής σύνταξης, θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις σε μια σειρά συντάξεων, όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day.gr.

 

* Η εισήγηση Βρούτση στη Γενεύη δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v