Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο ταχύτητες στη ρύθμιση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων

Ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση που σχεδιάζεται για τα «κόκκινα» δάνεια. Σε πόσες δόσεις θα γίνεται η εξόφληση υποχρεώσεων προς ταμεία και εφορίες. Πώς θα καθοριστούν τα κριτήρια «βιωσιμότητας». Η στάση της τρόικας.

Δύο ταχύτητες στη ρύθμιση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων

Υπό την εποπτεία της τρόικας, η κυβέρνηση προσπαθεί να απασφαλίσει την ωρολογιακή βόμβα των «κόκκινων» δανείων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 80 δισ. ευρώ.

Το πρώτο κομμάτι αυτού του παζλ ανασύστασης της οικονομίας αφορά την ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων μέσω της θέσπισης ενός νομοθετικού πλαισίου για τη ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων τους -το ύψος τους αγγίζει σήμερα τα 42 δισ. ευρώ- και των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Θέμα το οποίο θα βρεθεί στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης που θα έχει την Τετάρτη η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Αν και δεν έχει διατυπωθεί κάθετη αντίρρηση από την πλευρά των επικεφαλής των δανειστών, στο προσχέδιο που τους έχει αποστείλει η ελληνική πλευρά, ήδη από τις αρχές Αυγούστου, όπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, εντούτοις φαίνεται να εγείρονται επιφυλάξεις ως προς το δημοσιονομικό κόστος της ρύθμισης.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά πλήρη καταγραφή των ενδεχόμενων επιπτώσεων που αυτή θα έχει ήδη (προβλέπει κούρεμα προστίμων και προσαυξήσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία προς τις επιχειρήσεις).

Τα συγκεκριμένα στοιχεία τα αναμένει και το υπουργείο Ανάπτυξης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ευελπιστεί ότι την Τετάρτη, οπότε και έχει ορισθεί το πρώτο ραντεβού με τους εκπροσώπους της τρόικας, θα τα έχει στα χέρια του για να ποσοτικοποιηθούν οι συνέπειες της ρύθμισης στην οικονομία. 

Τα βασικά σημεία της ρύθμισης:

- Η νομοθεσία για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια θα έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα διετίας με αρχή το 2015. Οι επιχειρήσεις δηλαδή θα έχουν δυο χρόνια περιθώριο για να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πλαίσιο.

- Σύμφωνα με πληροφορίες στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν εταιρείες που αντιμετώπισαν πρόβλημα ληξιπρόθεσμων οφειλών από το 2010 και μετά.

- Η ρύθμιση θα αφορά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών. Δηλαδή τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια, όπου θα παρέχεται η δυνατότητα επιμήκυνσης, διαγραφή τόκων, αύξηση δόσεων και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες.

- Σε ό,τι αφορά τα χρέη προς το Δημόσιο θα απαγορεύεται η διαγραφή χρεών από φόρο μισθωτών υπηρεσιών, μη απόδοσης ΦΠΑ. Ωστόσο θα προβλέπεται κούρεμα των προσαυξήσεων και των προστίμων.

- Για τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών η πρόταση είναι να μπορεί να γίνεται μέχρι 120 μηνιαίες δόσεις δηλαδή σε βάθος δεκαετίας, αν και η τρόικα εγείρει αντιρρήσεις και αντιπροτείνει τις 60 δόσεις.

- Στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση που εντάχθηκε στη ρύθμιση δεν καταβάλλει έστω και μία δόση, τότε θα τίθεται εκτός ρύθμισης για το σύνολο της αρχικής οφειλής της.

- Η ρύθμιση αφορά συνολικά 110.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 100.000 μικρομεσαίες, οι περισσότερες εκ των οποίων θεωρούνται βιώσιμες, και 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις.

- Η ρύθμιση για τις μεγάλες επιχειρήσεις θα είναι εξατομικευμένη. Δηλαδή θα εξετάζεται ξεχωριστά η περίπτωση της κάθε μιας, οι οικονομικοί της δείκτες, η πορεία των EBITDA, η σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια αλλά και το κατά πόσον ο βασικός μέτοχος είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε αυτήν την αναδιάρθρωση βάζοντας ζεστό χρήμα. Επίσης με βάση πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει ότι αν δεν υπάρχει ομοφωνία πιστωτών επί ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης, η πλειοψηφία των πιστωτών, εκ των οποίων το 33% να έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις, θα μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο για να επικυρώσει την απόφαση η οποία θα καθίσταται υποχρεωτική για όλους

- Αντιθέτως το μοντέλο που θα ακολουθηθεί για τις ΜμΕ (θα αφορά όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου τις εταιρείες που έχουν τζίρο έως 1 εκατ. ευρώ) θα είναι βασισμένο σε ένα πρότυπο, οριζόντια δηλαδή λύση.

Η βασική λογική είναι να αξιοποιηθεί ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών. Βάσει αυτού, παρέχονται διάφορες εναλλακτικές όπως η δυνατότητα μειωμένων δόσεων, περίοδος χάριτος κι αναβολής πληρωμής δόσεων, τακτοποίηση καθυστερούμενου υπολοίπου, κεφαλαιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, μείωση της δόσης, σε συνδυασμό με αύξηση του αριθμού τους και παράταση του χρόνου αποπληρωμής κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος των κόκκινων δανείων των 100.000 ΜμΕ που εκτιμάται ότι θα ενταχθούν στη ρύθμιση ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ.

- Κλειδί για να ενταχθεί μια επιχείρηση στη ρύθμιση είναι τα κριτήρια βιωσιμότητας τα οποία, με βάση πηγές, θα είναι ένας συνδυασμός ταμειακών ροών, μικτών κερδών και αντικειμένου δραστηριότητας, δηλαδή ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v