Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφές ΦΠΑ εντός 7ημέρου υπόσχεται το ΥΠΟΙΚ

Απόφαση που θα ανοίγει το δρόμο για πληρωμές «εξπρές» ετοιμάζει η Κ. Σαββαΐδου. Πότε θα ενεργοποιηθεί το μέτρο και ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να επωφεληθούν. Πώς θα γίνονται αναδρομικά έλεγχοι. Στα 658 εκατ. το συνολικό ποσό που πρέπει να επιστραφεί.

Επιστροφές ΦΠΑ εντός 7ημέρου υπόσχεται το ΥΠΟΙΚ

Θέμα ημερών είναι η υπογραφή της απόφασης από τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου για την επιστροφή ΦΠΑ μέσα σε επτά ημέρες από την υποβολή της αίτησης για επιχειρήσεις με καθαρό φορολογικό μητρώο.

Η δραστική επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ σε συνεπείς επιχειρήσεις αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτές τις ημέρες μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στην απόφαση, ώστε η νέα διαδικασία εξπρές επιστροφών να ενεργοποιηθεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη.

Το καθαρό φορολογικό μητρώο, η αποχή δηλαδή από τις φορολογικές παραβάσεις, η συνέπεια στην υποβολή δηλώσεων και η απόδοση φόρων, ανάλυση με κριτήρια κινδύνου ροπής προς φοροδιαφυγή, είναι οι συνιστώσες που θα ξεκλειδώνουν τις επιστροφές ΦΠΑ σε διάστημα μιας εβδομάδας και οι προϋποθέσεις θα περιγράφονται αναλυτικά στην απόφαση.

Οι επιστροφές εξπρές ουδόλως σημαίνουν ότι στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν θα γίνεται έλεγχος. Θα διενεργείται όμως εκ των υστέρων, αφού έχει γίνει η επιστροφή φόρου, προκειμένου να είναι διασφαλισμένο και το Δημόσιο έναντι τυχόν περιπτώσεων δικαιούχων επιστροφών «μαϊμού».

Σήμερα, παρότι έχουν καταβληθεί τους τελευταίους μήνες προσπάθειες επιτάχυνσης των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ, τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι οι καθυστερήσεις συνεχίζουν να δίνουν βροντερό «παρών».

Τα στοιχεία δείχνουν ότι 4.450 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δικαιούχοι επιστροφών περιμένουν έως και 1.210 ημέρες(!) στην πλέον ακραία περίπτωση για να εισπράξουν συνολικά 657,5 εκατ. ευρώ.

Σχεδόν τα μισά κεφάλαια καθυστερούμενων επιστροφών ΦΠΑ αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις. Στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας ανωνύμων εταιρειών της Αθήνας, οι εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφών φτάνουν τις 740, τα ποσά επιστροφής ΦΠΑ που περιμένουν μεγάλες εταιρείες ξεπερνούν τα 370 εκατομμύρια ευρώ και ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 306 ημέρες.

Υπάρχουν όμως και χειρότερα. Τρία χρόνια αναμονής, στην ΙΔ΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών, η οποία φιγουράρει πρώτη στη σχετική λίστα της ΓΓΔΕ. Μια αίτηση επιστροφής ΦΠΑ ύψους 96.419,46 ευρώ της δίνει την πρώτη θέση καθυστερήσεων με την αναμονή να φτάνει τις 1.210 ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v