Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι λεπτές ισορροπίες στο παζάρι με τρόικα

Σε αναζήτηση «ανοχής» των δανειστών για τα κρίσιμα θέματα το Μαξίμου. Τα πρώτα μέτωπα, η τακτική των καθυστερήσεων και η πίεση των αγορών. Ποια «αγκάθια» δοκιμάζουν τη σχέση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Τετάρτη το τετ α τετ Σαμαρά - Βενιζέλου.

Οι λεπτές ισορροπίες στο παζάρι με τρόικα

Αισιόδοξοι ότι η διαπραγμάτευση που ξεκινά σήμερα με την τρόικα θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία, χωρίς πάντως να υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός και να δημιουργηθούν νέα ελλείμματα, δηλώνουν στο κυβερνητικό επιτελείο. Ωστόσο τα μέτωπα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό είναι πολλά και απειλούν την κυβερνητική συνοχή.

Θέματα στο τραπέζι που προσφέρονται για να ανάψουν φωτιές υπάρχουν αρκετά. Από το ασφαλιστικό και τις ομαδικές απολύσεις, έως τα κόκκινα δάνεια, τις φοροελαφρύνσεις και το δημοσιονομικό κενό.
Η διάθεση όμως με την οποία προσέρχονται η τρόικα και η κυβέρνηση στον νέο κύκλο διαπραγμάτευσης δεν μυρίζει μπαρούτι. Μάλλον συμβιβασμός διακρίνεται στις οκτώ πρώτες ημέρες των συζητήσεων σε επίπεδο μεγεθών προσχεδίου προϋπολογισμού, και μετά βλέπουμε...

Ούτως ή άλλως, ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων θα είναι περιορισμένης διάρκειας. Σήμερα, ξεκίνησε στις 11.30 με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να σπάει το ρόδι, την άλλη Τετάρτη, η τρόικα και ο υπουργός αναχωρούν για τη σύνοδο του ΔΝΤ και όπως όλα δείχνουν η επάνοδος των επικεφαλής θα πρέπει να αναμένεται μετά τα stress tests των ελληνικών τραπεζών.

«Θα είμαστε σοβαροί, μεθοδικοί, προετοιμασμένοι και έτσι θα προχωρήσουμε», δήλωσε το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, για δεύτερη φορά μέσα στη χθεσινή μέρα και ενώ είχαν μεσολαβήσει και ραντεβού με τους υπουργούς που έχουν ανοιχτά θέματα με την τρόικα.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να δώσει γραμμή για τη διαπραγμάτευση έσπευσε να σημειώσει ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην παραφιλολογία που υπάρχει τον τελευταίο καιρό, τονίζοντας πως "ισχύει η πληροφόρηση που βγαίνει από το υπουργείο Οικονομικών και από εμένα".

Η αφετηρία από όπου ξεκινά αυτή η διαπραγμάτευση σε σχέση με τις προηγούμενες, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, είναι τελείως διαφορετική, καθώς τα θετικά στοιχεία της οικονομίας, όπως λέγεται, δεν μπορούν πλέον να αμφισβητηθούν από κανέναν.

Συνεργάτης του κ. Σαμαρά επέμενε χθες ότι, παρόλο που η κυβέρνηση θέλει να συμπεριλάβει τις περισσότερες δυνατές φοροελαφρύνσεις στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ο οποίος κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή, δεν πρόκειται να προβεί σε μονομερείς ενέργειες, χωρίς συζήτηση με την τρόικα.

«Άλλο να μη συμφωνήσουμε και άλλο να διαφωνήσουμε», έλεγε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στην περσινή συζήτηση για τους πλειστηριασμούς, όταν οι δανειστές δεν συμφωνούσαν με τον τρόπο που τελικά κινήθηκε το Μαξίμου, από την άλλη όμως δεν έβαλαν και βέτο στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία η οποία τελικά προχώρησε.

Το πρώτο μέρος της επίσκεψης της τριμερούς, εκτιμά η ίδια πηγή, δεν αναμένεται να αναλωθεί στα καυτά ζητήματα που διχάζουν τις δύο πλευρές, από τη στιγμή μάλιστα που δεν θα υπάρχει και πολιτική καθοδήγηση αυτής. «Θα έρθουν, θα πουν ό,τι λέει το βιβλίο τους, θα μας υπενθυμίσουν τις δεσμεύσεις μας απέναντί τους, χωρίς όμως να γίνει συνολική αποτίμηση του προγράμματος».

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι κάθε μέρα που περνάει την αξιοποιεί, υλοποιώντας εκκρεμούσες δράσεις. Από τις 750 περίπου δράσεις, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, έχουν υλοποιήσει τις 400, «έστω δευτερευούσης σημασίας, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται». Και όπως λένε, «δεν θα είναι χαμένη η εβδομάδα αφού θα υπάρξει πρόοδος στα δευτερογενή, τα οποία όμως σε κάθε περίπτωση συνυπολογίζονται από την τρόικα όσον αφορά το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα».

Την τελική στρατηγική της ελληνικής πλευράς στη διαπραγμάτευση θα οριστικοποιήσουν Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτή είχε προγραμματιστεί για σήμερα αλλά τελικά αναβλήθηκε για αύριο στις 18:00.

Ωστόσο, μολονότι και οι δύο θέλουν να κλείσει σύντομα ο κύκλος των συζητήσεων προκειμένου να μην καθυστερήσει η συζήτηση για το χρέος και να ξεδιπλωθεί η τακτική για την έξοδο από τα μνημόνια, τα αγκάθια που βρίσκονται επί τάπητος δεν είναι λίγα:

1. Οι ενδοκυβερνητικές αρρυθμίες. Μετά την κόντρα των δύο κυβερνητικών εταίρων για το ποιος είναι η Δημοκρατική Παράταξη, οι μουρμούρες μεταξύ των γαλάζιων και των πράσινων στελεχών συνεχίζονται. Ενδεικτικές οι χθεσινές τοποθετήσεις του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για «το παιχνίδι που έκανε ο κ. Σαμαράς με τα Ζάππεια» και του «παπανδρεϊκού» βουλευτή Θάνου Μωραΐτη, ότι «δεν μπορεί η σταθερότητα να συμβαδίζει με τη συνέχιση αυτής της πολιτικής».

2. Η πτώση του χρηματιστηρίου και η άνοδος των ομολόγων, γεγονός που ερμηνεύεται ως φόβος των ξένων για την κυβερνητική σταθερότητα στην Ελλάδα. Ειδικά τα ομόλογα θεωρούνται κομβικό σημείο για την κυβέρνηση η οποία θέλει να βγει στις αγορές με καλές προϋποθέσεις ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και να αποτινάξει τον ζυγό του ΔΝΤ.

3. Η πίεση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα διαφόρων ειδών προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση κάνουν την Κουμουνδούρου να χαμογελά και να δείχνει αποφασισμένη να εντείνει τη φιλολαϊκή της δραστηριότητα, με στόχο ασφαλώς και τη δημοσκοπική διεύρυνση της διαφοράς από τη Ν.Δ. Ήδη, για παράδειγμα, έχει προαναγγελθεί η κατάθεση στη Βουλή τις επόμενες μέρες σχεδίου νόμου για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Η κυβέρνηση πάντως θέλει να διατηρήσει την τακτική του «ένα καλό νέο την ημέρα», καθώς έχει αρχίσει επί καθημερινής βάσεως να ανακοινώνει μία καλή είδηση, με στόχο την αναστροφή του κλίματος. Χθες ήταν η σειρά για τα «κόκκινα» δάνεια.

Μετά τη δίωρη σύσκεψη που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας εξέφρασε βάσιμες ελπίδες ότι τελικώς η τρόικα θα αποδεχθεί το σχέδιο νόμου για την ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v