Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τρία καυτά μέτωπα του ασφαλιστικού κλάδου

Το συνταξιοδοτικό, ο χώρος της υγείας και η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών αποτελούν τομείς όπου η ασφαλιστική βιομηχανία μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά είτε μέσα από συμπληρωματικό ρόλο, είτε σε συνεργασία με την Πολιτεία, υπογράμμισε ο κ. Σαρηγεωργίου.

Τα τρία καυτά μέτωπα του ασφαλιστικού κλάδου

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Αλέξανδρο Σαρηγεωργίου, τρία είναι τα σημαντικά ζητήματα για την εγχώρια ασφαλιστική αγορά: Πρώτον, το συνταξιοδοτικό, δεύτερον ο χώρος της υγείας και τρίτον η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών (π.χ. σεισμός), τομείς όπου η ασφαλιστική βιομηχανία μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά είτε μέσα από συμπληρωματικό ρόλο, είτε σε συνεργασία με την Πολιτεία (θα πρέπει να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, με αλλαγή στάσης από την Πολιτεία).

Πέραν αυτών, ο κ. Σαρηγεωργίου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:

• Στο γεγονός ότι οι μέτοχοι των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών κατέβαλαν δύο δισ. ευρώ, προκειμένου να στηρίξουν τους ισολογισμούς και τις κεφαλαιακές τους επάρκειες.

• Στην ανάγκη προσαρμογής στο πλαίσιο του Solvency II, με στόχο να διαβεβαιώσουμε πως η ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά είναι ισχυρή και αποτελεσματική.

• Οι ασφαλιστικές εταιρείες που είναι εσωστρεφείς, θα χάσουν την «επόμενη μέρα», καθώς οι πελάτες αλλάζουν, όπως και οι ανάγκες τους, οι κίνδυνοι διαφοροποιούνται, νέα κεφάλαια μπορούν να εισέλθουν μέσα από τις αγορές και να ανατρέψουν τις παλαιές ισορροπίες, προκαλώντας νέα τιμολόγηση.

• «Πιστεύω ότι ο κλάδος μας θα πρέπει να προσαρμοστεί στον καθημερινό άνθρωπο του αύριο, ενώ θα επιλύσει τα δικά του προβλήματα σήμερα. Αυτό σημαίνει πως βρίσκονται υπερβολικά πολλές μπάλες στον αέρα και πρέπει να τις χειριστούμε με ταχυδακτυλουργικό τρόπο όλες. Αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε και είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι θα εξέλθουμε ακόμη πιο δυνατοί στο τέλος».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v