Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Καυτό δίμηνο για κεφαλαιακή ενίσχυση

Γιατί θα πρέπει να δρομολογηθούν οι κινήσεις σε Finansbank και Eurolife ως τις αρχές Δεκεμβρίου. Το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή και έγκριση των capital plans από την ΕΚΤ. Ποιες άλλες κινήσεις ολοκληρώνουν ή δρομολογούν οι τράπεζες.

Τράπεζες: Καυτό δίμηνο για κεφαλαιακή ενίσχυση

Ένα καυτό δίμηνο έχουν μπροστά τους οι τράπεζες στη διάρκεια του οποίου θα επιδιώξουν κόντρα στο κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας, που περιορίζει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, να ολοκληρώσουν ή έστω να δρομολογήσουν σειρά δράσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης τις οποίες προβλέπουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης.

Όπως είναι γνωστό, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει στα τέλη Οκτωβρίου (πιθανότατα στις 26) τα ευρήματα της άσκησης προσομοίωσης που διενεργήθηκε με βάση τον ισολογισμό της 31ης Δεκεμβρίου 2013. Για τις τέσσερις εγχώριες τράπεζες, που συμμετέχουν στην άσκηση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες.

Εν συνεχεία αυτές θα ανακοινώσουν τις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουν διενεργήσει ως την 30ή Σεπτεμβρίου 2014, όπως αυξήσεις κεφαλαίου και πωλήσεις θυγατρικών. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες άντλησαν εντός του τρέχοντος έτους 8,3 δισ. ευρώ με αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ προχώρησαν και σε πωλήσεις θυγατρικών (ΑΤΕ Ασφαλιστική) και συμμετοχών (Eurobank Properties, EYΔΑΠ κ.ά.).

Αν οι συντελεσθείσες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης καθώς και τα προ προβλέψεων κέρδη 6μήνου ή 9μήνου 2014 (ανάλογα με το τι έχουν δημοσιεύσει) δεν αρκούν για να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες, θα πρέπει να υποβάλουν εντός δύο εβδομάδων από την ανακοίνωση των ευρημάτων (πιθανότερη ημερομηνία η 7η Νοεμβρίου) σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Τα σχέδια αυτά θα αξιολογηθούν από την ΕΚΤ για περίοδο περίπου ενός μήνα και εκτιμάται ότι το αργότερο ως τις 12 Δεκεμβρίου η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί και οι τράπεζες θα ανακοινώσουν τους τρόπους κάλυψης των τυχόν κεφαλαιακών αναγκών τους με το βασικό και το δυσμενές σενάριο.

Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου οι εγχώριες τράπεζες θα επιδιώξουν να έχουν δρομολογήσει μια σειρά ενεργειών που προβλέπουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης.

Ο μόνος ασφαλής τρόπος για να υπάρξει αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ στατικής και δυναμικής απεικόνισης είναι με βάση τραπεζικά στελέχη οι ενέργειες των πλάνων αναδιάρθρωσης είτε να έχουν ολοκληρωθεί είτε τουλάχιστον να έχουν δρομολογηθεί, ώστε η ΕΒΑ και η ΕΚΤ να κρίνουν με σχετική βεβαιότητα ότι πρόκειται να υλοποιηθούν

Επιπρόσθετα, στοχεύουν στο να δρομολογήσουν ένα νέο κύμα ενεργειών που θα έχουν ως χρονικό ορόσημο ολοκλήρωσης τον Ιούλιο του 2015 (τότε λήγει η περίοδος κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών με το δυσμενές σενάριο).

Οι ενέργειες του πρώτου κύματος περιλαμβάνουν ώριμες υποθέσεις, όπως για παράδειγμα την τυπική ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης της Αστήρ Παλάς και  την πώληση της NBGI Private Equity από την Εθνική, αλλά και αυτές που δρομολογούν τώρα οι τράπεζες όπως η διάθεση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank, η είσοδος στο Χ.Α της Eurolife και η πώληση χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων από τη Eurobank.

Ένεση έως 1,2 δισ. για την Εθνική από Finansbank και Αστήρ

Στην περίπτωση της Αστήρ Παλάς η Εθνική αναμένει την έγκριση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για να κλείσει το deal. Η κεφαλαιακή ενίσχυση για την τράπεζα θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός πώλησης της NBGI βρίσκεται επίσης κοντά στην ολοκλήρωσή του καθώς το σχήμα Goldman Sachs και Deutsche Bank ολοκληρώνει το due diligence στις συμμετοχές της NBGI. Δεν είναι βέβαιο αν η Εθνική θα εγγράψει κεφαλαιακό κέρδος, αλλά θα μειωθεί το σταθμισμένο ενεργητικό της.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής χρηματοοικονομικών συμβούλων για τη διάθεση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank. Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν παρουσιάσεις στο εξωτερικό για την προετοιμασία της συνδυασμένης διεθνούς προσφοράς. Μέρος αυτής της προσφοράς θα καλυφθεί από τον στρατηγικό επενδυτή (cornerstone investor) και το υπόλοιπο από ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr στόχος της Εθνικής είναι να διατηρήσει το management της Finansbank, για αυτό και προκρίνεται η αναζήτηση στρατηγικού μεταξύ των private equity funds και άλλων επενδυτών και όχι μεταξύ των τραπεζικών ομίλων.

Η αγορά εκτιμά ότι από τη διάθεση υφιστάμενων μετοχών Finansbank και την αύξηση κεφαλαίου η άμεση και έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση της Εθνικής μπορεί να φθάσει ως και το 1 δισ. ευρώ, περιορίζοντας σημαντικά τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες του ομίλου.

Ετοιμάζεται το IPO της Eurolife

Αντίστοιχη λύση προωθεί η Eurobank για τις ασφαλιστικές θυγατρικές της (Eurolife Ζωής και Ζημιών). Η τράπεζα βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την είσοδο του ασφαλιστικού βραχίονά της στο Χ.Α. αφού πρώτα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στη δομή του.

Η εισαγωγή στο Χ.Α. θα διενεργηθεί με συνδυασμό ιδιωτικής και δημόσιας προσφοράς. Προϋπόθεση για να προχωρήσει το εγχείρημα είναι να βρεθεί ενδιαφερόμενος βασικός επενδυτής (anchor investor) ή στρατηγικός επενδυτής (cornerstone investor), ο οποίος θα καλύψει την ιδιωτική τοποθέτηση. Ενδιαφέρον έχει ήδη εκδηλωθεί, ατύπως, με βάση πηγές της αγοράς, από private equity funds, όπως το Fairfax και το Apollo.

Επιπρόσθετα η Eurobank έχει κινήσει τις διαδικασίες για την πώληση χαρτοφυλακίου εταιρικών δανείων ονομαστικής αξίας 470 εκατ. ευρώ και οι δεσμευτικές προσφορές από τους ενδιαφερομένους αναμένεται να κατατεθούν μετά την ανακοίνωση των ευρημάτων της άσκησης προσομοίωσης.

Πώληση του Hilton και αξιοποίηση της Αστικά Ακίνητα

Τέλος, η Alpha αναμένεται να δρομολογήσει την πώληση του Hilton και την αξιοποίηση της Alpha Αστικά Ακίνητα, χωρίς όμως να είναι σαφές ότι κάποια από αυτές τις ενέργειες θα ολοκληρωθεί ως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Το πιθανότερο, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι η Alpha να δρομολογήσει τις παραπάνω κινήσεις με ορόσημο ολοκλήρωσης ως το καλοκαίρι του 2015, καθώς με το βασικό σενάριο της άσκησης προσομοίωσης εμφανίζεται στα μοντέλα να έχει την ανθεκτικότερη συμπεριφορά και επομένως είναι πιθανόν να μην προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες μετά τον συνυπολογισμό των δράσεων μετριασμού (mitigating actions).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v