Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιχμάλωτη του... κλίματος η συγκυβέρνηση

Σημάδια αποσύνθεσης παρουσιάζονται μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, ενώ η αντιπολίτευση «καβαλά» το κύμα της συνεχούς εκλογολογίας. Προσπάθεια αναστροφής του κλίματος από το εξωτερικό, με έκτακτη επίσκεψη Γιούνκερ και «δώρο» από τον Ντράγκι. Ο ρόλος της τρόικας.

Αιχμάλωτη του... κλίματος η συγκυβέρνηση

Με δύο θετικές ειδήσεις από το εξωτερικό, αλλά και μία νέα ενδοκυβερνητική κόντρα ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας η πρώτη μέρα της νέας διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Στην κυβέρνηση τα σημάδια ηττοπάθειας είναι εμφανή καθώς οι ενδοκυβερνητικές έριδες σκιάζουν τις προσπάθειες να εμφανιστεί καλή εικόνα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, ενώ η πίεση που ασκείται από την αντιπολίτευση, η οποία πλέον δείχνει την αυτοπεποίθησή της για επίτευξη ακόμα και αυτοδυναμίας, είναι ασφυκτική.

Είχε απ' όλα το χθεσινό 24ωρο. Την αναβολή για σήμερα το απόγευμα της προγραμματισμένης για χθες συνάντησης Σαμαρά - Βενιζέλου, την παρουσία του πρωθυπουργικού συμβούλου Χρύσανθου Λαζαρίδη στις διαπραγματεύσεις που δημιούργησε «μίνι κρίση» στο τρίγωνο Μαξίμου - Χαριλάου Τρικούπη - ΥΠΟΙΚ, την πρωτοβουλία Ντράγκι με σκοπό την προώθηση της αγοράς ελληνικών ABS, αλλά και την ανακοίνωση της νέας επίσκεψης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα την Παρασκευή. Και μέσα σ' όλα αυτά, το προεκλογικό άρωμα εξακολουθεί να κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα.

Αστάθμητος παράγοντας των εξελίξεων θεωρείται η στάση της τρόικας (σήμερα συναντάται με Δένδια και Μητσοτάκη και στην ατζέντα μπαίνουν «κόκκινα δάνεια» και Δημόσιο) η οποία χθες έδειξε μέρος των προθέσεών της. Ότι δηλαδή είναι σε θέση να ανεχθεί συγκεκριμένες στοχευμένες πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς, η οποία από την άλλη θέτει ως στρατηγικό της στόχο τις φοροελαφρύνσεις. Κάτι, άλλωστε, που ήδη έχει προαναγγείλει ο Αντώνης Σαμαράς από τη Θεσσαλονίκη και προβλέπεται να αποτυπωθεί και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει πολλά στο πολιτικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, το οποίο, σε συνδυασμό και με τους κατάλληλους χειρισμούς (που σε καμία περίπτωση δεν θα έχουν συγκρουσιακό χαρακτήρα με τους δανειστές), θα μπορέσει να αμβλύνει τις γωνίες όσον αφορά τις απαιτήσεις των επικεφαλής των δανειστών. Ιδιαίτερα θετικό κρίνεται το γεγονός πως για πρώτη φορά τέθηκε το ζήτημα της επόμενης ημέρας, τι δηλαδή θα γίνει μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

Η κόντρα για τον Χρύσανθο Λαζαρίδη

Τα μέτωπα όμως στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν δείχνουν να κοπάζουν. Η αντίδραση του Γκίκα Χαρδούβελη και η πρωτοβουλία να τηλεφωνήσει στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ώστε να του δηλώσει την παρουσία του συμβούλου του πρωθυπουργού στη διαπραγμάτευση, πέρα από την ενδοκυβερνητική αναστάτωση που προκάλεσε, κατέδειξε και ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο: ότι υπάρχει έλλειψη «χημείας» και κοινού βηματισμού μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών.

Δεν είναι τυχαίο ότι αργά το μεσημέρι και αφού ο θόρυβος για το συγκεκριμένο θέμα είχε αρχίσει να παίρνει διαστάσεις, ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον κ. Χαρδούβελη ζητώντας του να κλείσει εκεί το ζήτημα, όπως και προσπάθησε στη συνέχεια να πράξει και ο υπουργός με διαρροές προς τα ΜΜΕ.

Το συγκεκριμένο «θερμό επεισόδιο» κατέδειξε, παράλληλα, το κλίμα δυσπιστίας που επικρατεί μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που σε κάθε ευκαιρία φροντίζουν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο σημερινό τετ α τετ του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, θα θέσει μια σειρά προτάσεων για την έξοδο από τα μνημόνια και το ΔΝΤ.

Η χείρα βοηθείας του Μάριο Ντράγκι και ο Γιούνκερ

Όπως έγινε γνωστό χθες, ο Mario Draghi θα πιέσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δεχτεί «πακέτα» ελληνικών και κυπριακών τραπεζικών δανείων με αξιολογήσεις «junk», σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την επιτυχία της προσπάθειας να διοχετευτεί ρευστότητα στις επιχειρήσεις του Νότου. Πρόθεσή του είναι να ενισχυθεί η αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας, να δοθεί η δυνατότητα να μπει ρευστό στην αγορά και να λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα της οικονομίας μας. Πέρα από τον Κεντρικό Τραπεζίτη, η Ελλάδα επενδύει πολλά στη στήριξη του Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, την οποία αποκάλυψε το Euro2day.gr. Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η μεθαυριανή -η τρίτη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα- επίσκεψή του στη χώρα μας, ενώ μάλιστα βρίσκεται εδώ η τρόικα. Η ελληνική πλευρά έχει πολλές προσδοκίες από τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος ανέκαθεν δήλωνε υπέρμαχος της στροφής προς την ανάπτυξη.

Η πίεση του ΣΥΡΙΖΑ

Παρά τις εσωκομματικές διαφωνίες που δεν λείπουν κυρίως όσον αφορά το θέμα του χρέους, η Κουμουνδούρου από την πλευρά της έχει σηκώσει ψηλά τον πήχη και, σε όλους τους τόνους, προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι η πρωτιά στις επόμενες εκλογές έχει κριθεί και πλέον το στοίχημα είναι η αυτοδυναμία.

Αυτό επισημάνθηκε σε άτυπη ενημέρωση του κόμματος προς τους δημοσιογράφους και αυτό επανέλαβε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης χθες το πρωί αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε τη διαπίστωσή του ότι πυκνώνουν οι ενδείξεις για εκλογές, σε σύντομο χρονικό διάστημα, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται πριν ακόμη τα stress tests και τις τελικές αξιολογήσεις της τρόικας, μέσα στον Οκτώβριο». Για τον λόγο αυτό ζήτησε από τα στελέχη του να βρίσκονται σε αυξημένη εκλογική ετοιμότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v