Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Προτάσεις νόμου για τις εξαγγελίες ΔΕΘ

Επιτακτικά ζητά πλέον εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Προαναγγέλλει νομοθετικές πρωτοβουλίες με τις εξαγγελίες της ΔΕΘ. «Ο λαός να διαλέξει: ή το πρόγραμμα της ΔΕΘ ή το μνημονιακό καθεστώς». Τι προβλέπει η πρόταση νόμου για τα ληξιπρόθεσμα.

Τσίπρας: Προτάσεις νόμου για τις εξαγγελίες ΔΕΘ

Με μία σκληρή ανακοίνωση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και με την κατάθεση στη Βουλή προτάσεων νόμου με μια σειρά από τα μέτρα που είχε εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη από το βήμα της ΔΕΘ (ρυθμίσεις δόσεων, κατώτατος μισθός κτλ) συνεχίζεται η κόντρα με την κυβέρνηση. 

Ο κ. Τσίπρας δηλώνει πως στις κάλπες «ο λαός μας θα επιλέξει: ή το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ή το μνημονιακό καθεστώς». Επισημαίνει ότι «μόνη διέξοδος και σωτηρία της χώρας η λαϊκή ετυμηγορία και η ισχυρή εντολή για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και τη σκληρή διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, στην πρόταση νόμου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:

* Η ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών σε δόσεις που δεν υπερβαίνουν ως ετήσια δαπάνη το 20% του επίσημου ετήσιου εισοδήματος του προηγούμενου έτους και το 30% εφόσον ρυθμίζονται μαζί και ασφαλιστικές εισφορές. 

* Παρέχεται επίσης η δυνατότητα ταχείας Εξωδικαστικής Διοικητικής Επίλυσης των Φορολογικών Διαφορών εφόσον ο πολίτης αμφισβητεί το ύψος των βεβαιωθέντων ποσών, τη νομιμότητα της αιτιολογίας και εν γένει τη φορολογική υποχρέωσή του. 

* Η αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης κάθε μορφής που έχουν ασκηθεί ή επαπειλούνται κατά του φορολογούμενου από τις ισχύουσες διατάξεις, από τον χρόνο υποβολής της αίτησης ρύθμισης ή της αίτησης εξώδικης Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικής Διαφοράς, μέχρι την ολοκλήρωση της ρύθμισης, υπό τον όρο καταβολής των δόσεων και των τρεχουσών δόσεων προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. 

* Συγκρότηση των Περιφερειακών Επιτροπών Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, με δικαστική εγγύηση και εκπροσώπηση των Φορολογικών Αρχών και των επαγγελματικών τάξεων.

* Καταργείται ο χαρακτηρισμός του ποινικού αδικήματος της μη πληρωμής χρεών προς το δημόσιο ως διαρκούς και εισάγεται ως νέος λόγος για τη δυνατότητα του δικαστηρίου να κρίνει την πράξη ατιμώρητη η αντικειμενική και ανυπαίτια αδυναμία πληρωμής. 

* Απαγορεύονται οι διαδικασίες πλειστηριασμών σε κάθε περίπτωση για οφειλές κάτω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ. ii) Για οφειλές άνω των διακοσίων χιλιάδων ευρώ απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης αντικειμενικής αξίας μέχρι 350.000 ευρώ για τραπεζικά δάνεια, χρέη προς το δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς, ως και ο πλειστηριασμός ακινήτων των εγγυητών των ανωτέρω οφειλών μέχρι τις 31/12/2015, τυχόν δε διαδικασίες που είναι εκκρεμείς αναστέλλονται μέχρι την ως άνω ημερομηνία.

* Προβλέπεται ενδιάμεση ρύθμιση για την προστασία των μικροοφειλετών στις τράπεζες, για χρέη από την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη, καταναλωτικά δάνεια, ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος για την ολοκλήρωση της πλήρους νομικής επεξεργασίας της Νέας Σεισάχθειας. 

Αναλυτικά η δήλωση Τσίπρα:

«Μετά από δύο και πλέον χρόνια πιστής εφαρμογής του μνημονίου από την κυβέρνηση Σαμαρά, ο κόμπος έχει πια φτάσει στο χτένι.

Η χώρα και ο λαός μας βιώνει μια ανείπωτη καταστροφή. Η ύφεση, πρωτοφανής για ευρωπαϊκή χώρα, διαλύει την οικονομία, βάζει λουκέτα σε επιχειρήσεις, εκτοξεύει την ανεργία, εξωθεί ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας στη φτώχεια και την απόγνωση.

Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης καταθέσαμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μέτρα άμεσης ανάσχεσης της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, προσεκτικά επεξεργασμένο και κοστολογημένο, είχε ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, και προκάλεσε πανικό στην παραπαίουσα κυβέρνηση των μνημονίων. Σήμερα εμείς αποδεικνύουμε ότι τηρούμε και εννοούμε τις δεσμεύσεις μας. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τη νομοπαρασκευή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Και καταθέσαμε στη Βουλή μια πρόταση νόμου με άμεσα μέτρα, που στόχο έχουν την αντιμετώπιση της καταστολής της οικονομίας και την επανεκκίνησή της. Αύριο καταθέτουμε πρόταση νόμου για την επαναφορά των εργασιακών ρυθμίσεων και του κατώτατου μισθού.

Και θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια.

Η πρόταση νόμου που καταθέσαμε σήμερα προβλέπει άμεσα και ρεαλιστικά μέτρα που ρυθμίζουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες, αναστέλλουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, επιλύουν εξωδικαστικά τις φορολογικές διαφορές και προστατεύουν τους μικροοφειλέτες από τις τράπεζες.

Είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει προκειμένου να χαλαρώσει αυτή η θηλιά, ώστε και η κοινωνία να αναπνεύσει και η οικονομία να λειτουργήσει πριν οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες. Στις κάλπες στις οποίες ο λαός μας θα επιλέξει. Ή το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ή το μνημονιακό καθεστώς.

Σήμερα δίνουμε στη Βουλή των Ελλήνων τη δυνατότητα να τοποθετηθεί πάνω σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των μικρών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αποδείξει αν η βούλησή της είναι να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης ή να παγιώσει το καθεστώς του μνημονίου.

Ιδού η Ρόδος.

Ας αφήσουν λοιπόν κατά μέρος οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος το θέατρο της δήθεν διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Ούτως ή άλλως ο δραματικός ρόλος δεν τους ταιριάζει, τους εκθέτει. Η παράσταση θυμίζει πια περισσότερο κωμωδία, παρά δράμα.

Μόνη διέξοδος και σωτηρία της χώρας η λαϊκή ετυμηγορία και η ισχυρή εντολή για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και τη σκληρή διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Άλλη λύση δεν υπάρχει.

Όσο πιο γρήγορα το κατανοήσει ο κ. Σαμαράς τόσο το καλύτερο για τον τόπο.

ΠΑΣΟΚ: Κρούει ανοικτές θύρες

Σκληρή είναι η απάντηση του ΠΑΣΟΚ: «Ο κ. Τσίπρας τρέχει να προλάβει, με μεγάλη καθυστέρηση αλλά και προχειρότητα, να δώσει το “παρών” στο θέμα των ευνοϊκών ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, καταθέτοντας εσπευσμένα πρόταση νόμου, τώρα που εκτιμά ότι η Κυβέρνηση θα επιτύχει μια ιδιαίτερα θετική λύση.

Για να φρεσκάρουμε την μνήμη του, υπενθυμίζουμε ότι το θέμα αυτό και μετά από πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ – έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας και σύντομα θα επιλυθεί με σχέδιο νόμου, αφού υπάρξει σχετική πρόβλεψη στο προϋπολογισμό.

Παρότι ο κ Τσίπρας κρούει ανοικτές θύρες, ελπίζουμε μέσα στην ταραχή του, να μην τάξει πάλι ... μάννα εξ Ουρανού».

* Δείτε την Πρόταση Νόμου και την αιτιολογική έκθεση στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v