Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξένες τράπεζες: Ο νέος γύρος των big business και το ΧΑ

Οι καινούριες, μεγάλες δουλειές για τις επενδυτικές τράπεζες του εξωτερικού. Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε θυγατρικές και οι επικείμενες τιτλοποιήσεις. Πότε θα έρθει η αλλαγή κλίματος στο χρηματιστήριο.

Ξένες τράπεζες: Ο νέος γύρος των big business και το ΧΑ

Χρυσοτόκος όρνιθα τείνει να αποδειχθεί η Ελλάδα για τις ξένες μεγάλες επενδυτικές τράπεζες. Μετά τις ΑΜΚ των τραπεζών το διάστημα Μαΐου - Ιουλίου και τις εκδόσεις ομολόγων από Δημόσιο, τράπεζες και αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις, από τις οποίες... καθάρισαν προμήθειες άνω των 300 εκατ. ευρώ, έρχονται οι δουλειές του... χειμώνα.

Και αυτήν τη φορά πρωταγωνιστές θα είναι οι τράπεζες.

Πριν ή μετά την ανακοίνωση των ευρημάτων της άσκησης προσομοίωσης οι εγχώριες τράπεζες θα προχωρήσουν σε κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Αυτές θα αφορούν είτε διάθεση πακέτων μετοχών σε θυγατρικές, που προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί ως τις αρχές Δεκεμβρίου, είτε αυξήσεις κεφαλαίου σε κάποιες εκ των τραπεζών.

Ο νέος γύρος στις εν Ελλάδι big business θα ανοίξει με τη συνδυασμένη διάθεση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank (συνδυασμός ΑΜΚ και διάθεσης υφιστάμενων μετοχών).

Η Εθνική θα προσλάβει συμβούλους πώλησης που θα τρέξουν τη διαδικασία εύρεσης cornerstone investor για τη Finansbank, ο οποίος θα μπει με ιδιωτική τοποθέτηση και τη δημόσια διεθνή προσφορά μετοχών.

Αντίστοιχης δομής, αλλά μικρότερου βεληνεκούς είναι και η υπόθεση εισαγωγής της Eurolife στο Χ.Α.

Θα ακολουθήσει νέος γύρος κινήσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης μετά τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων της άσκησης και της έγκρισης των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης από την ΕΚΤ.

Επιπρόσθετα, οι τράπεζες έχουν μπροστά τους τιτλοποιήσεις και εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών για να αντικαταστήσουν τις εγγυήσεις του Δημοσίου ως την 1η Μαρτίου 2015.

Και όπως λένε οι κακές γλώσσες, όταν με το καλό κλειδώσουν οι δουλειές, όλοι θα θέλουν βελτίωση του κλίματος. Αρκεί να βοηθήσει η πολιτική κατάσταση και να βρεθεί αποδεκτή φόρμουλα εξόδου της χώρας από το μνημόνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v