Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εnergean: Ξεκινούν επενδύσεις 225 εκ. δολ.

Ο CEO της εταιρίας δήλωσε πως η Energean ενδιαφέρεται για το διαγωνισμό που θα προκηρύξει το ΥΠΕΚΑ, όχι μόνο για τα θαλάσσια μπλοκ σε Ιόνιο και Ν. Κρήτη, αλλά και για τα τρία χερσαία στη Δυτική Ελλάδα. Επενδύσεις 225 εκατ. στον Πρίνο.

Εnergean: Ξεκινούν επενδύσεις 225 εκ. δολ.

Σε ένα δεκαήμερο, το γεωτρύπανο Εnergean Force που αγόρασε η Energean, θα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου του Πρίνου.

Αυτό ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαθιός Ρήγας, μιλώντας στο συνέδριο Balkans & Adriatic Oil & Gas Summit, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ελληνικής εταιρείας, η Εnergean, ενδιαφέρεται για το διαγωνισμό που θα προκηρύξει το ΥΠΕΚΑ, όχι μόνο για τα 20 θαλάσσια μπλοκ σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη, αλλά και για τα τρία χερσαία στη Δυτική Ελλάδα. Όπως είπε ο κ. Ρήγας, τα τελευταία αποτελούν τη φυσική συνέχεια των παραχωρήσεων σε Ιωάννινα και Κατάκολο, για τα οποία πρόσφατα η Βουλή ενέκρινε τις συμβάσεις Ελληνικού Δημοσίου - Energean.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα θαλάσσια μπλοκ, η εταιρεία αξιολογεί τα δεδομένα των πρόσφατων σεισμικών ερευνών και των εργασιών που έγιναν κατά το παρελθόν, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το ενδιαφέρον εφόσον εκφραστεί, θα είναι στο πλαίσιο συνεργασιών που θα επιδιώξει. Να σημειωθεί εδώ ότι η προκήρυξη της Ελληνικής Κυβέρνησης για την πραγματοποίηση ερευνών σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη έλαβε πρωτοκόλλου στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Έτσι σε περίπου δέκα μέρες θα αρχίσει να μετράει το εξάμηνο για την κατάθεση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους ερευνητικών εταιρειών.

Τέλος, αναφορικά με τον Πρίνο, τη μοναδική εκμετάλλευση πετρελαίου στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια, ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας ύψους 225 εκατομμυρίων δολαρίων. Στόχος είναι με την ολοκλήρωσή του να αυξηθεί στα 5 έως 10 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα η παραγωγή από την περιοχή του Πρίνου. Συνολικά θα γίνουν 15 γεωτρήσεις τα επόμενα δύο χρόνια, επτά στον Πρίνο, μία στο Βόρειο Πρίνο και επτά στο πεδίο Ε, ενώ η εταιρεία θα εγκαταστήσει και δύο θαλάσσιες πλατφόρμες για την εξυπηρέτηση της παραγωγής.

Ο ΤΑΡ και ο ρόλος του

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας του αγωγού ΤΑΡ, αναφέρθηκε στις προόδους των προκαταρκτικών εργασιών ενόψει της έναρξης της κατασκευής. Όπως δε τόνισε, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 93 μετατοπίσεις της χάραξης του αγωγού, μετά από αιτήματα ιδιοκτητών γης ή συλλογικών φορέων.

Ο ίδιος τόνισε το ρόλο που θα έχει η λειτουργία του αγωγού για την τροφοδοσία των χωρών της Βαλκανικής με αέριο του Αζερμπαϊτζάν, καθώς όπως είπε, εκτός της διαδρομής σε ελληνικό έδαφος στην οποία έχει προβλεφθεί διασύνδεση με το εθνικό σύστημα μεταφοράς, το ίδιο θα γίνει και στο έδαφος της Αλβανίας.

Για τις δυνατότητες που προσφέρει ωστόσο η Αλβανία στην ασφάλεια εφοδιασμού της περιοχής, ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο Αλέξανδρος Λαγάκος πρόεδρος του ανεξάρτητου οργανισμού Greek Energy Forum. Όπως είπε στο συνέδριο, τα παλαιά αλατωρυχεία της Αλβανίας που σχεδιάζεται να μετατραπούν σε υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου, μπορούν να προσφέρουν ημερήσια παροχή έως και 50 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (η μεγαλύτερη ημερήσια κατανάλωση στην Ελλάδα είναι περίπου 14 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και στη Βουλγαρία πέντε εκατομμύρια κ.μ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v