Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μωραϊτάκης: Αν είναι να γίνουν εκλογές, να γίνουν τώρα!

Καλύτερα εκλογές, παρά αβεβαιότητα δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, υποστηρίζοντας ότι η αγορά θέλει καθαρές λύσεις. Πώς αξιολογεί κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. Ποια στάση προτείνει στο επενδυτικό κοινό.

Μωραϊτάκης: Αν είναι να γίνουν εκλογές, να γίνουν τώρα!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θέσεις του προέδρου του ΣΜΕΧΑ κ. Αλέξανδρου Μωραϊτάκη (όπως αυτές παρατέθηκαν στο neoforum.gr) σχετικά με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και τις επιπτώσεις που έχει αυτή στην πραγματική οικονομία και τη χρηματιστηριακή αγορά.

Με το γνωστό άμεσο και χειμαρρώδη τρόπο, ο κ. Μωραϊτάκης αναφέρθηκε σε μια σειρά από φλέγοντα θέματα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίσαμε τα παρακάτω:

Πώς βλέπει την πολιτική αβεβαιότητα

Το κυρίαρχο ζήτημα στην αγορά είναι η πολιτική αβεβαιότητα. Έχουμε καλά νέα όπως η αναβαλλόμενη φορολογία στις τράπεζες, ή η πρόθεση της ΕΚΤ να παρέχει ρευστότητα, τα οποία όμως δεν αξιολογούνται λόγω του πολιτικού ρίσκου.

Κατά τη γνώμη μου, το χρονικό διάστημα μέχρι τον προσεχή Μάρτιο είναι πολύ μεγάλο και η συνέχιση αυτής της κατάστασης κάνει κακό στην οικονομία. Αν είναι να πάμε σε εκλογές, αυτό θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, αν όχι, τότε να ξεκαθαρίσει άμεσα η κατάσταση. Καλύτερα εκλογές, παρά αβεβαιότητα. Η αγορά θέλει καθαρές λύσεις.

Αξιολόγηση κυβερνητικής πολιτικής

Η πολιτική αυτής της παρούσας κυβέρνησης, αλλά και της προηγούμενης και της επόμενης, επηρεάζεται από το γεγονός ότι αποτελούνται από άτομα τα οποία ουσιαστικά δεν γνωρίζουν την αγορά. Δυστυχώς, ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και τα άλλα πολιτικά κόμματα διαθέτουν άτομα από την αγορά.

Βέβαια,ευθύνεται και ο κόσμος, που αντί να ψηφίσει τους γνώστες, επιλέγει απλά φίλους και γνωστούς. Αντίθετα, θα πρέπει να ψηφίζει με τον ίδιο τρόπο που θα προσλάμβανε εργαζόμενους στη δική του εταιρεία.

Προφανώς, έχουμε πολιτικό ρίσκο επειδή ο κόσμος είναι έντονα δυσαρεστημένος από την πολιτική που ακολουθεί η παρούσα κυβέρνηση. Έχουν γίνει μεγάλες γκάφες και έχουν μπει πολλά αυτογκόλ, όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ.

Προσωπικά, διεκδίκησα την ψήφο του ελληνικού λαού για να βοηθήσω την πατρίδα μου. Προφανώς ο κόσμος δεν με ήθελε (ήμουν πρώτος επιλαχών), θεωρώντας άλλους ως καλύτερους. Ας πορευτεί λοιπόν τώρα με τους καλύτερους...

Η στάση των επενδυτών

Εκτιμώ ότι οι επενδυτές θα πρέπει να τηρήσουν στάση αναμονής μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση. Θα πρέπει να δούμε αν θα γίνουν εκλογές και αν το αποτέλεσμα θα είναι φιλοεπενδυτικό, ή όχι. Από αυτά που ξέρω, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να εφαρμόσει πράγματα προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Πάντως πιστεύω πως αν πάνε καλά οι ελληνικές τράπεζες στα επικείμενα stress tests και ξεπεράσουμε τον πολιτικό κίνδυνο, τότε οι τιμές των μετοχών στο ΧΑ θα ανεβούν.

Θα έβγαζε τα λεφτά του έξω;

Είμαι Έλληνας, αγαπώ την Ελλάδα και έτσι η ερώτηση αυτή για μένα δεν μπορεί να έχει οικονομικό περιεχόμενο. Όμως, μπορεί να αναγκαστώ να κάνω δουλειές στο εξωτερικό, σε περίπτωση που δεν υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η ωραιότερη χώρα του κόσμου, αλλά...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v