Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κούρεμα» φοροπροστίμων προωθεί η ΓΓΔΕ

Το ύψος των προστίμων αλλά και το χρόνο επιβολής τους προτίθεται να αλλάξει η Κατερίνα Σαββαϊδου. Ετοιμάζεται κυνήγι στους μεγαλοοφειλέτες. Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο. Ενεργοποιούνται οι αγωγές καταδολίευσης.

«Κούρεμα» φοροπροστίμων προωθεί η ΓΓΔΕ

Χαμηλώστε τα πρόστιμα αφενός για να εισπράττονται, αφετέρου να μην «εξοντώνουν» τους φορολογούμενους. Την εισήγηση αυτή προτίθεται να διατυπώσει σύμφωνα με πληροφορίες η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, διαπιστώνοντας ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα για ληξιπρόθεσμες οφειλές και επιμέρους για μη έγκαιρη απόδοση παρακρατούμενων φόρων είναι υψηλά και εν τέλει σωρεύονται στη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών που προσεγγίζει πλέον τα 70 δισ. ευρώ.

Οι διορθώσεις, σύμφωνα με πηγές της ΓΓΔΕ θα πρέπει να είναι τόσο στο ύψος των προστίμων, όσο και στο χρόνο επιβολής τους.

Σήμερα, η νομοθεσία ορίζει ότι στην περίπτωση ληξιπρόθεσμης οφειλής επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 0,70% αλλά και πρόστιμα 10% με την παρέλευση δύο μηνών από την προβλεπόμενη ημερομηνία πληρωμής, 20% στο χρόνο και 30% μετά από δύο χρόνια.

Ακόμα αυστηρότερη είναι η ισχύουσα νομοθεσία στην περίπτωση μη έγκαιρης εξόφλησης παρακρατούμενων φόρων. Την επομένη της ημερομηνίας πληρωμής του φόρου, επιβάλλεται πρόστιμο στο ύψος του φόρου που δεν αποδόθηκε. Αν για παράδειγμα στις 30 του μήνα, μια επιχείρηση πρέπει να αποδώσει Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών ύψους 2.000 ευρώ, το πρόστιμο που «εισπράττει» την επομένη είναι 2.000 ευρώ. «Αν κάποιος δεν απέδωσε στην ώρα του το ποσό του φόρου που θα έπρεπε να καταβάλλει, το πιθανότερο είναι ότι και διπλάσιο πρόστιμο να του βάλεις πάλι δεν θα πληρώσει, οπότε οφειλή και πρόστιμο γίνονται ληξιπρόθεσμα», αναφέρουν πηγές της ΓΓΔΕ.

Την ίδια ώρα πάντως, η ΓΓΔΕ ετοιμάζεται να ρίξει το βαρύ πυροβολικό στη μάχη είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, βάζοντας στο στόχαστρο τους μεγαλοοιφειλέτες.

«Σφεντόνα για τους μικρούς, πολυβόλο για τους μεγάλους», είναι η γραμμή Σαββαϊδου στους συνεργάτες της αναφορικά με τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν σε βάρος όσων έχουν μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Στο ...πολυβόλο, περιλαμβάνονται όλα τα διαθέσιμα μέσα ακόμα και διατάξεις οι οποίες παρ' ότι ισχύουν πρακτικά παραμένουν ανενεργές. Μεταξύ αυτών οι αγωγές καταδολίευσης. Τι σημαίνει αγωγή καταδολίευσης; Ότι αν ένας φορολογούμενος, έχει οφειλές ληξιπρόθεσμες και περιουσιακά στοιχεία τα οποία πρόλαβε να μεταβιβάσει πριν του τα κατάσχει το υπουργείο Οικονομικών, με αγωγή καταδολίευσης μπορεί να τα ανακτήσει η Φορολογική Διοίκηση από τον νέο τους ιδιοκτήτη.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως αν ένα σπίτι για παράδειγμα έχει πωληθεί σε τρίτο πρόσωπο, με συμβόλαια και πραγματικό τίμημα, η εφορία θα έρθει να κατάσχει το σπίτι από το νέο του ιδιοκτήτη. Μπορεί όμως να το κάνει, αν το σπίτι έχει μεταβιβαστεί στα παιδιά του οφειλέτη ή γενικότερα σε πρόσωπα στα οποία η μεταβίβαση έγινε «εικονικά» προκειμένου να σωθεί από την κατάσχεση.

Το κυνήγι των μεγαλοοφειλετών θα ξεκινήσει από όσους χρωστούν περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ.
Δυναμικότερα στο προσκήνιο άλλωστε σχεδιάζεται να βγουν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου αλλά και ο έλεγχος των εμβασμάτων εξωτερικού. Μέσα στο μήνα, διοργανώνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια από Έλληνες και ξένους ειδικούς αρχικά για τους υπαλλήλους των μεγάλων ελεγκτικών κέντρων και στη συνέχεια για όλους τους ελεγκτές.

Το προσωπικό της ΓΓΔΕ άλλωστε θα ενισχυθεί άμεσα με 500 ελεγκτές. Στο τέλος Οκτωβρίου αναμένεται νέος διαγωνισμός ΑΣΕΠ .

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v