Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε «κλείδωμα» 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμα ποντάρει η κυβέρνηση

Αντίστροφη μέτρηση για ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων οφειλών των επιχειρήσεων σε τράπεζες και Δημόσιο. Στις 100 μηνιαίες δόσεις κλειδώνει το σχέδιο για την αποπληρωμή. Στο τραπέζι «κούρεμα» των προσαυξήσεων έως 90%.

Σε «κλείδωμα» 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμα ποντάρει η κυβέρνηση

Με μπούσουλα τις ρυθμίσεις που προωθούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας για το ύψος του «κουρέματος» στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο, αλλά και τον αριθμό των δόσεων κουμπώνει το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη διευθέτηση των οφειλών των επιχειρήσεων προς Δημόσιο και τράπεζες.

Αυτό παραδέχθηκε χθες κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Οι ρυθμίσεις που προωθούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα κουμπώνουν με τη νομοθεσία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Δεν θα τρελάνουμε την αγορά».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις που έκανε αργά χθες το βράδυ στο Euro2day.gr στέλεχος του υπουργείου το οποίο συμμετέχει στα τεχνικά κλιμάκια που διεξάγουν αυτές τις ώρες τις διαπραγματεύσεις για να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο κοινά αποδεκτό και από τις δύο πλευρές (σ.σ. η τρόικα και το υπουργείο Ανάπτυξης). Όπως ανέφερε στο Euro2day.gr, «δεν θα υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, η κυβέρνηση είναι μία».

Στην περίπτωση αυτή, αν δηλαδή η ρύθμιση του ΥΠΑΝ βασιστεί στο σχέδιο των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, δεν αποκλείεται οι δόσεις να φθάσουν τις 100 για τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο και το «κούρεμα» στο 90%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται από το υπουργείο Ανάπτυξης, το «κούρεμα» των προσαυξήσεων και των προστίμων σε ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο μπορεί να φθάσει το 90% εφόσον το υπόλοιπο ποσό του χρέους καταβληθεί εφάπαξ ή σε 12 δόσεις και το 50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 και σε 100 δόσεις για όσους χρωστούν έως 15.000 ευρώ.

Πάντως με βάση τις ίδιες πληροφορίες οι 100 δόσεις φαίνεται να είναι το ταβάνι, όπως και στην περίπτωση της ρύθμισης των ΥΠΟΙΚ και Εργασίας, για δόσεις σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Βέβαια τίποτε δεν έχει καταλήξει και όλα αυτά είναι υπό αίρεση.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό κείμενο του υπουργείου Ανάπτυξης που είχε σταλεί στην τρόικα στις αρχές Αυγούστου έκανε λόγο για 120 δόσεις, με τους δανειστές να ζητούν ο αριθμός τους να μειωθεί στις 60. Οπότε το ύψος των δόσεων εξακολουθεί να παραμένει γκρίζα ζώνη.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δόσεων προς τις τράπεζες, οι δανειστές εμφανίζονται περισσότερο ελαστικοί ως προς το ύψος αυτών, αν και τις συνδέουν με τις δόσεις προς τα ταμεία και το Δημόσιο αν είναι κάτω από 100. Δηλαδή αν οι δόσεις προς τις τράπεζες είναι 60 τότε δεν μπορεί οι δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο να ξεπερνούν τις 60. Όλα αυτά όμως συνεχίζουν να είναι υπό διαπραγμάτευση η οποία δεν φαίνεται να κλείνει τουλάχιστον μέχρι το Σαββατοκύριακο, οπότε ίσως υπάρξει και νέα συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση που προωθείται από το υπουργείο Ανάπτυξης, κατά δήλωση στελεχών του, αφορά συνολικά 110.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 100.000 μικρομεσαίες, οι περισσότερες εκ των οποίων θεωρούνται βιώσιμες, και 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v