Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moscovici: Η Ελλάδα έκανε τεράστιες προσπάθειες με επώδυνες θυσίες

Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις, αλλά κατανοώ τον θυμό που υπάρχει στην Ελλάδα έναντι της τρόικας και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να χαλαρώσουν οι παρεμβάσεις της, σημείωσε ο Pierre Moscovici. Προανήγγειλε επίσκεψη σε Ελλάδα και Κύπρο.

Moscovici: Η Ελλάδα έκανε τεράστιες προσπάθειες με επώδυνες θυσίες

Οι χώρες σε πρόγραμμα με τις επώδυνες θυσίες που έκαναν ανακάμπτουν, δήλωσε ο υποψήφιος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις και τη Φορολογία Pierre Moscovici, στη διάρκεια της ακρόασής του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα, είπε ότι ο ίδιος εργάστηκε σκληρά για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας της ευρωζώνης και την παραμονή της χώρας στο ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα, την οποία επισκέφθηκε τρεις φορές στη διάρκεια της κρίσης, έκανε τεράστιες προσπάθειες με επώδυνες θυσίες για τον πληθυσμό της.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών Γ. Κύρτσου (Ν.Δ.) και Ν. Μαριά (Ανεξάρτητοι Έλληνες) υπογράμμισε ότι όταν αναλάβει τα καθήκοντά του ως επιτρόπου οικονομίας «μία από τις πρώτες επισκέψεις του αν όχι η πρώτη» θα είναι στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Κύπρο, προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη της Κομισιόν και να στείλει μήνυμα για την ανάγκη ανάκαμψης της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Π. Μοσκοβισί είπε ότι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων -που είναι απαραίτητες- και της ανάπτυξης, καθώς οι αλλαγές αυτές συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικονομίας, στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στην προσέλκυση επενδύσεων.

Αποσαφήνισε δε ότι ο ρόλος της Επιτροπής θα παραμείνει σημαντικός, χωρίς όμως να τίθεται θέμα κηδεμονίας των χωρών. Είπε, επίσης, ότι κατανοεί τον θυμό που υπάρχει στην Ελλάδα έναντι της τρόικας και για τον λόγο αυτό «θα πρέπει να χαλαρώσουν οι παρεμβάσεις της, και θα είμαστε λιγότερο παρεμβατικοί». Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για την Ευρώπη και την ελληνική οικονομία. «Θα δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στο πώς οι μεταρρυθμίσεις μεταφράζονται σε κοινωνικό επίπεδο», είπε και διαβεβαίωσε ότι θα είναι ο ίδιος μεταρρυθμιστής.

Ειδικά για τον ρόλο της τρόικας υποστήριξε ότι έκανε χρήσιμο έργο, καθώς απέτρεψε τη χρεοκοπία και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση στη μεθοδολογία της, με μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και περισσότερη κοινωνική διάσταση. Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το ΔΝΤ, χωρίς όμως να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες των αλλαγών που θα εισηγηθεί όταν αναλάβει τα καθήκοντα του επιτρόπου οικονομίας.

Επίσης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός μόνιμου προέδρου του Eurogroup. Σύμφωνα με τον υποψήφιο επίτροπο, θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη χρήση της ευελιξίας που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας στο πλαίσιο των σημερινών κανόνων.

«Η ευελιξία δεν μπορεί να αφορά αλλαγή των κανόνων ή δημιουργική ερμηνεία τους», είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, και τόνισε ότι έχουμε ένα σύστημα έξυπνο, που θα πρέπει να αξιοποιηθεί με ενεργοποίηση στις διάφορες ρήτρες που υπάρχουν. Σε γενικές γραμμές, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μείωση των ελλειμμάτων χωρίς ανάπτυξη και δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς μείωση του χρέους.

Ο Π. Μοσκοβισί, αφού σημείωσε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης, δεσμεύτηκε ότι προτεραιότητά του θα είναι ο σεβασμός των κανόνων, χωρίς διακρίσεις μεταξύ μικρών και μεγάλων χωρών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα είναι «διαιτητής δίκαιος και αμερόληπτος».

Τέλος, υποστήριξε ότι δεν έχει ωριμάσει ακόμη η ιδέα για τη δημιουργία ευρωομολόγων. Απαντώντας σε ερωτήσεις σε ομιλία του ενώπιον του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την επικύρωση του διορισμού του στη θέση του επιτρόπου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε: "Δεν έχει έρθει ακόμη ο χρόνος για ευρωομόλογα".

Ακόμα προσέθεσε ότι το θέμα των ευρωομολόγων δεν αναμένεται να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων κατά τη διάρκεια της 5ετούς του θητείας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v