Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιόδοξοι οι φορείς της αγοράς μετά το ραντεβού με τρόικα

Η κατάργηση της έννοιας του «επαγγελματία επενδυτή» βασικό αίτημα φορέων της αγοράς στην τρόικα. Τι ζητήθηκε για τη φορολογία κινητών αξιών. Ποιοι μετείχαν στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Αισιόδοξοι οι φορείς της αγοράς μετά το ραντεβού με τρόικα

Σε αναμονή απαντήσεων της Τροικας επί των ρυθμίσεων που πρότειναν βρίσκονται πλέον οι εκπρόσωποι της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, καθώς στη διάρκεια της συνάντησης των δύο πλευρών. Οι πρώτοι άκουσαν τις προτάσεις των δεύτερων αποφεύγοντας να πάρουν θέση, αν και στελέχη που μετείχαν στη συνάντηση εμφανίζονται αισιόδοξα.

Στη συνάντηση μετείχαν οι κ.κ. Σ. Λαζαρίδης (Χ.Α.), Κ. Μποτόπουλος (Ε.Κ.), Α. Μωραΐτάκης (ΣΜΕΧΑ), Αλ. Πιλάβιος (τράπεζες), Κ. Φέγγος (ΣΕΔΥΚΑ), όπως επίσης η κ. Β. Λαζαράκου (Ε.Κ.) και στελέχη της τρόικας.

Ιδαίτερη έμφαση δόθηκε από την πλευρά των παραγόντων της κεφαλαιαγοράς στην αναγκαιότητα κατάργησης της έννοιας του «επαγγελματία επενδυτή», τονίζοντας στους εκπροσώπους της τροικας πως παρόμοια διάταξη δεν υφίσταται σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές και θα προκαλέσει σίγουρα αναστάτωση στους εγχώριους επενδυτές. Αυτό, ήταν σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους το μόνο σημείο επί του οποίου έδειξαν συγκρατημένη κατανόηση οι εκπρόσωποι της Τροικας.

Yπενθυμίζεται πως σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, επαγγελματίας επενδυτής θεωρείται αυτός που αθροιστικά: α) πραγματοποίησε κατά μέσο όρο τουλάχιστον 10 συναλλαγές, συνολικής αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, ανά τρίμηνο, στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων και β) η αξία χαρτοφυλακίου των τίτλων αυτών του φορολογούμενου, οριζόμενου ως καταθέσεις μετρητών συν τίτλους, υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, σε μία τουλάχιστον χρονική στιγμή στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων. Στην περίπτωση αυτή, ο επενδυτής φορολογείται συνολικά με 26%

Τα υπόλοιπα θέματα που επανέλαβαν ως αναγκαίες ρυθμίσεις οι εκπρόσωποι των φορέων της αγοράς, αφορούν σε :

- Εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις τίτλων που αποκτώνται από την 1η/1/2014 και μετά (grandfathering rule) με ταυτόχρονη θέσπιση της δυνατότητας προσαρμογής των τιμών κτήσης των μεταβιβαζόμενων τίτλων, ως αποτέλεσμα των εταιρικών πράξεων (split, reverse split, διανομή δωρεάν μετοχών κ.λπ.) που έχουν εκτελεσθεί μέχρι τη μεταβίβασή τους.

- Πλήρη συμψηφισμό κερδών - ζημιών, πρώτα ανά κατηγορία τίτλων και εν συνεχεία μεταξύ κατηγοριών τίτλων. Aυτό πρακτικά σημαίνει το εξής: Κατ' αρχάς συμψηφισμό κερδών - ζημιών ανά κατηγορία προϊόντος (μετοχές, ομόλογα κ.λπ.), το λεγόμενο asset class και εν συνεχεία σε ένα «καλάθι» θα μπαίνει το αποτέλεσμα του κάθε συμψηφισμού κερδών - ζημιών ανά προϊόν προκειμένου να υπάρξει το τελικό αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή θα αποτελέσει εναρμόνιση στο σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών αγορών.

- Απαλλαγή από τον φόρο συναλλαγών: α) των ενδοημερησίων χρηματιστηριακών συναλλαγών (intraday transactions), β) των συναλλαγών πώλησης που πραγματοποιούν Ειδικοί Διαπραγματευτές στο πλαίσιο ειδικής διαπραγμάτευσης επί ξένων τίτλων εισηγμένων παράλληλα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

- Εξορθολογισμό της φορολογίας των κατοίκων της αλλοδαπής. Με την επισήμανση πως στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές οι κάτοικοι της αλλοδαπής χωρίς μόνιμη εγκατάσταση δεν υπόκεινται σε φόρο υπεραξίας, η σχετική πρόταση προς τον υπουργό Οικονομικών προβλέπει δύο ρυθμίσεις. Κατ' αρχάς, σαφή επέκταση της απαλλαγής από τον φόρο υπεραξίας, εκτός από τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου (που ήδη ορίζεται ρητά) και για τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Επίσης, ζητείται η θέσπιση επενδυτικά «φιλικής» διαδικασίας για την ικανοποίηση της υποχρέωσης των φυσικών προσώπων κατοίκων σε κράτος με το οποίο η Ελλάδα έχει υπογράψει Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας να προσκομίσουν Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας, προκιμένου να τύχουν της σχετικής απαλλαγής.

- Εξομοίωση της φορολογίας τόκων και υπεραξίας από εταιρικά ομόλογα, με το αντίστοιχο των ομολόγων και εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου.

- Εξομοίωση του φορολογικού καθεστώτος των Εταιρειών Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ) με αυτό των Ανώνυμων Εταιρείων Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (ΑΕΕΧ), λόγω της ομοιογένειας των δύο σχημάτων.

- Απαλλαγή από τον φόρο πωλήσεων και από τον φόρο υπεραξίας των χρηματιστηριακών μεταβιβάσεων μετοχών ή μεριδίων, όπου κατά περίπτωση προβλέπεται, των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων και των Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων.

Επόμενο βήμα, η μελέτη των ελληνικών θέσεων από τους τροικανούς και η σχετική ενημέρωση του αρμόδιου Υπουργείου και των ενδιαφερόμενων φορέων, κάτι που όπως ακούστηκε στη λήξη της συνάντησης «θα γίνει σύντομα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v