Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με... καβούρια στις τσέπες οι ξένοι επενδυτές

Μετά από επιχειρηματικές κινήσεις και συμφωνίες που το α' εξάμηνο απέφεραν το εκπληκτικό ποσό των 16 δισ. ευρώ, είναι αμφίβολο αν στο δεύτερο μισό του 2014 θα ξεπεράσουμε το ένα δισ. Πρόσκαιρη η υποχώρηση, λένε οι αισιόδοξοι. Ποια deals κυοφορούνται.

Με... καβούρια στις τσέπες οι ξένοι επενδυτές

Ενώ μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο υλοποιήθηκαν επιχειρηματικές κινήσεις και συμφωνίες που οδήγησαν σε άντληση κεφαλαίων γύρω στα 16 δισ. ευρώ (καλύφθηκαν κυρίως από το εξωτερικό), τα αντίστοιχα ποσά του τρίτου τριμήνου υπολείπονται των 500 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, σε... χαμηλά βαρομετρικά αναμένεται να κινηθούν και οι επιδόσεις το τελευταίο τέταρτο της χρονιάς.

Το μόνο βέβαιο είναι πως μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του Μαΐου, η διάθεση των ξένων για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου στην Ελλάδα μειώθηκε κατακόρυφα και μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που αναμένεται μέσα στο δεύτερο φετινό εξάμηνο θα αφορά κινήσεις που είχαν δρομολογηθεί αρκετά πριν από το αποτέλεσμα της κάλπης.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 το ύψος των κεφαλαίων που εισήλθε στη χώρα μέσω επιχειρηματικών κινήσεων έλαβε διαστάσεις απίστευτου ρεκόρ. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

• 8,314 δισ. αντλήθηκαν μέσα από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (2,5 δισ. η Εθνική, 1,2 δισ. η Alpha, 1,75 δισ. η Πειραιώς και 2,864 δισ. η Eurobank).

• Ομολογιακά δάνεια τουλάχιστον 6,2 δισ. ευρώ μάζεψαν μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις κυρίως από το εξωτερικό, με ενδεικτικά παραδείγματα τη ΔΕΗ (700 εκατ.), την Intralot (450), την Coca Cola Hellenic (800), τη Yula (180), τα ΕΛΠΕ (325), την ΤΙΤΑΝ (300), τον ΟΤΕ (700), την Τράπεζα Πειραιώς (500), την Alpha Bank (500), τη Eurobank (500) και την Εθνική (750).

• Περίπου 1,5 δισ. ευρώ εισέρρευσε -κυρίως από το εξωτερικό- μέσα από πωλήσεις μειοψηφικών ποσοστών επιχειρήσεων και μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της ΕΥΔΑΠ (86,2 εκατ. από την πώληση του 10%), της Grivalia (120 εκατ. από την πώληση του 13,46% και 193 εκατ. ευρώ από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου), του project αξιοποίησης του Ελληνικού (915 εκατ.), της διάθεσης του 49% της Intracom Telecom (47 εκατ.) και της συνεργασίας του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ με την Qatar Petroleum Investment.

Απέναντι σ' αυτές τις εκπληκτικού μεγέθους επιδόσεις, η κεφαλαιακή ροή το τρίτο τρίμηνο του 2014 ήταν ιδιαίτερα αναιμική. Οι όποιες επιχειρηματικές κινήσεις υλοποιήθηκαν ήταν λίγες σε αριθμό και σαφώς μικρότερες σε μέγεθος. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:

• Συμφωνία κεφαλαιακής ενίσχυσης της Attica Group με 75 εκατ. ευρώ από τη Fortress Investments.

• H πώληση του 72,7% της Hellas On Line (από όμιλο Κόκκαλη) προς 72,7 εκατ. ευρώ στη Vodafone.

• H απόκτηση από τη γερμανική ERGO Insurance του 100% της ΑΤΕ Ασφαλιστικής έναντι 90,1 εκατ. ευρώ.

• Η άντληση 35,13 εκατ. ευρώ από τη δημόσια εγγραφή της ΕΛΤΕΧ Άνεμος, καθώς και 180 εκατ. από ΑΜΚ (με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων) στη Lamda Development.

Εκτός ελληνικών συνόρων, αλλά εντός Χ.Α. μέσω της Κοινής Πλατφόρμας, η Τράπεζα Κύπρου κατάφερε να «σηκώσει» 1 δισ. ευρώ μέσα από την πλήρη κάλυψη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που επιχείρησε.

Οι κινήσεις που «ψήνονται»

Περιορισμένες είναι και οι προσδοκίες για το επόμενο χρονικό διάστημα, ιδίως τώρα που φαίνεται να έχουμε εισέλθει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Το «ξεμπλοκάρισμα» από την Ευρωπαϊκή Ένωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγους μήνες.

Το κοινοπρακτικό σχήμα του ΟΠΑΠ αναδείχτηκε προτιμητέος μειοδότης για την απόκτηση του ΟΔΙΕ έναντι 40,5 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα Αττικής δρομολογεί αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους έως 434 εκατ. ευρώ.

Και φυσικά, έως το τέλος του έτους πιθανόν να ολοκληρωθεί η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης και όμορης περιοχής σε εταιρεία αραβοτουρκικών συμφερόντων έναντι περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με αισιόδοξους παράγοντες της αγοράς, οι ξένοι εξακολουθούν να παρακολουθούν από κοντά την Ελλάδα προκειμένου να επενδύσουν σ' αυτή και μάλιστα θα μπορούσαμε να εκπλαγούμε θετικά, όταν αρθούν συγκεκριμένες αβεβαιότητες που σχετίζονται με την πολιτική κατάσταση της χώρας, τα τραπεζικά stress tests και φυσικά το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

Επίσης, μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης για τις ελληνικές επιχειρήσεις έχουν και οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, οι οποίες στη χώρα μας αντιστοιχούν μόλις στο 3% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη φτάνει στο 30% ή και στο 35%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v