Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Αστέρας εκτίναξε τις άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα

Το 1 δισ. αναμένεται να ξεπεράσουν οι επενδύσεις στην εγχώρια αγορά το 2014. Πού οφείλεται η στροφή των ξένων. Από ποιες χώρες αντιμετωπίζει ανταγωνισμό η Ελλάδα. Το θέμα της αναζήτησης τραπεζικού δανεισμού.

Ο Αστέρας εκτίναξε τις άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα

Στα 730 εκατ. ευρώ έφτασαν στο εννεάμηνο του 2014 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στα ακίνητα, με τη συντριπτική πλειονότητα (661 εκατ. ευρώ) να αφορά συναλλαγές του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης και των κτιρίων του δημοσίου στην Grivalia Properties και στην Εθνική Πανγαία (τις δύο ΑΕΕΑΠ που ελέγχονται πλέον από ξένους επενδυτές).

Έτσι, χάρη στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων οι άμεσες, καταγεγραμμένες επενδύσεις στον κλάδο των ακινήτων για το εννεάμηνο εμφανίζονται διπλάσιες σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Τα στοιχεία παρουσίασε χθες η επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Αθηναϊκή Οικονομική Δίκα Αγαπητίδου, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Prodexpo. Αναλυτικά, την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, σε ξενοδοχεία επενδύθηκαν 417 εκατ. ευρώ (πρόκειται για τις συμφωνίες για τον Αστέρα Βουλιαγμένης και το Gerakina Beach στη Χαλκιδική), 270 εκατ. ευρώ αφορούν γραφεία (στην ουσία πρόκειται για τη συναλλαγή πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του Δημοσίου), 39 εκατ. ευρώ βιομηχανικά ακίνητα (συμφωνίες της Grivalia ΑΕΕΑΠ για αγορές αποθηκών) και μόλις 3,3 εκατ. ευρώ αφορούν εμπορικά ακίνητα.

Όπως είπε η κ. Αγαπητίδου "υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές", αλλά σημαντικό τμήμα αφορά τα λεγόμενα "κοράκια", δηλαδή βραχυπρόθεσμους επενδυτές οι οποίοι ήρθαν στη χώρα μας με την ελπίδα πως θα αγοράσουν τα πάντα κοψοχρονιά.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Aθηναϊκής Οικονομικής, η οποία συνεργάζεται για την Ελλάδα με τη διεθνή εταιρεία συμβούλων Jones Lang La Salle, "στο σύνολο του 2014 οι επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ" έναντι 230 εκατ. ευρώ το 2012 και 410 εκατ. ευρώ το 2013.

Το 2013 τα περισσότερα ξένα κεφάλαια επενδύθηκαν στον εμπορικό τομέα και για πρώτη φορά και στον βιομηχανικό κλάδο (κυρίως αποθήκες).

Η στροφή των ξένων επενδυτών προς την Ελλάδα συνδέεται κυρίως με την υψηλή ρευστότητα στις διεθνείς αγορές, καθώς και με τις χαμηλές αποδοσεις που προσφέρουν άλλες μορφές επένδυσης. Σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς ακινήτων, μπορεί η Ελλάδα να κερδίζει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, όμως βρίσκεται μακριά από τους σημαντικότερους ανταγωνιστές της στην περιοχή. Για παράδειγμα, πανηγυρίζουμε επειδή φέτος θα έχουμε ξένες επενδύσεις περί το 1 δισ. ευρώ όταν η Ρουμανία θα έχει αντίστοιχες 3 δισ. για το σύνολο του 2014.

Σοβαρό ανταγωνισμό αντιμετωπίζει η χώρα μας και από άλλες αγορές της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Τσεχία και η Πολωνία. Ο εκ των ιδρυτών της επενδυτικής εταιρείας Blue House Γιάννης Δεληκανάκης επισήμανε χθες και το γεγονός πως δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους ξένους, αλλά πρέπει να βρούμε τρόπους να κινητοποιήσουμε και εγχώρια κεφάλαια.

Σοβαρό μειονέκτημα της αγοράς παραμένει η αδυναμία εύρεσης τραπεζικού δανεισμού. Το 70% μιας συναλλαγής ήταν δανειακά κεφάλαια το 2008, ενώ σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό έχει περιοριστεί στο 40%. Ένα ακόμα πρόβλημα το οποίο αναφέρθηκε αφορά την έλλειψη προϊόντος για τους ξένους επενδυτές. Η κ. Αγαπητίδου υποστήριξε πως εκφράζεται σοβαρό ενδιαφέρον για οργανωμένα συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών, τα οποία δεν υπάρχουν.

Σημαντικό ενδιαφέρον καταγράφεται και για τα χαρτοφυλάκια ακινήτων των τραπεζών, προς το παρόν όμως έχει γίνει μόνο μία συναλλαγή.

Ο περιορισμένος αριθμός συναλλαγών αποδίδεται στο γεγονός πως τα εξειδικευμένα διεθνή funds ήρθαν με την εντύπωση πως θα αγοράσουν τα δάνεια μισοτιμής, όπως επισημαίνουν στην αγορά ακινήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v