ΣτΕ: Στις στρατιωτικές σχολές όσοι έχουν ελληνική ιθαγένεια

Οι σύμβουλοι επικρατείας έκριναν ότι οι νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες θεσπίζεται «ως προσόν για την πρόσβαση στις δημόσιες λειτουργίες εκτός από την Ελληνική ιθαγένεια και η Ελληνική καταγωγή», είναι αντίθετες στο επίμαχο άρθρο 4 του Συντάγματος.

ΣτΕ: Στις στρατιωτικές σχολές όσοι έχουν ελληνική ιθαγένεια

Οι έχοντες την ελληνική ιθαγένεια ανεξαρτήτως καταγωγής μπορούν να είναι υποψήφιοι για είσοδο στις στρατιωτικές σχολές με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που απέρριψε προσφυγή απόστρατων αξιωματικών οι οποίοι ζητούσαν να είναι απαραίτητη προϋπόθεση και η ελληνική καταγωγή.

Όπως επεσήμαναν μεταξύ άλλων στην προσφυγή τους οι απόστρατοι «συντρέχουν λόγοι εθνικού συμφέροντος που συναρτώνται με την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία συνιστάται στην διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας».

Όπως έκριναν οι σύμβουλοι επικρατείας οι νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες θεσπίζεται «ως προσόν για την πρόσβαση στις δημόσιες λειτουργίες εκτός από την Ελληνική ιθαγένεια και η Ελληνική καταγωγή», είναι αντίθετες στο επίμαχο άρθρο 4 του Συντάγματος το οποίο «εγγυάται την ίση πρόσβαση όλων των Ελλήνων στις δημόσιες λειτουργίες» και δεν επιτρέπει διάκριση των Ελλήνων πολιτών ανάλογα με την εθνική τους καταγωγή.

Αντίθετα, δύο σύμβουλοι Επικρατείας είχαν την άποψη ότι εκ του Συντάγματος «δεν συνάγεται το δικαίωμα όλων των Ελλήνων πολιτών να γίνονται δεκτοί στις παραγωγικές Σχολές στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Σύμφωνα με την μειοψηφία οι ένοπλες δυνάμεις, «αποτελούν τον βασικό θεσμό που διαφυλάσσει την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και ιδίως σε περίοδο κρίσεως είναι απαραίτητο να διαθέτουν συνοχή και υψηλό ηθικό».

Επομένως, καταλήγουν οι δύο σύμβουλοι Επικρατείας, «είναι απαραίτητο, ενόψει της γεωπολιτικής θέσεως της χώρας, όπως προκύπτει από την νεότερη ιστορία της και του ευαίσθητου χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως σε περίοδο κρίσεως, αυτές να στελεχώνονται μόνο από Έλληνες πολίτες με Ελληνική καταγωγή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v