Τσίπρας: Το κράτος να γίνει αρωγός του υγιούς επιχειρηματία

«Θα βάλουμε τη κόκκινη γραμμή της νομιμότητας ανάμεσα στην υγιή επιχειρηματικότητα και στη κρατικοδίαιτη διαπλοκή. Και εκεί θα μετρήσουμε φίλους», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τσίπρας: Το κράτος να γίνει αρωγός του υγιούς επιχειρηματία

Νέα επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών. Υποστήριξε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού μονιμοποιεί τις φοροεπιβαρύνσεις, όπως είναι η «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης που υποτίθεται πως θα έληγε φέτος, το χαράτσι στα ακίνητα με τη μορφή του ΕΝΦΙΑ, και τη τεράστια αύξηση από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, που ενώ έχει αυξηθεί κατά 1471% από το Μάρτιο του 2011, η κυβέρνηση τον μειώνει μόλις κατά 30%.

Σημείωσε ότι με μειωμένο το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων κατά €400 εκατ, στο ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο των €6,4 δισ. η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα επέλθει ανάπτυξη της τάξεως του 2,9% το 2015, όταν ο ΟΟΣΑ, μόλις τον περασμένο μήνα, αναθεώρησε προς τα κάτω, μόλις στο 1,1% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, λόγω επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών της.

Υπεραμύνθηκε του προγράμματος που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε δέσμευση γι’ αυτό. 

Όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει μια νέα ισορροπία στις σχέσεις κράτους-αγοράς, στο πλαίσιο των τριων πυλώνων της οικονομίας: του ιδιωτικού τομέα, του δημόσιου τομέα και του τομέα της κοινωνικής οικονομίας. Το κράτος να προστατεύει τα δημόσια αγαθά και να λειτουργεί ως εργαλείο αναπτυξιακού σχεδιασμού και ως μοχλός ανάπτυξης. «Για αυτό και στη θέση του γραφειοκρατικού και πελατειακού δημοσίου, εμείς θέλουμε ένα δημόσιο ισχυρό και αποτελεσματικό στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών. Στην εκπαίδευση, την έρευνα, το φάρμακο και την υγεία, τη διατροφική ασφάλεια, αλλά και στην ασφάλεια του πολίτη. Θέλουμε, όμως και ένα κράτος που θα είναι αξιόπιστος ελεγκτικός μηχανισμός και αποτελεσματικός αρωγός του πραγματικού επενδυτή, του υγιούς επιχειρηματία»

Υποστήριξε ότι «θα βάλουμε τη κόκκινη γραμμή της νομιμότητας ανάμεσα στην υγιή επιχειρηματικότητα και στη κρατικοδίαιτη διαπλοκή. Και εκεί θα μετρήσουμε φίλους» και εχθρούς.

Το πλαίσιο για την τόνωση της επιχειρηματικότητας

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε ένα πλαίσιο για την τόνωση της επιχειρηματικότητας:

1. Απλοποίηση αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων.

2. Θεσμοθέτηση απλού και σταθερού φορολογικού συστήματος. «Δεσμευόμαστε για ένα δίκαιο, απλό, σταθερό και διαφανές φορολογικό σύστημα για τουλάχιστον πέντε έτη, το οποίο θα παρέχει κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις και θα επιτρέπει το μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό», σημείωσε.

3. Διοχέτευση πόρων στην πραγματική οικονομία, με ίδρυση Δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας, δημιουργία Τράπεζας Ειδικού σκοπού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες και δημιουργία δημόσιου ενδιάμεσου οργανισμού για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες.

4. Ρυθμίσεις για ενίσχυση ανταγωνισμού, καταπολέμηση καρτέλ και μείωση των τιμών.

5. Αναμόρφωση πτωχευτικού πλαισίου επιχειρήσεων.

6. Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v