Χαρδούβελης: Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις

Όλοι στην Ευρώπη θέλουν η Ελλάδα να πετύχει και γι ' αυτό θα στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο Γκ. Χαρδούβελης από το βήμα συνεδρίου. Μεγάλα τα περιθώρια βελτίωσης για τις εξαγωγές. Οι κρίσιμες προκλήσεις για την οικονομία.

Χαρδούβελης: Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις

Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν περαιτέρω τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, στην 2η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών. 

Οι επαφές μου με τους Ευρωπαίους εταίρους με έχουν πείσει ότι όλοι θέλουν η Ελλάδα να πετύχει και γι ' αυτό θα στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι η πραγματική οικονομία, δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Ξέρουμε όλοι ότι το τρίτο τρίμηνο του 2014 θα είναι το πρώτο τρίμηνο με θετικό ρυθμό ανάπτυξης, μετά από 6 χρόνια ύφεσης και ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης του 2014 θα είναι θετικός, γύρω στο 0,5%- 0,6% του ΑΕΠ. «Υπολογίζουμε, επιτέλους, το 2015 η Ελλάδα, η ελληνική οικονομία, να κάνει το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός με έναν πολύ υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης», τόνισε ο υπουργός.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι εξαγωγές - κυρίως των αγαθών όχι των υπηρεσιών - έχουν σημαντικό περιθώριο βελτίωσης.

«Υπάρχουν παράγοντες που λειτουργούν αποτρεπτικά και τους γνωρίζουμε. Έχουν να κάνουν κυρίως με:

- το μικρό μέγεθος των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων,

- τη διαθέσιμη χρηματοδότηση,

- το κόστος ενέργειας,

- και τις δυσμενείς διεθνείς μακροοικονομικές συνθήκες, δηλαδή την υποτονική ζήτηση λόγω των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης των εμπορικών μας εταίρων κ.λπ.», ανέφερε ο κ.Χαρδούβελης. 

Οι τρεις προκλήσεις 

Όπως ανέφερε ο υπουργός, «πρέπει να κάνουμε αυτή τη μεγάλη στροφή της οικονομίας σε ένα εξωστρεφές υπόδειγμα ανάπτυξης που θα στηρίζεται σε αυτά που δρομολογεί η ελληνική κυβέρνηση:

Πρώτον, στη βελτίωση της προόδου όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως για παράδειγμα ο νέος νόμος για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικός τον Ιανουάριο του 2015.

Δεύτερον στην επιστροφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την ανάκτηση του παραδοσιακού του ρόλου στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Το ζήτημα που θέτουν οι επιχειρήσεις είναι ότι εν μέσω ύφεσης δεν μπορούν εύκολα να χρηματοδοτηθούν. Σας λέω ότι σίγουρα θα μπορούν πολύ πιο εύκολα σε λίγο.

Η τρίτη πρόκληση είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ), περισσότερες από 32 ιδιωτικοποιήσεις έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε καλό δρόμο με μια συνολική αξία συναλλαγής € 4,9 δισ. «Φυσικά και υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά ήδη έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια αντιμετώπισής τους. Πολλές καθυστερήσεις είναι από εξωγενείς παράγοντες, πολλές οφείλονται και σε δικά μας προβλήματα. Όλα αυτά σιγά- σιγά λύνονται και από νομικής και από τεχνικής άποψης», ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v