Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φωτοβολταϊκά: Ενδιαφέρον από ισχυρούς παίκτες για μεγάλες μονάδες

Ισχυροί επενδυτές κατέθεσαν αιτήσεις για νέα φωτοβολταϊκά. Το κοινοπρακτικό σχήμα ΕΛΠΕ-ΛΑΡΚΟ, προτείνει μονάδες ισχύος 130 μεγαβάτ. Από την πλευρά της η Quest προτείνει έξι μονάδες 113 μεγαβάτ. Οι κινήσεις από άλλες εταιρίες.

Φωτοβολταϊκά: Ενδιαφέρον από ισχυρούς παίκτες για μεγάλες μονάδες

Παρά την κατάρρευση της αγοράς φωτοβολταϊκών λόγω της δραστικής μείωσης στις ταρίφες, το ενδιαφέρον για νέα έργα παραμένει ακόμη και με τις νέες χαμηλές τιμές που ορίστηκαν με το new deal.

Συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον για περίπου 1.000 μεγαβάτ εκφράστηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας εξέτασης από τη ΡΑΕ 270 εκκρεμών αιτήσεων, προκειμένου να λάβουν άδεια, υπό τα νέα δεδομένα που έθεσε το new deal, δηλαδή περιορισμένο δυναμικό ένταξης μονάδων ανά έτος και τιμή πώλησης της μεγαβατώρας (1.000 κιλοβατώρες) τα 90 ευρώ για το 2014 και από το 2015 με το 1,1 της μέσης οριακής τιμής όπως διαμορφώνεται στο σύστημα, δηλαδή περίπου 65 ευρώ.

Στη διαδικασία αυτή ανταποκρίθηκαν 66 αιτούντες οι οποίοι προτείνουν μονάδες άνω του ενός και έως 140 μεγαβάτ. Πρόκειται δηλαδή για επενδύσεις μεγάλου μεγέθους που προσφέρει οικονομίες κλίμακας, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από ισχυρούς παίκτες. Για παράδειγμα το κοινοπρακτικό σχήμα ΕΛΠΕ-ΛΑΡΚΟ, προτείνει μονάδες ισχύος 130 μεγαβάτ κυρίως σε περιοχές των νομών Κοζάνης και Καστοριάς, όπου η ΛΑΡΚΟ διαθέτει εκτάσεις λιγνιτωρυχείων.

Επίσης η Quest προτείνει έξι μονάδες συνολικής ισχύος 113 μεγαβάτ στη Βοιωτία και η ΕΛΒΙΟΚ (Ελληνικά Βιοκαύσιμα) δέκα μονάδες με συνολική ισχύ 40 μεγαβάτ στη Μαγνησία. Τέλος η Τρίτων Διεθνής Ενεργειακή προτείνει δύο μονάδες η πρωτη των 140 μεγαβάτ στη Λακωνία και η δεύτερη των 30 μεγαβάτ στον Ορχομενό Βοιωτίας.

Τέλος να σημειωθεί ότι εδώ και ένα χρόνο η νέα εγκατεστημένη ισχύς σε φωτοβολταϊκά είναι σχεδόν μηδαμινή, ενώ η αγορά αναμένει την οριστικοποίηση των όρων για τις μονάδες αυτοπαραγωγών με συμψηφισμό (net metering), ώστε να επανεκκινήσει σε περιορισμένη κλίμακα.

Τις τελευταίες μέρες διατυπώνεται αισιοδοξία για αύξηση του ανώτατου ορίου των μονάδων αυτών από 10 σε 20 κιλοβάτ, μέγεθος που θα τις καταστήσει ελκυστικές για τα επαγγελματικά και βιομηχανικά κτήρια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v