Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο Taxis οι πρώτες αιτήσεις για το νέο σύστημα απόδοσης ΦΠΑ

Ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή του Taxisnet για τις αιτήσεις υπαγωγής στο νέο σύστημα ΦΠΑ που προβλέπει ότι δεν αποδίδεται ο φόρος αν δεν έχει εισπραχθεί το τιμολόγιο. Περισσότερες από 100 αιτήσεις την πρώτη μέρα. Γιατί βλέπουν μειωμένη ανταπόκριση οι λογιστές.

Στο Taxis οι πρώτες αιτήσεις για το νέο σύστημα απόδοσης ΦΠΑ

Περισσότερες από 100 αιτήσεις δέχθηκε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για την ένταξη επιχειρήσεων στο ειδικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ κατά τον χρόνο είσπραξής του, την πρώτη μέρα λειτουργίας της εφαρμογής.

Η εφαρμογή ενεργοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ www.gsis.gr, στην κατηγορία των «παρεχόμενων υπηρεσιών προς επιχειρήσεις».

Η συμπλήρωση της φόρμας είναι απλή και το περιθώριο εγγραφών στο νέο σύστημα, προκειμένου να μετράει ο χρόνος από την 1η Οκτωβρίου, εκπνέει στις 20 του μήνα.

Το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ προβλέπει ότι η επιχείρηση που εντάσσεται σε αυτό αποδίδει στο Δημόσιο το ΦΠΑ στα τιμολόγια που εκδίδει κατά τον χρόνο είσπραξης του τιμολογίου και αντίστοιχα ασκεί το δικαίωμα έκπτωσης κατά τον χρόνο που πληρώνει τους προμηθευτές της. Ομοίως, οι πελάτες των επιχειρήσεων του ειδικού καθεστώτος ασκούν το δικαίωμα έκπτωσης κατά τον χρόνο εξόφλησης των τιμολογίων τους από τις επιχειρήσεις του ειδικού καθεστώτος.

Η ένταξη στο ειδικό καθεστώς απόδοσης ΦΠΑ είναι προαιρετική και μπορούν να ενταχθούν σε αυτό όλες οι επιχειρήσεις (παλιές και νέες) ανεξαρτήτως αντικειμένου, εφόσον ο κύκλος εργασιών τους κατά την προηγούμενη χρήση ή την τρέχουσα δεν ξεπερνά ή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 500.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα πάντως, λογιστές προδιαγράφουν μειωμένη ανταπόκριση των εταιρειών στο νέο σύστημα εξαιτίας του ότι στην περίπτωση εξόφλησης τιμολογίου με μεταχρονολογημένη επιταγή ως ημερομηνία είσπραξης του ΦΠΑ θεωρείται η ημερομηνία έκδοσης της επιταγής και όχι η ημερομηνία εξόφλησης.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τη δήλωση ένταξης εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v