Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Προχωρήστε τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις

«Ενδιαφέρουσα» χαρακτήρισε τη συζήτηση με τη Κρ. Λαγκάρντ ο Γκ. Χαρδούβελης. Tην «απεμπλοκή» έβαλε στο τραπέζι η ελληνική πλευρά. Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις ζητά το Ταμείο. Επανέλαβε την δέσμευση να στηρίξει την Ελλάδα στην επίτευξη των στόχων.

ΔΝΤ: Προχωρήστε τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γκίκα Χαρδούβελη και της ελληνικής «αντιπροσωπείας» με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του, αμέσως μετά εξέδωσε λιτή ανακοίνωση στην οποία δεν κάνει αναφορά στο θέμα της ταχύτερης ολοκλήρωσης του προγράμματος, ούτε στην «προληπτική στήριξη» που έβαλε στο τραπέζι η ελληνική πλευρά. 

Όπως αναφέρει το ΔΝΤ "η Κ. Λαγκάρντ και οι Γκ. Χαρδούβελης και Γ. Στουρνάρας είχαν σήμερα συνάντηση για να συζητήσουν την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος και τα επόμενα βήματα.

Η Κ. Λαγκάρντ επαίνεσε τις αρχές για τη σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας και τους ενθάρρυνε να εφαρμόσουν αποφασιστικά βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου να στηρίξει την Ελλάδα στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος".

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Γκίκας Χαρδούβελης σε δηλώσεις του χαρακτήρισε ως «ενδιαφέρουσα» τη συζήτηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. 

Αναλυτικά, υπουργός Οικονομικών προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η κ. Λαγκάρντ μας συνεχάρη για την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να γίνουνε κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν. Να μην οπισθοδρομήσουμε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σ' αυτό που πάμε να πετύχουμε».

Υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με πηγές, η συγκεκριμένη συνάντηση δεν θεωρείται το «τέλος του δρόμου», αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο του «ξεκάθαρου στόχου» που έθεσε η κυβέρνηση και για τη «διαμόρφωση του πλαισίου για την επόμενη μέρα, μιας νέας σχέσης με το Ταμείο και μιας νέας περιόδου για την Ελλάδα, χωρίς μνημόνιο».

Δυο βασικοί σταθμοί για το επόμενο διάστημα θεωρούνται τα στρες τεστ των τραπεζών και η ολοκλήρωση της τρέχουσας αναθεώρησης.

Στη συνάντηση, που διήρκησε περίπου 40 λεπτά, συμμετείχαν επίσης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v