Μενδώνη: Το ψηφιδωτό της Αμφίπολης επιβεβαιώνει την χρονολόγηση

Αποκαλύφθηκε εντυπωσιακό ψηφιδωτό στην Αμφίπολη. Η κεντρική παράσταση απεικονίζει άρμα σε κίνηση, που σύρεται από δύο λευκά άλογα, το οποίο οδηγεί γενειοφόρος άνδρας, με στεφάνι δάφνης στο κεφάλι. Μπροστά από το άρμα απεικονίζεται ο θεός Ερμής ως ψυχοπομπός.

Μενδώνη: Το ψηφιδωτό της Αμφίπολης επιβεβαιώνει την χρονολόγηση

Ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε από τις ανασκαφές στην Αμφίπολη. Οπως έκανε γνωστό το υπουργείο Πολιτισμού με ανακοίνωσή του προχωρά η ανασκαφική έρευνα στον λόφο Καστά Αμφίπολης, από την ΚΗ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Συνεχίζεται η σταδιακή αφαίρεση μέρους της επίχωσης, από τον δεύτερο χώρο, πίσω από τις Καρυάτιδες και μέχρι την επιφάνεια του δαπέδου, σε βάθος 6μ. από την θόλο. Κατά την αφαίρεση της επίχωσης αποκαλύφθηκε το μεγαλύτερο τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου, το οποίο καλύπτει όλη την επιφάνεια του χώρου δηλαδή, 4,5μ. πλάτος επί 3 μ. μήκος..

Το ψηφιδωτό είναι κατασκευασμένο από μικρά βότσαλα, λευκού, μαύρου, γκριζωπού, μπλέ, κόκκινου και κίτρινου χρώματος. Την κεντρική παράσταση περιβάλλει διακοσμητικό πλαίσιο, πλάτους 0,60μ.,το οποίο συντίθεται από διπλό μαίανδρο, τετράγωνα και τρέχουσα σπείρα. Το φόντο της παράστασης είναι σε αποχρώσεις γκρί-μπλέ.

Η κεντρική παράσταση απεικονίζει άρμα σε κίνηση, που σύρεται από δύο λευκά άλογα, το οποίο οδηγεί γενειοφόρος άνδρας, με στεφάνι δάφνης στο κεφάλι. Μπροστά από το άρμα απεικονίζεται ο θεός Ερμής ως ψυχοπομπός, ο οποίος φορά πέτασο, μανδύα, φτερωτά σανδάλια και κρατά κηρύκειο. Η σύνθεση έχει κατεύθυνση από ανατολικά προς τα δυτικά.

Η παράσταση διακρίνεται για την εξαίρετη τέχνη στην απόδοση των λεπτομερειών των χαρακτηριστικών, τόσο των μορφών, όσο και των αλόγων, όπως και για την αρμονία των χρωμάτων.

Η σύνθεση είναι σύγχρονη του ταφικού συγκροτήματος και χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. Το ψηφιδωτό έχει υποστεί φθορά στο κέντρο, σε σχήμα κύκλου, διαμέτρου 0,80μ. Ωστόσο, πολλά μέρη από το φθαρμένο τμήμα έχουν βρεθεί στην αμμώδη επίχωση.

Τις επόμενες μέρες θα γίνει προσπάθεια συγκόλλησης και αποκατάστασής του, προκειμένου να συντεθεί, στο μέτρο του δυνατού, η συνολική εικόνα της παράστασης.

Το ψηφιδωτό δάπεδο, ανατολικά και δυτικά, δεν έχει αποκαλυφθεί στο σύνολό του, καθώς η ανασκαφή είναι ακόμη σε εξέλιξη στα τμήματα αυτά.

Στα νότια του ψηφιδωτού δαπέδου και ανάμεσα στα βάθρα των Καρυατίδων αποκαλύφθηκε πώρινο κατώφλι, καλυμμένο με λευκό κονίαμα. Στα βόρεια του δαπέδου αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο κατώφλι της θύρας, που οδηγεί στον τρίτο χώρο, διακοσμημένο με ιωνικό κυμάτιο, στο κάτω μέρος του.

Επίσης, εντοπίστηκαν, ακριβώς κάτω από το θύρωμα, προς το εσωτερικό του τρίτου χώρου, δύο ακόμη τμήματα από τα μαρμάρινα θυρόφυλλα.

«Παραπέμπει στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα»

Η Λίνα Μενδώνη, Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, με δηλώσεις της στην Νέριτ ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα μοναδικό εύρημα, ανάμεσα στα άλλα που αποκαλύπτει το συγκεκριμένο μνημείο, αποκαλύπτεται και ένα μοναδικό ψηφιδωτό. Από όσο γνωρίζω δεν υπάρχουν τέτοιου είδους ψηφιδωτά σε άλλους τάφους. Είναι εξαιρετικά μεγάλο, περίπου 15 τ.μ.».

Σχετικά με την χρονολογία τόνισε ότι παραπέμπει στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα. «Όλοι οι αρχαιολόγοι θα είχαν μεγάλη δυσκολία να αμφισβητήσουν την χρονολόγησή του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η ανασκαφή απαιτεί υπομονή, ψυχραιμία και επιμονή. Αυτό που προέχει είναι να προστατευτεί το ψηφιδωτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», κατέληξε η κ. Μενδώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v