ΤτΕ: Οι πέντε παράγοντες που ανεβάζουν την αξία ενός ακινήτου

Επτά στα δέκα ευρώ από την αξία ενός ακινήτου συνδέονται με την ποιότητα της περιοχής όπου βρίσκεται και το ευρύτερο περιβάλλον, σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος. Πρόκειται για πέντε παράγοντες που εξακολουθούν να παίζουν κυρίαρχο ρόλο στις τιμές των ακινήτων.

ΤτΕ: Οι πέντε παράγοντες που ανεβάζουν την αξία ενός ακινήτου

Πέντε παράγοντες που συνδέονται με την περιοχή και το περιβάλλον συμμετέχουν με 7 ευρώ σε κάθε 10 ευρώ αξίας ενός ακινήτου, σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) που παρουσιάστηκε στο 9ο Συνέδριο RED Business Forum.

Από τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε εκατοντάδες διαμερίσματα των νοτίων και των βορείων προαστίων της Αθήνας, προκύπτει πως οι πέντε παράγοντες που κρίνουν σχεδόν σε ποσοστό  70% την αξία ενός ακινήτου είναι:

α) Ο συντελεστής δόμησης από τον οποίο εξαρτάται η πυκνότητα των κτιρίων σε μια περιοχή.

β) Οι υποδομές της περιοχής για την καθημερινή εξυπηρέτηση των κατοίκων, όπως η πυκνότητα του συγκοινωνιακού δικτύου, η ύπαρξη σταθμού μετρό κ.λπ.

γ) Η ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή όπως η εγγύτητα στη θάλασσα ή στο βουνό, ο αριθμός και η επιφάνεια στις πλατείες κ.λπ.

δ) Το δομημένο περιβάλλον όπως, για παράδειγμα, η ύπαρξη δημοσίων υπηρεσιών ή πολυκαταστημάτων - αποθηκών κ.λπ. που επιβαρύνουν την περιοχή.

ε) Η πυκνότητα του πληθυσμού.

Ο σημαντικότερος παράγοντας πάντως που συμβάλλει στην αξία ενός ακινήτου είναι η ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος και κυρίως η γειτνίαση με δάση, αλλά και η ποιότητα των κτιρίων. Οι συγκεκριμένοι παράγοντες μπορούν να ανεβάσουν την αξία ενός ακινήτου μέχρι και 33% σε σύγκριση με τη μέση τιμή πώλησης κατοικιών, σύμφωνα με τη μελέτη της ΤτΕ. Κατά 12% μπορεί να ανέβει η αξία ενός ακινήτου από το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον, όπως π.χ. συμβαίνει στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Αρνητικά αντιδρά η πυκνότητα δόμησης μιας περιοχής, δηλαδή ο συντελεστής δόμησης. Αν είναι υψηλότερος κατά μία μονάδα μπορεί να μειώσει την αξία των ακινήτων μέχρι και 10% υποστηρίζουν οι αναλυτές της ΤτΕ. Μάλιστα, το συγκεκριμένο κριτήριο επικρατεί της γειτνίασης περιοχών με σταθμούς μετρό κ.λπ.

Υπό αυτό το πρίσμα, αποδεικνύεται πως οι αγοραστές εκτιμούν περισσότερο το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται ένα ακίνητο, παρά την πυκνότητα του δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς.

Στην Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζουν πως οι πέντε συγκεκριμένοι παράγοντες υπήρχαν και πριν από την κρίση στην κτηματαγορά. Εξακολουθούν να καθορίζουν την τιμή ενός ακινήτου, σε συνδυασμό με άλλους μικρότερους συντελεστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v