Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: «Reality check» για Αθήνα η άνοδος των spread

Η Ελλάδα φαίνεται να μεταβάλλει την θέση της και να προσανατολίζεται προς την λήψη μια προληπτικής γραμμής, αντί για δάνεια από το ΔΝΤ, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters. Οι πιέσεις που ασκούν οι Ευρωπαίοι και γιατί είναι διστακτικοί σε μια αποχώρηση του Ταμείου.

ΕΕ: «Reality check» για Αθήνα η άνοδος των spread

Οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη πιστεύουν ότι η Αθήνα αλλάζει άποψη για την χρηματοδότηση από την ΕΕ και ίσως ζητήσει τα εναπομείναντα κεφάλαια από το ΔΝΤ να αντικατασταθούν από μια πιστωτική γραμμή.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν στο Reuters ότι η Ελλάδα έχει δεύτερες σκέψεις για την πλήρη επιστροφή στις αγορές λόγω πίεσης από την ΕΕ αλλά και από επενδυτές που προχώρησαν σε πωλήσεις ομολόγων.

Δήλωσαν ακόμη ότι οι Ευρωπαίοι αντιτίθενται στη θέση της Αθήνας να εγκαταλείψει το δανεισμό από το ΔΝΤ.

Η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει ότι μια πλήρης αποκοπή από το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν είναι προς το συμφέρον της Αθήνας, δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης

Έτερος αξιωματούχος δήλωσε πως η ισχυρή άνοδος των yields αποτέλεσε ένα reality check. Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις στο Eurogroup βοήθησαν την Ελλάδα να μεταβάλλει την στάση της.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε ότι η χώρα θα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ ένα χρόνο νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί. Ωστόσο αξιωματούχοι της ευρωζώνης τόνισαν πως υπάρχει σημαντική απόσταση από τις θέσεις της ελληνικής αγοράς και τις διεθνείς αγορές.

«Είναι υπερβολικά αισιόδοξο» ανέφερε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές. «Οι επενδυτές δεν θα έρθουν χωρίς πρόγραμμα» πρόσθεσε.

Το ΔΝΤ ίσως πρέπει να μείνει

«Για ιστορικούς λόγους το ΔΝΤ παρουσιάζεται στην Ελλάδα ως ο κακός, ενώ οι Ευρωπαίοι είναι περισσότερο αποδεκτοί» επισήμανε αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Οι Έλληνες θέλουν να αποχωρήσει το ΔΝΤ και να διαπραγματευτούν κάτι με την ευρωζώνη» πρόσθεσε.

«Από τη σκοπιά της εγχώριας πολιτικής πραγματικότητας θα ήταν πολύ καλύτερα» επισήμανε έτερος αξιωματούχος για μια αποχώρηση του ΔΝΤ.

Ωστόσο άλλος αξιωματούχους τόνισε πως δεν θα είναι εύκολο για την ελληνική κυβέρνηση να «ξεφορτωθεί» το Ταμείο. «Έχει να κάνει με την αξιοπιστία του ΔΝΤ με τις αγορές, η σφραγίδα της έγκρισης του είναι πολύ σημαντική, θα θέλαμε να έχουμε το ΔΝΤ εκεί» υποστήριξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v