ΚΕΠΕ: Σημαντικές οι προκλήσεις για την οικονομία

Κομβικά σημεία η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test. Βασική πρόκληση το πολιτικό σκηνικό.

ΚΕΠΕ: Σημαντικές οι προκλήσεις για την οικονομία

Η οικονομία βρίσκεται σε πορεία προς την ανάκαμψη, αλλά το οικονομικό κλίμα παραμένει εύθραυστο, σημειώνει το ΚΕΠΕ στο Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, το επόμενο εξάμηνο η Ελλάδα θα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις αναφορικά με την πορεία της οικονομίας. 

Αρχικά προέχουν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων και η επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους. Επίσης, καταλυτικά αναμένεται να λειτουργήσουν τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες και οι συζητήσεις για την ενίσχυση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το οποίο, αν και έχει εισέλθει σε φάση αποκλιμάκωσης, παραμένει σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα συγκριτικά με το ΑΕΠ.

Τέλος, βασική πρόκληση για την οικονομία αποτελούν οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό με επίκεντρο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρει πληθαίνουν οι συζητήσεις ως προς το ενδεχόμενο η Ελλάδα να έχει εισέλθει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με το πολιτικό σύστημα, στο σύνολό του, να αδυνατεί να συμφωνήσει ή τουλάχιστον να συγκλίνει σε δέσμη πολιτικών για θεμελιώδη ζητήματα για την ανάκαμψη της οικονομίας, που επιβαρύνεται λόγω της αβεβαιότητας αυτής.

Στη φάση που βρίσκεται η χώρα απαιτείται σύγκλιση σε ουσιώδεις προτεραιότητες, όπως η συμφωνία για το παραγωγικό πρότυπο της χώρας μας με άξονα την αύξηση της παραγωγικότητας και με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και τη στήριξη της καινοτομίας. Κοινός στόχος και ενιαία πολιτική θα πρέπει επίσης να υπάρξουν αναφορικά με την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους, της δημόσιας διοίκησης και των ανεξάρτητων θεσμών, αλλά κυρίως την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και των λοιπών χρόνιων παθογενειών, όπως η φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, η γραφειοκρατία, η διαφθορά, αλλά και η παροχή φοροελαφρύνσεων.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, που καθυστερεί λόγω διοικητικών και νομικών ζητημάτων.

Οι βασικοί μακροοικονομικοί και δημοσιονομικοί δείκτες παρουσιάζουν θετική εικόνα, ενώ και οι πρόδρομοι δείκτες (leading indicators) όπως οι δείκτες οικονομικού κλίματος και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, απεικονίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ελληνική οικονομία. Εντούτοις, το spread των ελληνικών ομολόγων παρουσιάζει ανοδική τάση και η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει την πτωτική της πορεία, ενσωματώνοντας σε κάποιο βαθμό την αβεβαιότητα που σχετίζεται και με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ο δείκτης KEPE GRIV5 στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 διαμορφώθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου της περιόδου 2/1/2004-30/9/2014 (34,5%), καθώς υποχώρησε στο 30,86%. Ο μέσος όρος για όλο τον μήνα Σεπτέμβριο, διαμορφώθηκε στο 31,75%, ελαφρά χαμηλότερος σε σχέση με τον μήνα Αύγουστο, οπότε και διαμορφώθηκε στο 35,41%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v