Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλάδος ζωής: Στροφή ασφαλισμένων στα τραπεζικά γκισέ

Πτώση 14,1% εμφάνισε ο κλάδος ζωής το 2013, κυρίως λόγω της κρίσης. Τι αλλάζει στο μείγμα πωλήσεων των ασφαλιστικών εταιριών. Η στροφή σε internet και bancassurance. Τι δείχνουν οι φετινές τάσεις για τον κλάδο.

Κλάδος ζωής: Στροφή ασφαλισμένων στα τραπεζικά γκισέ

Τη σαφή στροφή των πελατών του κλάδου ζωής από τα ασφαλιστικά δίκτυα των εταιρειών και τους ανεξάρτητους πράκτορες-μεσίτες προς τα τραπεζικά γκισέ (και ενίοτε προς το internet) δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για το έτος 2013.

Συγκεκριμένα, το 2013 η παραγωγή του κλάδου ζωής υποχώρησε -κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης- κατά 14,1% φτάνοντας στο 1,6 δισ. ευρώ και μάλιστα το ποσό αυτό κατανεμήθηκε ως εξής: ατομικά συμβόλαια 899 εκατ. ευρώ, ομαδικά 266, επενδυτικά 240,7, υγείας 75,7 και ομαδικά συνταξιοδοτικά 132,5 εκατ. ευρώ.

Στον κλάδο ζωής, το 46% της παραγωγής προήλθε από τους ασφαλιστικούς συμβούλους των εταιρειών, το 15% από τους πράκτορες-μεσίτες, το 10% από τις απ' ευθείας πωλήσεις (internet, direct mail, call centers) και το 29% από τις τράπεζες (bancassurance).

H αυξημένη διείσδυση των τραπεζών στην ασφαλιστική παραγωγή προκύπτει από άλλα στοιχεία της ίδιας μελέτης.

Όπως για παράδειγμα το ότι στις νέες εργασίες των ατομικών συμβολαίων ζωής η συμβολή του bancassurance εκτινάχθηκε το 2013 στο 58%, με τα ποσοστά των ασφαλιστικών συμβούλων και των πρακτόρων-μεσιτών να περιορίζονται στα 31% και 10%, αντίστοιχα. Χαρακτηριστικό είναι πως στα προ του 2013 ενεργά ατομικά συμβόλαια, η συμμετοχή του bancassurance ήταν μόλις 18% (64% ασφαλιστικά δίκτυα και 17% πράκτορες-μεσίτες).

Στα συμπεράσματά της η μελέτη αναφέρει πως «διαφαίνεται αυξητική τάση του bancassurance, η οποία θα επιβεβαιωθεί (ή όχι) μόνο με την ακριβή σύγκριση ίδιων στοιχείων για το 2014».

Πολύ σημαντική είναι και η συμβολή τόσο του bancassurance με 39%, όσο και των άμεσων πωλήσεων (internet, call centers) με 25% στα ομαδικά ασφαλιστήρια του κλάδου ζωής, ενώ ακόμη μεγαλύτερο ρόλο έχουν οι τράπεζες στα συμβόλαια ζωής που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, το 86% των συμβολαίων αυτών ήταν εφ' άπαξ καταβολής και μόνο το 14% περιοδικών καταβολών.

Στις νέες (έτος 2013) λοιπόν εργασίες των συμβολαίων ζωής που συνδέονται με επενδύσεις, μέσω των τραπεζών πέρασε το 84% της αξίας των συμβολαίων με περιοδική καταβολή (έναντι μόλις 4% για τα παλαιότερα του 2013 συμβόλαια) και το 74% της αξίας των συμβολαίων εφ' άπαξ καταβολή.

Αν και τα στοιχεία αυτά αφορούν την παραγωγή του 2013 (δηλαδή συμβόλαια της συγκεκριμένης χρονιάς, αλλά και παρελθόντων ετών) κύκλοι της ασφαλιστικής αγοράς υποστηρίζουν πως η δυναμική πορεία του bancassurance συνεχίζεται και φέτος. Και ως ενδείξεις αναφέρουν:

Πρώτον, τις καλές οικονομικές επιδόσεις που σημείωσαν στο πρώτο εξάμηνο του 2014 οι ασφαλιστικές εταιρείες που είναι θυγατρικές τραπεζών

Και δεύτερον, την έμφαση που έχουν δώσει οι τράπεζες στις πωλήσεις ασφαλιστικών-επενδυτικών συμβολαίων ζωής τα οποία προσφέρουν ελάχιστη εγγυημένη ετήσια απόδοση, σε μια περίοδο πτώσης των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Οι εξελίξεις αυτές μπορεί μεν να μειώνουν το κόστος πρόσκτησης των ασφαλιστικών εταιρειών, από την άλλη πλευρά όμως περιορίζουν τον όγκο των εργασιών των ασφαλιστικών δικτύων (εξαρτημένων και ανεξάρτητων) τα οποία ωθούνται να στραφούν προς περισσότερο σύνθετες -και συχνά πιο απαιτητικές και προσοδοφόρες- ασφαλιστικές καλύψεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v