Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέντε ενδιαφερόμενοι στο διαγωνισμό για το δωρεάν WiFi

Ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε 4.000 σημεία σε όλη τη χώρα θα αποκτήσουν οι πολίτες μέσα στο 2015. Πέντε εταιρείες συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Φιλοδοξία το συγκεκριμένο έργο να αποτελέσει «καλή πρακτική» για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πέντε ενδιαφερόμενοι στο διαγωνισμό για το δωρεάν WiFi

Στα μέσα του 2015 υπολογίζεται ότι θα μπουν σε λειτουργία τα πρώτα σημεία δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, στο πλαίσιο του σχετικού έργου που προχωρά το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. 

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού για τη δημιουργία των περίπου 4.000 σημείων ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο σε όλη τη χώρα ολοκληρώθηκε με την υποβολή προσφορών από πέντε ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Ειδικότερα σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για το έργο σύναψη συμφωνίας-πλαίσιο για το έργο «Ανάπτυξη δημόσιων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο (WiFi hotspots) στην Ελληνική Επικράτεια» υπέβαλαν προσφορές, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, οι εξής εταιρείες:

•ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

•ΤΕΛΕΣΤΩ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ε.Π.Ε.

•COSMOS BUSINESS SYSTEMS, ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

•ΖΤΕ ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ

•ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΛΥΣΕΩΝ

Η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει το πρωί της Πέμπτης και μετά την αξιολόγηση τους, οι ανάδοχοι που θα επιλεγούν θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνία-πλαίσιο με τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και εν συνεχεία να συμμετέχουν στις διαδικασίες για τη σύναψη εκτελεστικών συμβάσεων για την υλοποίηση του έργου.

Το έργο αφορά στη δημιουργία περίπου 4.000 περιοχών πρόσβασης / hotspots (ή 14.000 σημεία πρόσβασης / access points) σε όλη την επικράτεια σύμφωνα με τις υποδείξεις των κατά τόπους δημοτικών αρχών.

Μέσω του δικτύου που θα εγκατασταθεί, οι πολίτες της χώρας θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες του διαδικτύου, μέσω του κινητού τηλεφώνου τους, του tablet ή του φορητού υπολογιστή τους. Επιπλέον, το έργο προβλέπει και την δυνατότητα προσφοράς ταυτοποιημένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες από τους Δήμους.

Το ΥΠΟΜΕΔΙ σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι το εν λόγω σχέδιο θα αποτελέσει το μεγαλύτερο έργο διεθνώς σε επίπεδο κάλυψης χώρου και τα αποτελέσματα του αναμένεται να αποτελέσουν καλή πρακτική για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι εγκαταστάσεις προβλέπεται ότι θα ξεκινήσουν να λειτουργούν σταδιακά από τις αρχές έως και τα μέσα του επόμενου έτους. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 15 εκατομμυρίων ευρώ και καλύπτεται από το ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση». Στο ποσό περιλαμβάνεται το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού, του λογισμικού διαχείρισης, των υπηρεσιών εγγύησης και συντήρησης του δικτύου αλλά και το λειτουργικό κόστος έως το τέλος Οκτωβρίου του 2015.

Αποτελεί την 1η φάση ενός ευρύτερου έργου. Κατά τη 2η φάση -που θα ακολουθήσει- θα ενταχθούν στο δίκτυο σημεία ειδικού ενδιαφέροντος και χωροθέτησης μεγάλης έκτασης (π.χ. πάρκα, λιμάνια, αρχαιολογικοί χώροι). Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» με πόρους του ΕΤΠΑ (ΕΕ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v