Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμφίπολη: Δεύτερο ψηφιδωτό αναζητούν οι αρχαιολόγοι

Εκτιμάται ότι θα υπάρξει κάποιο στοιχείο που θα μαρτυρά την ταυτότητα του ενοίκου του τάφου. Αρχισαν οι ανασκαφές στον τρίτο θάλαμο.

Αμφίπολη: Δεύτερο ψηφιδωτό αναζητούν οι αρχαιολόγοι

Σήμερα αρχίζουν οι ανασκαφικές εργασίες στον τρίτο θάλαμο στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης ο οποίος όπως όλοι πιστεύουν είναι ο νεκρικός.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους δεν αποκλείεται να εντοπιστεί και εκεί ένα δεύτερο ψηφιδωτό το οποίο θα δώσει στοιχεία και θα βοηθήσει τους ερευνητές να ανακαλύψουν την ταυτότητα του νεκρού που βρίσκεται μέσα στον τάφο.

Όπως ισχυρίζονται οι αρχαιολόγοι, είναι αρκετά πιθανό να υπάρχει κάπου γραμμένο το όνομα του «ενοίκου» του τάφου. Διαφορετικά πιστεύουν ότι θα υπάρχει τουλάχιστον κάποια αναπαράστασή του, με την οποία θα γίνει γνωστή η ιδιότητα (πχ. στρατιωτικός) του προσώπου που βρίσκεται στο μνημείο.

Το απαράμιλλης ομορφιάς ψηφιδωτό που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι και το οποίο απεικονίζει την Περσεφόνη μαγεύει όλον τον πλανήτη προκαλώντας παγκόσμιο θαυμασμό. Οι ειδικοί μετά και την αποκάλυψη του προσώπου της Περσεφόνης στο ψηφιδωτό θεωρούν ότι ενισχύεται η εκδοχή ότι πρόκειται για Μακεδονικό βασιλικό τάφο.

Ο ένοικος του τύμβου δεν έχει αποκαλυφθεί, τα έως τώρα ευρήματα όμως επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι το μνημείο χρονολογείται στα τέλη του 4 αιώνα π.Χ. και πως είναι θαμμένο ένα πρόσωπο πιθανότατα από το περιβάλλον του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ερωτηματικά πάντως προκαλεί το κατεστραμμένο τμήμα στο κέντρο της παράστασης με την Κατερίνα Περιστέρη να απαντά: «Δεν υπάρχει λογική. Φαίνεται όμως ότι δεν είναι φυσική φθορά».

Πηγή: Real.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v