Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημόσιο: Ψαλίδι βασικού μισθού στα 680 ευρώ φέρνει το νέο μισθολόγιο

Στα επίπεδα του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα θα προσγειωθεί ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο. Πώς διαμορφώνεται το νέο τοπίο. Ποιοι ποντάρουν σε αυξήσεις.

Δημόσιο: Ψαλίδι βασικού μισθού στα 680 ευρώ φέρνει το νέο μισθολόγιο

Νέο τοπίο διαμορφώνει το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Ο βασικός μισθός θα είναι στα 680 ευρώ και προβλέπονται μειώσεις (από 2% έως 12%), αλλά και αυξήσεις στους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα ανάλογα με το επίπεδο των σπουδών τους.

Σύμφωνα με το Βήμα, οι αλλαγές θα επηρεάσουν 600.000 εργαζομένους. Οι μειώσεις αφορούν κατά κύριο λόγο όσους έχουν μόνο απολυτήριο λυκείου αλλά την ίδια στιγμή γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, καθηγητές και όσοι έχουν κάνει μεταπτυχιακές σπουδές θα περιμένουν την ανακοίνωση των νέων ειδικών μισθολογίων στα οποία θα υπαχθούν, για να δουν νέες αυξημένες αποδοχές.

Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι ο μισθός πρωτοδιοριζόμενου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα βρεθεί πολύ σύντομα στα 680 ευρώ (από 780 σήμερα). Αντιστοιχεί στον βασικό μισθό του ιδιωτικού τομέα (586 ευρώ), αλλά καταβάλλεται επί 12 μήνες, αντί 14 στον ιδιωτικό τομέα (δεδομένου ότι στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν περικοπεί τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα καλοκαιρινής άδειας).

Αναλογικά, ο βασικός μισθός για υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Δημόσιο θα είναι 748 ευρώ (από 858 ευρώ), για υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης 996 ευρώ (από 1.037 ευρώ) και για υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης 1.070 ευρώ (από 1.092 ευρώ).

Μικρές μειώσεις θα υποστούν και οι υπάλληλοι των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υποδομών, λόγω του «ψαλιδίσματος» της προσωπικής διαφοράς που κράτησαν στις αμοιβές τους μετά τις περικοπές του 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v