Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γολγοθάς 50 ημερών για την κυβέρνηση

Σε πρώτο πλάνο προληπτική γραμμή χρηματοδότησης και διαπραγμάτευση με τρόικα. Η γραμμή του Μαξίμου και οι νέες ενδοκυβερνητικές αρρυθμίες από τα πράσινα «βέλη» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε τακτική πόλωσης επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γολγοθάς 50 ημερών για την κυβέρνηση

Μια διπλή, δύσκολη διαπραγμάτευση καλείται να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα, και συγκεκριμένα τις προσεχείς 50 ημέρες, η κυβέρνηση, με χρονικό ορίζοντα το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Από τη μία η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης για τη μεταμνημονιακή εποχή, όπως τη χαρακτηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, και από την άλλη η επικείμενη ολοκλήρωση(;) του ελέγχου του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα είναι οι δύο βασικές κυβερνητικές προτεραιότητες, μετά τα stress tests των τραπεζών.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υποστηρίζουν ότι το μνημόνιο τελειώνει σύντομα, κάτι που, όπως ξεκαθαρίζουν, θα συμβεί μόνο μετά από συμφωνία με τους τρεις θεσμικούς εταίρους. Παράλληλα, καθησυχάζοντας τις αγορές μετά την επώδυνη περασμένη εβδομάδα στις χρηματαγορές, δεσμεύονται να συνεχίσουν να ακολουθούν με προσήλωση το πρόγραμμα. Και παρόλο που συνεχίζεται η προσπάθεια για πολιτική συμφωνία μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και της ηγεσίας της Ευρώπης, αλλά και του ΔΝΤ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.

Όπως για παράδειγμα για τη συζήτηση με την τρόικα και για τα καυτά μέτωπα του ασφαλιστικού και των εργασιακών. Στα εργασιακά, όπως αναφέρει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, η χώρα μας έχει πετύχει τις απαιτούμενες αλλαγές, ίσως βέβαια σε άλλη μορφή από αυτήν που μας ζητάνε οι δανειστές. Για το ασφαλιστικό τονίζει ότι πρέπει να περιμένουμε να φανούν τα αποτελέσματα από τις ρυθμίσεις που έχουν περάσει και από τις αρχές του νέου έτους και μετά «το συζητάμε». Άλλωστε, υπενθυμίζει, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι αναλογιστικές μελέτες οι οποίες αναμένονται, εκτιμώντας τελικά πως δεν θα χρειαστούν πολλές αλλαγές.

Όσον αφορά τη διάδοχο κατάσταση των μνημονίων, αυτό που συζητείται πλέον είναι, με βάση το Μαξίμου, οι όροι με τους οποίους αυτή θα διαμορφωθεί, ξορκίζοντας νέα δημοσιονομικά μέτρα και επιδιώκοντας τη χαλάρωση του σχετικού πλαισίου. Στη συνέχεια, αν όλα πάνε βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού, θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΠΑΣΟΚ κατά Κυριάκου Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα, πάντως, νέες αρρυθμίες παρατηρούνται στην κυβέρνηση με αφορμή δημοσιεύματα για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και τον βασικό μισθό στα 680 ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του, εξαπέλυσε δριμεία κριτική στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη αποδίδοντάς του την ευθύνη για διαρροές στον τύπο.

«Όσα δημοσιεύονται σήμερα για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων αποτελούν σχεδιασμούς, τους οποίους το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποδεχθεί. Ο αρμόδιος υπουργός καλά θα κάνει να μάθει να διαβουλεύεται με τους κυβερνητικούς εταίρους του και να ασχολείται λιγότερο με τις διαρροές στα ΜΜΕ», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Από το υπουργείο απαντούν ότι διαρροές δεν γίνονται από αυτό, κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε έχει κατ' επανάληψη δεχτεί αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ και έχει συζητήσει τα πάντα μαζί της. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απόφαση από την κυβέρνηση δεν έχει ληφθεί και όλα είναι ακόμα υπό σκέψη.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο υπουργός σημειώνει ότι κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν κινδυνεύει με μείωση μισθού ενώ σημειώνει ότι το μισθολόγιο στο Δημόσιο είναι πολύ συμπιεσμένο και κάνει λόγο για 2ετή περίοδο δοκιμαστικής απασχόλησης πριν από τη μονιμοποίηση ή μη ενός Δ.Υ. 

Συνεχίζει τη γραμμή πόλωσης ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη πλευρά, στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μία ακόμα κομματική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου οι προεδρικοί και η Αριστερή Πλατφόρμα δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινά συμπεράσματα, παραπέμποντας για αργότερα, λόγου χάρη, το θέμα των συνεργασιών, προτίθενται να συνεχίσουν τη μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, θα εξακολουθήσουν να ζητούν σε κάθε ευκαιρία εκλογές ενώ θα επιχειρούν να πείσουν για τις θετικές αλλαγές που θα προκύψουν από ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την προχθεσινή του ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, πρέπει να προκύψει μια ισχυρή κυβέρνηση που θα ισχυροποιήσει και τη θέση της Ελλάδας στις διεκδικήσεις της. «Μια κυβέρνηση που θα εγγυηθεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και του λαού της και θα αγωνιστεί για αυτά. Και αυτή θα είναι μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του. Όσο πιο ισχυρή και ευρεία θα είναι η νίκη μας στις επόμενες εκλογές, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η θέση της χώρας και του λαού μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v