Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΑΤΕ: Ανησυχία για εμπλοκή στα έργα εξαιτίας αλλαγών στο ΥΠΟΜΕΔΙ

Ο ΣΑΤΕ προτείνει τη νομοθέτηση μεταβατικής περιόδου μετά το τέλος Οκτωβρίου, κατά την οποία θα διατηρηθούν οι αρμοδιότητες των παλαιών διευθυντών, προϊσταμένων, επιβλεπόντων, υπολόγων κ.ά. για όσα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΣΑΤΕ: Ανησυχία για εμπλοκή στα έργα εξαιτίας αλλαγών στο ΥΠΟΜΕΔΙ

Τον κίνδυνο να δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στην υλοποίηση των δημόσιων έργων, αρμοδιότητας του υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ, εξαιτίας των εκτεταμένων αλλαγών που επιφέρει ο νέος οργανισμός του υπουργείου, επισημαίνει με επιστολή του ο ΣΑΤΕ προς τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο νέος οργανισμός του υπουργείου (ΠΔ 109/2014) δημοσιεύτηκε στο τέλος Αυγούστου και η ισχύς του ξεκινά στο τέλος Οκτωβρίου. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση όλων των υφιστάμενων διευθύνσεων και τη συγκρότηση νέων, πολύ λιγότερων, αλλά και την κατάργηση πολλών περιφερειακών διευθύνσεων και τη συγκέντρωσή τους στις κεντρικές υπηρεσίες. Όπως είναι επόμενο, από την εφαρμογή του νέου οργανισμού δημιουργείται μεγάλη αναστάτωση, καθώς ακόμη δεν έχουν οριστεί διευθυντές, τμηματάρχες, επιβλέποντες, επιτροπές παραλαβής, υπόλογοι κ.λπ., ενώ για την ομαλή συνέχιση των έργων απαιτείται η εκ νέου έκδοση σωρείας διοικητικών αποφάσεων ανά έργο.

Δεδομένου, όπως επισημαίνει ο ΣΑΤΕ, ότι διατρέχουμε το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου, περίοδο κατά την οποία τακτοποιούνται οι πιστώσεις των έργων, εγκρίνονται και υπογράφονται οι πιο σημαντικές πιστοποιήσεις, κι ακόμη, δεδομένου ότι τα θέματα πληρωμών και πιστώσεων τα διαχειρίζονται οι διευθυντές της προϊστάμενης υπηρεσίας, οι οποίοι όχι μόνο προβλέπεται να αλλάξουν, αλλά στο εξής θα εδρεύουν όλοι στην Αθήνα, είναι απόλυτα δικαιολογημένη η ανησυχία των εργοληπτών που υλοποιούν έργα του υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ ανά την Ελλάδα.

Προκειμένου να αποφευχθούν τα σημαντικότατα προβλήματα στην επίβλεψη, αλλά και στην αποπληρωμή των εργασιών στο κρίσιμο αυτό διάστημα, ο ΣΑΤΕ προτείνει τη νομοθέτηση μεταβατικής περιόδου μετά το τέλος Οκτωβρίου, κατά την οποία θα διατηρηθούν οι αρμοδιότητες των παλαιών διευθυντών, προϊσταμένων, επιβλεπόντων, υπολόγων κ.ά. για όσα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, για την εύρυθμη έκδοση όλων των απαιτούμενων διοικητικών αποφάσεων για κάθε έργο και, οπωσδήποτε, μέχρι την αντικατάστασή τους από τους νέους, σύμφωνα με τον καινούργιο οργανισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v