Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Η στροφή στο ρεαλισμό και ο... Λαφαζάνης

Την ισορροπία μεταξύ προεδρικών και Αριστερής Πλατφόρμας αναζητούν στην Κουμουνδούρου. Η γραμμή Τσίπρα και τα ερείσματα Λαφαζάνη. Η προσωρινή ανακωχή για τις συμμαχίες και τα διλήμματα. Τι χωρίζει τις δύο πλευρές.

ΣΥΡΙΖΑ: Η στροφή στο ρεαλισμό και ο... Λαφαζάνης

Το συμπέρασμα που προέκυψε με την ολοκλήρωση της προχθεσινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το χάσμα ανάμεσα στους προεδρικούς και στην Αριστερή Πλατφόρμα παραμένει έντονο. Και μπορεί να υπήρξαν αμοιβαίες υποχωρήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο από μόνο του το γεγονός ότι το κρίσιμο ζήτημα των συμμαχιών παραπέμφθηκε για αργότερα λέει πολλά.

Είναι σαφές πως το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας και ο στενός πυρήνας των στελεχών γύρω από αυτόν κινούνται σε μια σαφώς πιο ρεαλιστική πορεία, με στροφή προς το κέντρο, προφανώς εν όψει και της προσδοκίας για ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

Από την άλλη, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και τα υπόλοιπα στελέχη της μειοψηφίας δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία τη βούλησή τους ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει πιο ριζοσπαστικό χαρακτήρα, αποκηρύσσοντας τη «μετάλλαξη», όπως λένε, του κόμματος.

Η συζήτηση για τις συμμαχίες κρατά πολύ καιρό. Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά «να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο το κόμμα στην κοινωνία» και η μειοψηφία, που στις εσωκομματικές ισορροπίες εκπροσωπείται από το 30% των στελεχών των οργάνων, απαντά ότι θα πρέπει να τεθούν όρια στις συνεργασίες που θα γίνουν. Κι αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τα στελέχη της, ότι θα πρέπει να υπάρξει σύμπραξη μόνο με καθαρόαιμες αντιμνημονιακές δυνάμεις.

Αυτή δεν είναι η μόνη διαφορά ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η αριστερή πτέρυγα ζητά επίσης πιο ριζοσπαστικό κυβερνητικό πρόγραμμα, περισσότερο δημοκρατική λειτουργία του κόμματος, plan B για ενδεχόμενη ρήξη με τους δανειστές και έξοδο της χώρας από το ευρώ, μονομερείς ενέργειες, κρατικοποίηση όλων των τραπεζών και πλήρη ενημέρωση για κάθε σκέψη και πρωτοβουλία της ηγεσίας.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, στην προσπάθειά του να γίνει εκφραστής μιας πιο ρεαλιστικής πολιτικής, θα έπρεπε να προχωρήσει σε διαγραφή ορισμένων στελεχών της μειοψηφίας με ακραίο λόγο, σηματοδοτώντας την αλλαγή του κόμματός του. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως κάτι τέτοιο δεν πρέπει να συμβεί, ειδικά τώρα, στη μακρά προεκλογική -ουσιαστικά- περίοδο που διανύουμε, καθώς μια τέτοια κίνηση ίσως του γυρνούσε μπούμερανγκ.

Δηλώνει δε υπέρμαχος της εσωτερικής δημοκρατίας, παρόλο που παραλίγο αυτή να του κοστίσει στην ψηφοφορία της Κυριακής, αναφορικά με την τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας. Αυτή ζητούσε, μεταξύ άλλων, την κρατικοποίηση των τραπεζών, την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων, την ισχυρή παρέμβαση υπέρ του δημοσίου σε κλάδους κοινής ωφέλειας και τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και του μεγάλου πλούτου.

Η τροπολογία καταψηφίστηκε με ψήφους 76 κατά και 61 υπέρ, οι προεδρικοί πάντως δεν ανησυχούν από τη μικρή διαφορά, καθώς απουσίαζαν πολλά στελέχη φίλα προσκείμενα στον Αλέξη Τσίπρα, οπότε και οι συσχετισμοί -λένε- δεν έχουν αλλάξει.

Στην ουσία, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η ομάδα του δεν έχουν την πρακτική δυνατότητα να αλλάξουν την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή διαμορφώνεται από τη σημερινή ηγεσία, αλλά από μόνη της η εσωκομματική αντιπολίτευση που ασκούν αποτελεί σημαντικό πονοκέφαλο για την Κουμουνδούρου. Παράλληλα, τροφοδοτούν με απτά επιχειρήματα τη συγκυβέρνηση, προκειμένου να μιλά επί καθημερινής πλέον βάσεως για διγλωσσία και διπλή γραμμή εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, συνεχίζει να εφαρμόζει τη στρατηγική του, θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι είναι εν δυνάμει πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο αυτό, για σήμερα το πρωί έχει προγραμματίσει επίσκεψη στο Πεντάγωνο και ενημέρωσή του για όλα τα ζητήματα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Άλλωστε, οι ένστολοι είναι ένας κλάδος στον οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση, βάσει των δημοσκοπήσεων, δεν έχει μεγάλο έρεισμα.

Κάτι που ο κ. Τσίπρας θέλει να αλλάξει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v