Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνητικές αρρυθμίες πριν την τρόικα

Το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων προκαλεί τριβές και ανησυχία για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Η προσπάθεια να τονωθεί η αισιοδοξία και τα μηνύματα των δανειστών για «μεταρρυθμίσεις που δεν τελείωσαν».

Κυβερνητικές αρρυθμίες πριν την τρόικα

Αντιμέτωπη με εσωτερικά μέτωπα βρίσκεται η κυβέρνηση, μία στροφή πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του stress test της ΕΚΤ (την Κυριακή), οπότε θα μπει στην τελική ευθεία η διαδικασία για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Μια διαπραγμάτευση η οποία έχει κομβική σημασία δεδομένου ότι θα αποτελέσει το κλειδί να προχωρήσει ο συνολικός σχεδιασμός της επόμενης ημέρας που περιλαμβάνει την περιβόητη πλέον πιστωτική γραμμή.

Εκτός από την αντιπολίτευση όμως, το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να βρει τρόπους να αντιμετωπίσει και τις αρρυθμίες στο εσωτερικό του. Οσα διαδραματίζονται από την Κυριακή με αφορμή το ενιαίο μισθολόγιο μόνο θετικός προάγγελος δεν είναι, δεδομένου ότι η τρόικα έχει βάλει στο τραπέζι ευαίσθητα πολιτικά θέματα (εργασιακά, ασφαλιστικά, κόκκινα δάνεια, απολύσεις στο Δημόσιο), ικανά να δοκιμάσουν την κυβερνητική συνοχή, δεδομένης και της στάσης του ΠΑΣΟΚ.

Εκ των πραγμάτων στην αξιολόγηση η Αθήνα θα κληθεί να μπει σε ένα παζάρι στο οποίο θα πρέπει να κάνει παραχωρήσεις οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν νέα πολιτική δοκιμασία. Πόσο μάλλον που η κυβέρνηση είναι αυτή που βιάζεται καθώς όπως έχει ξεκαθαρίσει θέλει να τελειώσει τη διαδικασία έως τις 8 Δεκεμβρίου οπότε είναι προγραμματισμένο Eurogroup.

Ο Αντώνης Σαμαράς στη χθεσινή του επίσκεψη στην πυροσβεστική υπηρεσία επιχείρησε να διατηρήσει το κλίμα αισιοδοξίας. «Η πατρίδα μας μπορεί να πάει μπροστά μόνο όταν ο καθένας και η καθεμία πράττει το καθήκον του.

Τότε θα προχωρήσουμε μπροστά και αφήνουμε στο τέλος αυτής της κρίσης, που περνάμε αυτήν τη στιγμή, τα δύσκολα οριστικά πίσω μας, στο παρελθόν. Υπάρχει ένα μέλλον που ανοίγει διάπλατα μπροστά μας και εσείς είστε το παράδειγμα που μπορεί σήμερα ένας νέος Έλληνας και μια νέα Ελληνίδα να ακολουθήσει», υποστήριξε.

Την ίδια στιγμή, όμως, η πίεση από το εξωτερικό παραμένει. Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι η πιθανότητα πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το υφιστάμενο πρόγραμμα προσαρμογής προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαφορετική θέση σε σχέση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία

Ο επικεφαλής του ESM επανέλαβε ότι οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα δεν έχουν ολοκληρωθεί, στέλνοντας μήνυμα στην Αθήνα, ενώ επανέλαβε ότι τα αποτελέσματα της διαδικασίας αξιολόγησης των τραπεζών θα καθορίσουν και το ύψος των αναγκών χρηματοδότησης της Ελλάδας. «Δεν είναι εξ ολοκλήρου σαφές προς το παρόν, επειδή η Ελλάδα περιμένει τα αποτελέσματα των AQR και των stress tests» δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v