Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηταράκης: Έρχονται 9 νέες συμβάσεις ΣΔΙΤ για απορρίμματα

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015, αναμένεται να υπογραφούν 9 Συμβάσεις ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων, συνολικής αξίας 650 εκατ. ευρώ, υπογράμμισε ο Ν. Μηταράκης από το βήμα ημερίδας. Τα σεμινάρια στους ΟΤΑ και οι στόχοι του ΥΠΑΝ.

Μηταράκης: Έρχονται 9 νέες συμβάσεις ΣΔΙΤ για απορρίμματα

"Στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν υπάρχει χρόνος. Τα έργα θα έπρεπε να είχαν γίνει χτες. Και τα έργα που έχουν προχωρήσει, έχουν περάσει από το στάδιο της διαβούλευσης και έχουν την αποδοχή των κατοίκων."

Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης από το βήμα της ημερίδας με θέμα "συμπράττοντας για την ανάπτυξη" όπου παρουσιάστηκαν τα προγράμματα ΣΔΙΤ, για να συμπληρώσει ότι το υπουργείο είναι ανοικτό να ακούσει τις απόψεις των νέων επικεφαλής των ΟΤΑ για τα έργα που γίνονται μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα λεγόμενα έργα ΣΔΙΤ «και θα συζητήσουμε μαζί τους κάθε τρόπο βελτίωσης του υπάρχοντος συστήματος».

Όπως είπε ο υφυπουργός, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 υπογράφηκαν 3 συμβάσεις, αξίας 130 εκ ευρώ. Και είναι τα πρώτα έργα ΣΔΙΤ που υπογράφηκαν μετά το 2009 και το ξεκίνημα της κρίσης. Τα τρία αυτά έργα φέρνουν τη χώρα μας 4η στην γενική κατάταξη πανευρωπαϊκά στην υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ και 4η με όρους αξίας συμβάσεων ΣΔΙΤ, ως προς το ΑΕΠ. Και δεν είναι μόνο αυτά, σημείωσε. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015, αναμένεται να υπογραφούν 9 Συμβάσεις ΣΔΙΤ συνολικής αξίας 650 εκατ. ευρώ.

Στόχος του υπουργείου, όπως ανέφερε ο υπουργός, είναι να βοηθήσει τους ΟΤΑ μέσω ειδικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων που θα γίνουν για τους υπαλλήλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν επιφορτιστεί με τα έργα ΣΔΙΤ.

Επιπλέον, η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ μέσω των στελεχών της, θα συνδράμει τους ΟΤΑ σε όλη τη διαδικασία της δημοπράτησης των έργων. "Η αγορά δείχνει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της στο θεσμικό πλαίσιο των ΣΔΙΤ, καθώς στους διαγωνισμούς των έργων ΣΔΙΤ, συμμετέχουν πολλές ξένες και ελληνικές εταιρείες, μικρού και μεγάλου μεγέθους" κατέληξε ο κ. Μηταράκης.

Σημειώνεται ότι στην ημερίδα, μετείχαν οι εκπρόσωποι του Α' και Β' βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης από Αττική, Δυτική και Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Νότιο Αιγαίο και Κρήτη, και καλύφθηκαν χρηματοοικονομικά, τεχνικά και νομικά ζητήματα αναφορικά με τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και αναλύθηκαν οι διεθνείς και Ελληνικές πρακτικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v