Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φυσικό αέριο: «Ψήνεται» αύξηση στις χρεώσεις δικτύου

Αύξηση της χρέωσης δικτύου από το 1 στα 4 ευρώ τη μεγαβατώρα φυσικού αερίου κρύβει η ρύθμιση για την απελευθέρωση της αγοράς αερίου. Τη Δευτέρα στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου. Αντιδρούν οι μεγάλες βιομηχανίες.

Φυσικό αέριο: «Ψήνεται» αύξηση στις χρεώσεις δικτύου

Φόβους για υπέρμετρη επιβάρυνση των βιομηχανικών καταναλωτών φυσικού αερίου, με τον διαχωρισμό της δραστηριότητας διανομής από αυτήν της προμήθειας, εκφράζουν βιομηχανίες-μεγάλοι καταναλωτές.

Η πρόβλεψη για αύξηση της χρέωσης δικτύου από 1 στα 4 ευρώ η μεγαβατώρα φυσικού αερίου προβλέπεται σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, το οποίο επρόκειτο να δοθεί στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Ωστόσο, μετά από μία σύντομη ανάρτηση του κειμένου του στο opengov για την έναρξη της διαβούλευσης, το κείμενο αποσύρθηκε, για συμπληρώσεις σε τεχνικά θέματα, όπως λένε από το ΥΠΕΚΑ.

Με τις διατάξεις του επιχειρείται η πλήρης αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας της λιανικής αγοράς, με την κατάργηση του μονοπωλίου προμήθειας που έχουν οι ΕΠΑ στις περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. Η κατάργηση του μονοπωλίου σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά συνοδεύεται από την παράταση κατά 20 χρόνια της άδειας προμήθειας η οποία έληγε κανονικά το 2030. Τα δίκτυα διανομής τα οποία κατασκεύασαν θα τα διαχειρίζονται ξεχωριστές νομικές οντότητες, ενώ τα τέλη χρήσης θα προσδιορίζονται από τη ΡΑΕ με βάση τον υπολογισμό απόδοσης των επενδυμένων κεφαλαίων.

Με πρόσχημα τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων διανομής και προμήθειας, προωθείται η υπέρμετρη αύξηση των τελών χρήσης των δικτύων, καταγγέλλουν ενεργοβόρες βιομηχανίες. Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, η έστω και προσωρινή αύξηση των τελών χρήσης δικτύου στα 4 ευρώ η μεγαβατώρα είναι το αντάλλαγμα υπέρ της ΔΕΠΑ και των ΕΠΑ επειδή θα έχουν απώλειες λόγω της κατάργησης του μονοπωλίου προμήθειας αερίου προς τις βιομηχανίες και της μετατροπής τους από υποχρεωτικούς πελάτες των ΕΠΑ σε επιλέγοντες, δηλαδή ελεύθερους να επιλέξουν τον προμηθευτή τους.

Με την ευκαιρία μάλιστα τονίζουν ότι εφόσον γίνει πραγματικότητα μια παρόμοια ρύθμιση, θα οδηγήσει σε ζημιές περίπου 10 ενεργοβόρες βιομηχανίες (υαλουργίες, επεξεργασία μετάλλων, χαλυβουργίες), ενώ θα ανατρέψει πλήρως τον προγραμματισμό τους για το 2015 σε ό,τι αφορά επενδύσεις, επεκτάσεις και εξαγωγές.

Μέχρι στιγμής από το υπουργείο ΠΕΚΑ δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση. Ωστόσο, πηγές που γνωρίζουν το θέμα έλεγαν στο Euro2day.gr ότι το ύψος της συγκεκριμένης χρέωσης δεν είναι οριστικό, και το τελικό κόστος για τη χρήση του δικτύου θα καθοριστεί από τη ΡΑΕ.

Σε κάθε περίπτωση τόνιζαν ότι η απελευθέρωση της αγοράς θα επιτρέψει στις βιομηχανίες να προμηθεύονται αέριο σε χαμηλότερες τιμές, οπότε το τελικό συνολικό κόστος θα είναι χαμηλότερο από ό,τι σήμερα. Όσο για τη μεγάλη αύξηση στα τέλη χρήσης, την αποδίδουν στο γεγονός ότι η χρέωση του 1 ευρώ η μεγαβατώρα δεν αντανακλά το πραγματικό κόστος χρήσης δικτύου, το οποίο είναι ανώτερο από αυτό που χρεώνεται ο καταναλωτής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v