Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατατέθηκε το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο

Στη Βουλή οι ρυθμίσεις για το πόθεν έσχες στην τιμή συμβολαίου για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, τη φορολογία των αγροτών και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για ανάπηρους. Οι αλλαγές που προωθεί το ΥΠΟΙΚ. Δείτε την τροπολογία.

Κατατέθηκε το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο

Με τη μορφή τροπολογίας κατέθεσε η κυβέρνηση το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο για το οποίο έγραψε το Euro2day.gr. Σε αυτό περιλαμβάνεται σειρά ρυθμίσεων που έχει προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών. Με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης:

* Αγρότες. Μπαίνει δίχτυ προστασίας για τους αγρότες έναντι του ενδεχομένου να φορολογηθούν με συντελεστή 26%.

Φέτος φορολογήθηκαν με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή είχαν αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ και το εισόδημά τους προσδιορίστηκε με το αντικειμενικό σύστημα.

Οι ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όμως κρύβουν μια παγίδα για τους αγρότες. Εάν το δηλωθέν εισόδημά τους είναι μικρότερο από το εισόδημα που προκύπτει με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα, ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης), η διαφορά μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος θα φορολογηθεί με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και επιπλέον θα υπολογιστεί προκαταβολή φόρου 55%.

Ακόμα χειρότερα, αν δηλώσουν ζημία ή μηδενικά εισοδήματα, στο σύνολο του τεκμαρτού εισοδήματος θα επιβληθεί συντελεστής 26%, ενώ θα υπολογιστεί και προκαταβολή φόρου 55%.

Τους κινδύνους αυτούς έρχεται να εξουδετερώσει τώρα το υπουργείο Οικονομικών. Με τη διάταξη που προωθείται σε κάθε περίπτωση όπου το τεκμαρτό εισόδημα υπερβαίνει το δηλωθέν, για τους αγρότες, ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 13%, μέχρι να καταργηθούν πλήρως τα τεκμήρια όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση ενδεχομένως από το 2015.

• Πόθεν έσχες στα ακίνητα. Κατά τη μεταβίβαση ο αγοραστής δεν θα καλείται πλέον να καλύψει με το πόθεν έσχες του την αντικειμενική αξία του ακινήτου, αλλά το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο. Σήμερα, εξαιτίας της απόκλισης αντικειμενικών και αγοραίων τιμών, η αδυναμία κάλυψης του πόθεν έσχες στο ύψος των αντικειμενικών οδηγεί στη ματαίωση αγοραπωλησιών υπό την απειλή έξτρα φόρου εισοδήματος στο τεκμήριο δαπάνης που δεν καλύπτεται από το πόθεν έσχες.

• Τέλος... το τέλος επιτηδεύματος. Το πρώτο βήμα κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος αφορά άτομα με αναπηρία άνω του 80%. Από το 2015 απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος, γλιτώνοντας έτσι 650 ευρώ. Εξετάζεται και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους έχουν ανενεργά μπλοκάκια.

 

***Αναλυτικά ολόκληρη η τροπολογία δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v