Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικό: Μαύρες τρύπες «οπλίζουν» την τρόικα

Φόβοι για έλλειμμα 1 δισ. ευρώ το 2014 φέρνουν πιο κοντά νέα παρέμβαση στο ασφαλιστικό. Ποια ταμεία έφαγαν ήδη την επιχορήγηση του 2014 και βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο». Βουτιά 87% στα αποθεματικά σε έναν χρόνο. Οι πιέσεις της τρόικας και οι άμυνες της κυβέρνησης.

Ασφαλιστικό: Μαύρες τρύπες «οπλίζουν» την τρόικα

Μαύρα μαντάτα για τα ασφαλιστικά ταμεία, εν όψει της έλευσης της τρόικας και εν αναμονή της ολοκλήρωσης των αναλογιστικών μελετών, που θα δείξουν εάν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα είναι βιώσιμο ή όχι. Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού έριξαν για τα καλά μαύρα σύννεφα πάνω από το υπουργείο Εργασίας, καθώς δείχνουν ότι ο ΟΑΕΕ εξάντλησε τα όριά του. Εκτός ορίων φεύγουν το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ, ενώ το ΕΚΑΣ έχει ήδη ξεφύγει επικίνδυνα...

Η κακή εικόνα των οικονομικών των ταμείων φάνηκε και από το μηνιαίο δελτίο της Γενικής Κυβέρνησης που έδειξε έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία το 8μηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, της τάξης των 680 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, έδειξε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία τρώνε από τις σάρκες τους, αφού για το τρέχον έτος, τα αποθεματικά τους ανέρχονται σε 218 εκατ. ευρώ, έναντι 1,649 δισ. ευρώ το αντίστοιχο 8μηνο του 2013. Μέσα σε ένα χρόνο, έχουν μειωθεί κατά περίπου 87%.

Αλλά και τα χθεσινά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου είναι άκρως ανησυχητικά, αφού ο ΟΑΕΕ έχει ήδη χρηματοδοτηθεί επιπλέον με 320 εκατ. ευρώ και έπεται συνέχεια, ενώ και για την πληρωμή του ΕΚΑΣ έχουν ήδη δοθεί 25 εκατ. ευρώ επιπλέον από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού.

Αναλυτικά, ο ΟΑΕΕ έχει δαπανήσει το 106,3% της κρατικής επιχορήγησης, έχει δηλαδή δαπανήσει το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης, ήτοι 850 εκατ. ευρώ, και έχει λάβει επιπλέον 320 εκατ. (συνολικά 1,170 δισ.).

Στον ίδιο... κακό δρόμο, βρίσκεται και ο ΟΓΑ που έχει ήδη δαπανήσει 2,1 δισ. ευρώ από τα συνολικά 2,5 δισ. που προβλέπονται, ήτοι το 86,3% της κρατικής χρηματοδότησης ήδη από το 9μηνο. Ομοίως, το ΙΚΑ έχει διαθέσει για την πληρωμή των συντάξεων 85,6% ήτοι 2,03 δισ. ευρώ από τα συνολικά 2,2 δισ. που έχουν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Εκτός προϋπολογισμού βρίσκεται ήδη και η δαπάνη για το ΕΚΑΣ, καθώς έχει φτάσει στο 121,8% της κρατικής χρηματοδότησης.

Τα επιπλέον 350 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί από το αποθεματικό του Τακτικού Προϋπολογισμού. Συνολικά, έχουν ήδη δοθεί 510 εκατ. ευρώ από το 1,12 δισ. της αρχικής πίστωσης όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό, ή το 45% του αποθεματικού. Μάλιστα, εκτιμάται ότι και το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι όλο, από το υπόλοιπο των 610 εκατ. ευρώ θα ξοδευτεί για να πληρωθούν συντάξεις, τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου...

Συνολικά, εκτιμάται ότι το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ και θα καλυφθεί από το ειδικό αποθεματικό και από εσωτερικά δάνεια, με μετακύλιση των υποχρεώσεων στους πρώτους μήνες του 2015. Η ίδια λογική λειτουργεί και σε σχέση με τα χρέη των ταμείων προς τρίτους, κυρίως τον ΟΑΕΔ και τον ΕΟΠΥΥ. Τα ταμεία, κυρίως το ΙΚΑ, εισπράττουν, αλλά δεν αποδίδουν το σύνολο των εισπραττόμενων κεφαλαίων στους δύο οργανισμούς.

Τα στοιχεία αυτά είναι γνωστά στους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι περιμένουν να δουν, εκτός από το ταμειακό έλλειμμα που μετριέται σε μηνιαία βάση, και το αναλογιστικό, ώστε να ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση τη λήψη μέτρων άμεσης απόδοσης. Μάλιστα, όσο τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται δείχνουν ότι η κατάσταση δεν μπορεί να κρυφτεί... κάτω από το χαλί, τόσο επανέρχεται το σενάριο οι δανειστές να επιμείνουν να ανοίξει εκ νέου το ασφαλιστικό, εντός του 2014. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να μεταφέρει το ζήτημα στο μέλλον, μετά τον Μάρτιο του 2015, όμως αυτήν τη φορά τα στοιχεία είναι εναντίον της...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v