Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γυμνάσια της τρόικας βάζουν φωτιές στην κυβέρνηση

Νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις δημιούργησε το «μήνυμα» των αγορών. Πώς αναδιαμορφώνεται η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ώστε να πάρει το «πράσινο φως» των δανειστών. Ο σχεδιασμός για «κόκκινα» δάνεια. Πονοκέφαλος και για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Γυμνάσια της τρόικας βάζουν φωτιές στην κυβέρνηση

Τέρμα τα γκάζια επιχειρεί να πατήσει η κυβέρνηση ώστε να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμότητες πριν επανέλθουν οι τροϊκανοί στην Αθήνα στις αρχές Νοεμβρίου, με στόχο έως το τέλος του επόμενου μήνα να έχουμε τελειώσει με την αξιολόγηση. το θέμα είναι ψηλά στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης Σαμαρά-Βενιζέλου στο Μαξίμου.

Το εγχείρημα είναι δύσκολο, ιδίως από την ώρα που επανέρχονται στο προσκήνιο καυτά θέματα τα οποία μέχρι πρότινος φαίνονταν να έχουν παγώσει, με κορυφαίο ίσως αυτό της καθιέρωσης νέου μισθολογίου στο Δημόσιο.

Τα σενάρια που έχουν τρέξει τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν γίνει στη βάση του ουδέτερου δημοσιονομικού αποτελέσματος το οποίο με απλά λόγια σημαίνει ότι κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν αυξήσεις, κάποιοι άλλοι όμως θα πληρώσουν αυτές τις αυξήσεις με μειώσεις στις δικές τους αποδοχές.

Το θέμα ήδη έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και παρά το γεγονός ότι ορισμένες πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να δώσει το μισθολόγιο στην τρόικα», με το σκεπτικό ότι προχωρούμε τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την επόμενη μέρα του μνημονίου. Oπότε τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Το μισθολόγιο άλλωστε δεν είναι η μόνη καυτή πατάτα με την οποία θέλει να ξεμπερδεύει η κυβέρνηση. Προέχουν οι περιβόητες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη οι οποίες έχουν τρόπον τινά εκθέσει τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ήδη από τον Σεπτέμβριο, ο κ. Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ προανήγγειλε ευνοϊκές ρυθμίσεις, ενώ στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός έγινε πιο συγκεκριμένος προαναγγέλλοντας ανάσα σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη σε 72 - 100 μηνιαίες δόσεις.

Η περιβόητη ρύθμιση επί του παρόντος έχει μείνει μόνο σε επίπεδο εξαγγελιών. Ορισμένες πηγές ανέφεραν χθες ότι κατά τη σύσκεψη Σαμαρά - Χαρδούβελη στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών έγινε δέκτης της δυσφορίας του πρώτου για τις καθυστερήσεις. Γι' αυτό στη συνέχεια ακολούθησε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γκ. Χαρδούβελη με τη συμμετοχή των υπουργών Εργασίας Γ. Βρούτση και Ανάπτυξης Ν. Δένδια, που φέρουν μερίδιο ευθύνης στη διατύπωση των τελικών διατάξεων.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες, οι συσκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και η ανταλλαγή αλληλογραφίας με τους επικεφαλής ήταν αλλεπάλληλες.

Η τρόικα, όπως είχε καταστήσει σαφές την τελευταία ημέρα του πρώτου γύρου της διαπραγμάτευσης στην Αθήνα, στις 7 Οκτωβρίου ήθελε η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη να κουμπώνει με την αντίστοιχη για τα κόκκινα δάνεια που προωθεί ο κ. Δένδιας.

Τότε, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είχε αναφέρει ότι οι δύο ρυθμίσεις θα κουμπώνουν μεταξύ τους όσον αφορά τις δόσεις, τις διαγραφόμενες προσαυξήσεις και τις προϋποθέσεις υπαγωγής τόνιζε όμως ότι η κατάθεσή τους θα αποτελέσει two step process. Στο σενάριο αυτό, η κυβέρνηση, η οποία δεν είχε αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας για κανένα από τα δύο σκέλη της ρύθμισης, εμφανιζόταν έτοιμη να νομοθετήσει μονομερώς -με την ανοχή της τρόικας- για τα ληξιπρόθεσμα σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Μετά το κάζο με την έξοδο από το μνημόνιο και τον τερματισμό της σχέσης με το ΔΝΤ, τα πράγματα άλλαξαν. Το οικονομικό επιτελείο άνοιξε ξανά τη συζήτηση με την τρόικα για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών ώστε να υπάρξει συμβιβασμός.

Έτσι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καν το πρώτο βήμα της διαδικασίας των δύο... βημάτων.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα παραμένουν οι 72 και οι 100 δόσεις (εναλλακτικά 100 δόσεις ανεξαρτήτως ποσού), όμως μπαίνει «κόφτης» για όσους χρωστούν περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ. Δεν θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν.

Επιπλέον, θα δοθεί κίνητρο έξτρα έκπτωσης 10%-20% σε όσους έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προκειμένου να μην την εγκαταλείψουν για περισσότερες δόσεις. Το σχέδιο προβλέπει μείωση των ετήσιων προσαυξήσεων για όσους μπουν στη ρύθμιση από το 8,76% που ισχύει σήμερα στο 4,5% αλλά και απλές διαδικασίες ένταξης. 

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και εξακολουθεί να παραμένει άγνωστο πότε θα κατατεθεί η περιβόητη ρύθμιση στη Βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v