Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καυτή ατζέντα για Σαμαρά-Βενιζέλο

Προβληματισμός από την ανυποχώρητη στάση της τρόικας σε κόκκινα δάνεια και ληξιπρόθεσμα. Τα εσωκομματικά μέτωπα στην ατζέντα Σαμαρά - Βενιζέλου. Τι προσδοκά το Μαξίμου από τα ραντεβού στη Σύνοδο Κορυφής. Η επιμονή στη γραμμή «τέλος το μνημόνιο».

Καυτή ατζέντα για Σαμαρά-Βενιζέλο

Η απρόσμενη εμπλοκή που παρουσιάστηκε χθες στο θέμα των κόκκινων δανείων και των ληξιπρόθεσμων δόσεων από την τρόικα ήρθε να προσθέσει έναν ακόμα "πονοκέφαλο" στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο "κόκκινος συναγερμός" σήμανε και πάλι πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο διαπιστώνει εκ νέου ότι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές (που αναμένονται στην Αθήνα στις αρχές Νοεμβρίου) δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Το ζήτημα συζητήθηκε στις δύο συσκέψεις -στο πρωθυπουργικό γραφείο και στο υπουργείο Οικονομικών- και θα τεθεί επί τάπητος και στην απογευματινή εφ' όλης της ύλης συνάντηση που θα έχουν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Και παρόλο που στην κυβέρνηση εμφανίζονται καθησυχαστικοί ότι όλα όσον αφορά τη διαπραγμάτευση θα κυλήσουν ομαλά, τα "σύννεφα" δεν λένε να απομακρυνθούν. Για μία ακόμη φορά, πολλά ποντάρουν στην πολιτική λύση που ψάχνει ο Αντώνης Σαμαράς κατά τις επαφές του στο εξωτερικό. Αύριο και μεθαύριο ο πρωθυπουργός θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να έχει νέα τετ α τετ με Ευρωπαίους ομολόγους του.

Πεποίθηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι οι εμμονές της τρόικας είναι ως ένα σημείο κατανοητές (στο πλαίσιο του εξελισσόμενου παζαριού), ωστόσο στο τέλος θα κάνει πίσω και θα επικρατήσει η λογική, που συνοψίζεται στην αναπτυξιακή διάσταση και στον τερματισμό της λιτότητας. Και εκεί στηρίζει την επιχειρηματολογία του ο κ. Σαμαράς ο οποίος ήδη έχει βρει συμμάχους αρκετούς ξένους συνομιλητές του, με πρώτο απ' όλους τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ.

Οι ενδοκυβερνητικές τριβές

Εκτός από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, η ατζέντα της σημερινής συνάντησης στο Μαξίμου περιλαμβάνει και τις ενδοκυβερνητικές τριβές που αναζωπυρώθηκαν τις τελευταίες μέρες με την κόντρα του ΠΑΣΟΚ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Σαμαράς φέρεται να δυσφορεί από τις κινήσεις του κυβερνητικού εταίρου και θα ζητήσει από τον αντιπρόεδρο οι ενδεχόμενες διαφωνίες να διευθετούνται μεταξύ των δύο επιτελείων και όχι μέσα από τα ΜΜΕ. Από την άλλη, ο κ. Βενιζέλος θα του εκφράσει την ενόχλησή του για την ελλιπή ενημέρωση των πράσινων στελεχών σε ό,τι έχει σχέση με τις κυβερνητικές προθέσεις και πρωτοβουλίες.

Ο πρωθυπουργός προγραμματίζει και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο εσωτερικό μέτωπο, προκειμένου να αντιστρέψει το κακό κλίμα. Θα επιμείνει σε άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών, ενώ θα πραγματοποιήσει και στοχευμένες επισκέψεις σε συγκεκριμένα υπουργεία προωθώντας και ο ίδιος τα κυβερνητικά πεπραγμένα.

Μιλώντας χθες το απόγευμα στο συνέδριο του ΣΕΤΕ, ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να μεταδώσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας στην κοινωνία, δηλώνοντας σίγουρος ότι "δεν χρειαζόμαστε άλλο Μνημόνιο" και ότι "όχι μόνο βγαίνουμε, αλλά η Ελλάδα θα είναι απολύτως ασφαλής στη μετά Μνημόνιο εποχή".

Παράλληλα, επανέλαβε την βούληση της κυβέρνησης να συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ενώ τόνισε ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια έγιναν πολλά και θα γίνουν περισσότερα, αρκεί "να μην πέσουμε ξανά σε περιδίνηση και πολιτική αβεβαιότητα και να συνεχίσουμε το δρόμο των μεταρρυθμίσεων".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v