Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχάζει τους Αμερικανούς επενδυτές η κατάσταση της Ελλάδας

Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές, προειδοποιεί ο Larry McDonald της Newedge, ενώ ο David Einhord επενδύει σε ελληνικές τράπεζες, αφού η Ελλάδα έχει αφήσει πολλά από τα προβλήματα πίσω της.

Διχάζει τους Αμερικανούς επενδυτές η κατάσταση της Ελλάδας

Πριν από δυο χρόνια, η πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη έγινε η βασική ανησυχία των αγορών. Όμως νέες ανησυχίες που προκύπτουν από την Ελλάδα θα μπορούσαν για μια ακόμα φορά να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές, όπως δήλωσε στο CNBC ο αναλυτής της Newedge, Larry McDonald.

Όπως αναφέρει το CNBC, τον Φεβρουάριο, οι 180 από τους 300 έλληνες βουλευτές θα πρέπει να ψηφίσουν για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η συγκέντρωση αυτών των 180 βουλευτών, τότε θα πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νίκη της ακροαριστεράς, η οποία αντιτίθεται στα μέτρα του πακέτου διάσωσης. Οι πολιτικές κινήσεις μια κυβέρνησης της αριστεράς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα δεν έφυγε από την ΕΕ το 2012, όμως η απειλή του ενδεχόμενου αυτού τον Ιούνιο του 2012 οδήγησε σε πτώση των αμερικανικών τίτλων από 9 έως 11%», σχολίασε ο McDonald. «Μόλις το περάσαμε αυτό, και νομίζω ότι οπωσδήποτε είναι μέρος του γιατί ξεπουλήσαμε, διότι η κατάσταση στην Ελλάδα σίγουρα επηρεάζει την ευρωζώνη».

Ο κ. McDonald σημειώνει πως οι ελληνικές ανησυχίες είναι εμφανείς στα spreads των CDS. Καθώς οι φόβοι για μια νέα χρεοκοπία της Ελλάδας έχουν αυξηθεί, τα spreads έχουν διευρυνθεί. Επιπλέον, τα spreads σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία έχουν επίσης διευρυνθεί.

Βέβαια, σημειώνει το CNBC, δεν ανησυχούν όλοι για την κατάσταση στην Ελλάδα. Μιλώντας στο δίκτυο, ο David Einhorn εξήγησε γιατί επενδύει σε ελληνικές τράπεζες.

«Η Ελλάδα ήδη χρεοκόπησε και έτσι πολλά από τα προβλήματά της τα έχει αφήσει πίσω της. το χρέος έχει «συγχωρεθεί» σε ορισμένες περιπτώσεις, αναδιαρθρωθεί σε άλλες. Τα επιτόκια έχουν μειωθεί για το χρέος. Για μέρος του χρέους δεν χρειάζεται καν να καταβληθούν τόκοι για τα δέκα χρόνια. Η Ελλάδα έχει πλέον έναν ανοιχτό δρόμο μπροστά της».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v